Αρχική Ειδήσεις Θ. Χαλικιάς: Κάποιοι προσπαθούν να δυσκολέψουν την συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας

Θ. Χαλικιάς: Κάποιοι προσπαθούν να δυσκολέψουν την συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας

0

Για την χρηματοδότηση ύψους 2.800.000 ευρώ που αφορά την αποκατάσταση του δρόμου της Λαγκάδας, αλλά και  το ποσό 86.000 για την χρηματοδότηση μελέτης του δημοτικού κινηματογράφου Απόλλωνα,  μίλησε στον Prisma 91,6  ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος  Χαλικιάς.

Όπως είπε ο κύριος Χαλικιάς,  ο Δήμος Λευκάδας, Μεγανησίου που ανήκουν στην Π.Ε Λευκάδας, εκτός από τα έργα που προσπαθούμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, έχουν κάνει και κάποια άλλα όπως είναι ο δρόμος και προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αυτό το πρόγραμμα αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς στην ουσία αυτή χρηματοδοτείται και τα αιτήματα γίνονται δεκτά από αυτήν, για αυτό θεωρώ ότι κάποια σχόλια που ακούστηκαν είναι άκαιρα και ίσως από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί και τι είναι πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο κύριος Χαλικιάς εξήγησε ότι για δικά της έργα η Δημοτική  αρχή ενδιαφέρθηκε και πολύ καλά έκανε, – καθώς  θα ήταν μη λογικό να μην ενδιαφερόταν και να κινητοποιηθεί πιέζοντας προς την χρηματοδότηση τους, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορεί να συμβεί και αντίθετα, είπε καθώς  άκουσα σχόλια από ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύουν την συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου και θα ήταν καλό να προσέχουν λίγο καθώς δεν βοηθάνε σε αυτή την προσπάθεια.

«Τα αιτήματα του δήμου ακόμα και στο ΕΣΠΑ, αλλά και στο Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πάντα γίνονται μέσα από την περιφέρεια. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ένας κουμπαράς, έρχονται κάποια χρήματα και πηγαίνουν όταν αυτά εκτελούνται, καθώς ακόμα και ένα έργο που είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να μην χρηματοδοτηθεί αν η Περιφέρεια διαπιστώσει ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί κάποιο άλλο γιατί τα χρήματα είναι λιγότερα όσα πρέπει κτλ.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι ένα από τα πολλά αιτήματα του δήμου, μαζί με τον δήμαρχο Λευκάδας πήγαμε σε συσκέψεις και στην Κέρκυρα και μακάρι να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε όλα τα έργα, δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα επάνω σε αυτό και αυτό υπογραμμίζεται και στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Ο δήμος είναι λογικό να πιέσει για να γίνουν τα έργα, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος πιέζει και ποιος επιτυγχάνει βάση της πίεσης και πια είναι η βαρύτητα του καθενός. Ο Δήμος έχει την άποψη του και είναι λογικό, θα ήταν παράλογο να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για έναν δρόμο που δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά εξυπηρετεί όλο τον κόσμο στην ορεινή Λευκάδα και ίσως έχει καθυστερήσει.»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι  τότε ήταν μεγάλη η καταστροφή του συγκεκριμένου δρόμου, μόλις έγινε ο σεισμός υπήρξε η άποψη  ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει και να γίνει κάποια άλλη χάραξη  και αυτά τα πράγματα δημιούργησαν κάποια απογοήτευση. Γεγονός είναι ότι αν ο δρόμος τότε είχε μπει θα είχε την εξέλιξη και των άλλων δρόμων που ακόμα φτιάχνονται, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και η Λαγκάδα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος.

Ο δήμαρχος Λευκάδας γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι διαδικασίες, αλλά κάποιοι θα πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο όταν έχουν και κάποιο θεσμικό ρόλο και δεν βοηθάνε.

Όσον αφορά τα χρήματα για την αποκατάσταση του Δημοτικού Κινηματογράφου, ανέφερε ότι ο δήμος από δικά του χρήματα έχει βγάλει το ποσό των 50.000 ευρώ για να γίνει η μελέτη η οποία πιστεύει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσει να γίνει και η δημοπράτηση του έργου, δεδομένης της χρηματοδότησης που έχει βγει.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα καταφέρουν να βρεθεί χρηματοδότηση και καλό είναι να προχωρήσουμε βήμα βήμα, είπε, ωστόσο ανέφερε ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει μια κλειστή αίθουσα, ο Απόλλωνας είναι απαραίτητος με την Περιφέρεια να έχει μια χρηματοδότηση για ένα πολιτιστικό κέντρο που θα είναι μια κλειστή αίθουσα στην οδό Οδυσσέως εκεί που είναι μια αποθήκη της αγροτικής ανάπτυξης και που έχει βγει χρηματοδότηση πάνω από 300.000 και αυτό δεν θα είναι σε μεγάλο μέγεθος, με τον ίδιο να εκτιμά ότι θα πρέπει να κυνηγήσουν από την αρχή το κλειστό θέατρο, εκεί θα δοθεί η λύση, είναι μια πολύ δύσκολή περίπτωση με το Υπουργείο Πολιτισμού να μην βοηθάει.

Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από πολλές μεριές μαζί και μεγάλη πίεση, καθώς είναι κρίμα να είναι ημιτελές όταν έχουν ξοδευτεί πολλά εκατομμύρια.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΓ΄ Εθνική: Αποτελέσματα 3ης αγωνιστικής
Επόμενο άρθροΓιατί οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη