Αρχική Ειδήσεις Θανάσης Καββαδάς: Bρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και η Λευκάδα κινδυνεύει να...

Θανάσης Καββαδάς: Bρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και η Λευκάδα κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ

0

Την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες της Λευκάδας τι πραγματικά συμβαίνει με το παράρτημα του ΤΕΙ στην Λευκάδα, εξέφρασε με συνέντευξή του στον Prisma 91,6 ο βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς.

Ο κύριος Καββαδάς αρχικά ανέφερε ότι μέσα από το ραδιόφωνο του Prima 91,6, αλλά και μέσα από άλλες δηλώσεις και αναφορές είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σε άλλο τότε θέμα το κτηριακό για το ΤΕΙ της Λευκάδας, δυστυχώς ήρθε η ώρα που έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και το νησί κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ.

«Αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι δικά μου», ούτε όπως είπε μεταφέρει πληροφορίες που ακούστηκαν εδώ και εκεί, αλλά μεταφέρει όπως έχει χρέος, όλα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση που συγκάλεσε στο Υπουργείο παιδείας ο κ. Γιαβρόγλου με όλους τους αρμόδιους φορείς των Ιονίων Νήσων που υπάρχουν στα ΤΕΙ για την ενοποίηση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Το θέμα είναι ότι παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για τα νησιά της Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, ενώ για την Λευκάδα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και κανένας σχεδιασμός σαν να μην είναι νησί των Ιονίων.

Για την ακρίβεια, ενώ για τα άλλα νησιά αναφέρθηκε πια τμήματα μένουν και πιθανώς πια αποχωρούν για την Λευκάδα δεν είπε απολύτως τίποτε ούτε αν παραμένουν, ή αποχωρούν.

Το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι δεν τηρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που έχουν τεθεί από την επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα.

Αυτό που προκύπτει από την συνάντηση είναι ότι η Λευκάδα δεν είναι στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Ιονίων νήσων και κατ επέκταση χάνει και τα δυο τμήματα και αυτό πρέπει να ακουστεί.»

Ο ίδιος ανέφερε ότι ακούγοντας όλα αυτά ένιωσε πολύ άβολα με το γεγονός ότι η Λευκάδα δεν είναι πουθενά στον σχεδιασμό, επισημαίνοντας στον υπουργό ότι και η Λευκάδα ανήκει στα Ιόνια νησιά.  Ο κύριος Καββαδάς ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΤΕΙ Λευκάδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι, ωστόσο είναι υποχρέωση της πολιτείας να τις διορθώσει και είναι ολοφάνερο ότι ο σχεδιασμός για την Λευκάδα είναι να μπει λουκέτο στα ΤΕΙ, γιατί αν δεν είχε τέτοιες σκέψεις ο υπουργός, όπως του είπε δεν τους καλούσε σε συνάντηση μετά τιε ανακοινώσεις για την Κέρκυρα που εξήγγειλε τμήμα τουρισμού, αλλά να είχε προηγηθεί η συνάντηση, να ανακοινώσει τις προθέσεις του και μετά να εξαγγείλει τμήματα.

Η πρόταση του ίδιου στον κ. Γιαβρόγλου ήταν ξεκάθαρη, όπως είπε ότι και οι δυο κατευθύνσεις πρέπει   να παραμείνουν με αναβάθμιση του ΤΕΙ και παραμονή στην Λευκάδα.  Ωστόσο αυτή η συζήτηση είναι μια πρώτη ανάγνωση, καθώς στο τραπέζι κατατέθηκε και μια πρόταση για δημιουργία προγραμμάτων διετούς φοίτησης, που όπως είπε είναι καλοδεχούμενα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

Ο κύριος Καββαδάς είπε ότι αυτό που κατάλαβε αν και δεν ειπώθηκε στο τραπέζι, είναι ότι σχεδιάζουν να δώσουν στην Λευκάδα τα διετούς φοίτησης και να μας πάρουν τα τμήματα του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Στην συνάντηση μάλιστα κατέθεσε πρόταση και ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής κάνοντας λόγο για δημιουργία τμήματος Ασιατικών σπουδών και επίσης σε ένα ινστιτούτο με αφορμή την παρουσία της βιβλιοθήκης του Νίκου Σβορώνου στην Λευκάδα.

«Εδώ μιλάμε για το μέλλον του ΤΕΙ Λευκάδας με κύριο μέλημα να το κρατήσουμε στο νησί, με το ένα από τα τμήματα να είναι πολύ δυνατό και σωστό είναι να σκεφτόμαστε να διορθώσουμε όποιες αδυναμίες υπάρχουν για να βελτιωθεί και σε επίπεδο ακαδημαϊκό, αλλά και υποδομών, οπότε οι προτάσεις στην παρούσα φάση θα έπρεπε να είχαν αυτό τον προσανατολισμό.

