Αρχική Top Stories Τι είπε o Δήμαρχος Λευκάδας στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της...

Τι είπε o Δήμαρχος Λευκάδας στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

0

Το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Ιονίων νήσων και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παράρτημα της Λευκάδας συζητήθηκε διεξοδικά στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 23-10-2017.

Στην αρχική τοποθέτηση του ο δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τους δημάρχους των Ιονίων νήσων που θα συζητήσουν το θέμα να έχει στα χέρια του και μια συλλογικότερη απόφαση σε αυτή την κουβέντα-διαπραγμάτευση που θα γίνει.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε πριν από είκοσι μέρες είχε ζητήσει από τον Υπουργό να συζητηθούν δυο ζητήματα το πρώτο είχε να κάνει με τις λυκειακές τάξεις της Καρυάς και το δεύτερο το ζήτημα του ΤΕΙ για θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του, χωρίς να γνωρίζει τότε ότι το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός προχώρησε σε ανακοινώσεις για γενικότερα θέματα του πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει την Δευτέρα που μας πέρασε, ανέφερε, ωστόσο έπειτα από πληροφόρηση από τον Τύπο ότι ο Υπουργός θα έκανε ανακοινώσεις από την Κέρκυρα που αφορούν τις συγχωνεύσεις του Ιόνιου Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ των Ιονίων, στην συνάντηση της Δευτέρας συζήτησαν για το θέμα αυτό.

Στο θέμα των Λυκειακών τάξεων της Καρυάς είπε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στο να παραμείνουν οι Λυκειακές τάξεις της Καρυάς, ωστόσο περιμένει να το δει υπογεγραμμένο.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του υπουργού έχουν να κάνουν με την συγχώνευση του ΤΕΙ και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, καθώς και η οργάνωση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ ανακοίνωσε ότι προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, κάτι που έχει συμβεί στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου, απέκλεισε την περίπτωση απολύσεων προσωπικού, να αλλάξουν επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, κ.α.

Επίσης, συζητήθηκε και η δημιουργία ενός νέου τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας.

Ο Δήμαρχος στην συνάντηση με τον Υπουργό θέλησε να μάθει τι είναι όλη αυτή η ενοποίηση και αφού την Κυριακή ως Δήμος είχε βγάλει μια ανακοίνωση με την οποία έλεγαν τον πυρήνα της δημοτικής αρχής σε σχέση με το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων.

Εκεί του έθεσε ξεκάθαρα το ερώτημα πως θα γίνει όλο αυτό, λέγοντας ότι όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά σε μια συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, των Δημάρχων Ιονίων και του ίδιου την Τετάρτη 25-10-2017 και ο δήμαρχος έθεσε από την πλευρά του ένα minimum θεμάτων που είναι η βάση της κουβέντας τους.

Αυτά είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται με διάλογο και αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

Επίσης, του ειπώθηκε ότι σε προσπάθειες που έχουν στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση της παιδείας είμαστε θετικοί, αλλά να έχουν ουσία και περιεχόμενο και να περιγράφονται πως θα γίνουν όλα αυτά, καθώς στόχος αυτής της αναβάθμισης θα πρέπει να είναι ο επιστημονικός, ο πολιτισμός, αλλά και η οικονομική διάσταση που αφορά την τοπική οικονομία.

Επίσης, εξέφρασαν την αντίθεση τους στον τρόπο που το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν μια σειρά από ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα.

Στον υπουργό επισημάνθηκε, ότι στην Λευκάδα λειτουργούν δυο τμήματα το ένα είναι Διοίκηση Επιχειρήσεων με 900 εγγεγραμμένους, στην πράξη είναι περίπου 500, καθώς και το τουριστικό τμήμα με εγγεγραμμένους περίπου 450 και ενεργούς περίπου τους 300, λέγοντας ότι αυτά τα τμήματα δείχνουν μια δυναμική, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος, ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις για το δεύτερο.

Επίσης, του ζήτησαν στην ενδεχόμενη αναβάθμιση την δημιουργία τμήματος ΑΕΙ ή ενός ακόμα τμήματος ΤΕΙ κάτι που θα ζητηθεί και στην συζήτηση της Τετάρτης.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν αναλύθηκε πολύ καλά ποιος θα είναι ο ακριβής χαρακτήρας των διετών, μεταλλυκειακών που θα υπάρχουν, εκτός του ότι τα μαθήματα θα γίνονται από καθηγητές πανεπιστημίου, ώστε να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τέλος του είπαν ότι δεν μπορεί καμία μεταρρύθμιση, όσο και αν θεωρητικά είναι σωστή να πετύχει εάν δεν στηρίζεται οικονομικά, διότι μπορείς να κάνεις οικονομίες κλίμακας, δεν μπορείς όμως για το σύνολο της Παιδείας σου να είναι αυτοί που είναι, έστω και αν μεσοσταθμικά υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%.

Ο δήμαρχος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει και στην απόφαση να επισημαίνονται όλα αυτά που εξήγησε και φυσικά ήταν ανοικτός σε όποιες νέες προτάσεις.

Πηγή: Lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΠρέβεζα: Ιερέας προφυλακίστηκε με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου
Επόμενο άρθρο10-11-12 Νοεμβρίου 2017 το Forum Λευκάδας