Οποιαδήποτε άλλα σχέδια και προτάσεις είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι χάνουμε το υπάρχων ΤΕΙ και σχεδιάζουμε κάτι άλλο, για αυτό και πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο και όχι να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου για νέες δομές που θα έχουν αποτέλεσμα μετά από κάποια χρόνια.»

Μάλιστα ο κύριος Καββαδάς ανέφερε ότι στην συνάντηση ειπώθηκε ότι έχουμε χαμηλές βάσεις για την εισαγωγή κάτι που ετέθη ως κριτήριο, λέγοντας ότι η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων στην Λευκάδα, έχει υψηλότερη βάση από άλλο τμήμα του Ιονίου που παραμένει σε νησί!!!

Όσον αφορά το πρόβλημα με το κτηριακό στο ΤΕΙ ο κύριος Καββαδάς έκανε λόγο για ευθύνες που κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς όπως είπε, « αν είχαμε μεριμνήσει διαχρονικά ως κοινωνία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, για εργαστήρια, αν πιέζαμε να έρθουν καθηγητές θα είχαμε τώρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα.»

Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε αργότερα σε συνάντηση που είχε με τους Ακαδημαϊκούς, οι οποίοι και του επεσήμαναν ότι αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και στις εγκαταστάσεις, δεν θα φτάναμε τώρα να λέμε ότι χάνουμε και τα δυο τμήματα.

«Βέβαια αν υπήρχε πολιτική και κυβερνητική βούληση τα προβλήματα αυτά θα είχαν λυθεί, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, να λύνει τα προβλήματα και να λειτουργούν οι δομές, αλλά δυστυχώς για την Λευκάδα δεν υπάρχει τέτοια κυβερνητική διάθεση.

Όπου υπάρχουν αδυναμίες, πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία και αν υποθέσουμε ότι τα Επτάνησα είναι μια οικογένεια και ένα παιδί της στην προκειμένη περίπτωση η Λευκάδα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, δεν το ρίχνουμε στον Καιάδα, αλλά το βοηθάμε να σταθεί στα πόδια του.»

Όσον αφορά το θέμα επίλυσης του κτηριακού έκανε λόγο για ολιγωρία,  όμως όπως ανέφερε και στον υπουργό, είμαστε στο τελικό στάδιο και είμαστε πολύ κοντά στο να λυθεί το θέμα.

Μάλιστα μίλησε με την κυρία Ποζωμένου  στην Κέρκυρα, η οποία περιμένει ένα έγγραφο από τον δήμο Λευκάδας, ώστε να το υπογράψει άμεσα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, οπότε μετά πρέπει να κάνει αίτημα ο δήμος στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, ώστε το οικοδομικό τετράγωνο 305 να αποδοθεί στον Δήμο.

Είναι μια διαδικασία που και τώρα να ξεκινήσει, παρόλο που είμαστε σε καλό δρόμο θα μας πάρει 4-5 μήνες εκτίμησε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κύριος Καββαδάς ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει περισσότερο τους φοιτητές μας και πρέπει η κοινωνία να εξετάσει το θέμα.

Δεν μπορεί αυτή την στιγμή όσοι νοικιάζουν τα δωμάτια να τους λένε ότι πρέπει να παραμείνουν μόνο εννέα μήνες και μετά να φεύγουν για να τα νοικιάζουν στους τουρίστες, πρέπει να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας, είπε.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει μια σχέση δούναι και λαβείν σε σχέση με άλλες πόλεις καθώς η Λευκάδα δίνει δουλειά σε πολλούς φοιτητές και αυτό πρέπει να ειπωθεί.

Επίσης πρέπει ο υπουργός πρέπει να δει και το πλεονέκτημα της πρόσβασης στο νησί που λειτουργεί τόσο προς όφελος των φοιτητών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ωστόσο υπάρχει και δεύτερη συνάντηση με τον υπουργό, εκεί θα μπούνε στο τραπέζι ξανά όλα τα δεδομένα με τον ίδιο να εκτιμά ότι αν λυθεί το θέμα του κτιριακού θα έχουμε ένα μεγάλο όπλο.

Όλοι πρέπει να κινηθούμε μαζί με τον υπουργό στην δεύτερη συνάντηση να λάβει υπόψη την επιθυμία και της κοινωνίας και των φορέων για την παραμονή του ΤΕΙ στο νησί, γιατί ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο δεν είναι δυνατόν να μην έχει δομές σε όλα τα νησιά, που παρά τις αδυναμίες το ΤΕΙ Λευκάδας διαθέτει δυο  δυνατές κατευθύνσεις.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΓνωρίστε τα 17 + 1 μουσεία της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη 54χρονη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης