Αρχική Ειδήσεις Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον δρόμο της Λαγκάδας

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον δρόμο της Λαγκάδας

0

Ενημέρωση για το θέμα της Λαγκάδας έκανε στην αρχή του Δημοτικού συμβουλίου Πέμπτη 17-03-2017 ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Όπως ανέφερε σε συνέχεια προσπαθειών από τον Μάρτη του 2016 μέχρι και σήμερα με κυβερνητικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων και του υπουργού κ. Χαρίτση, φαίνεται  ότι ολοκληρώθηκε θετικά ένας κύκλος, καθώς δεσμεύτηκε ότι θα αναχρηματοδοτηθεί το έργο της Λαγκάδας με το ποσό περίπου 2.800.000 ευρώ από το πρόγραμμα επενδύσεων, με την μεταφορά του ποσού στον δήμο μέσω της Περιφέρειας.

Ήδη έχουν αποσταλεί τεχνικά δελτία στην Περιφέρεια, τις επόμενες μέρες θα βγει η αναθεώρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και εκεί υποβάλλονται τα σχετικά αιτήματα και τότε επίσημα θα υποβληθεί το τεχνικό δελτίο μετά από επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο.

Αμέσως μετά το ποσό έρχεται εγγράφεται στον προϋπολογισμό του δήμου και ακολουθείται η διαδικασία δημοπράτησης, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη που είναι σε διαδικασία ανάθεσης με χρήματα του δήμου ύψους 50.000 ευρώ.

Επίσης διευκρίνισε ότι όλα όσα έχουν συζητήσει με τους επικεφαλής, θα μπει και στην αναμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού και το κονδύλι καθαρισμού από τις καταπτώσεις καθώς είναι πολλές, καθώς έχει ζητήσει από την τεχνική υπηρεσλια παρόντων και των επικεφαλής των παρατάξεων να κάνουν μια εκτίμηση, με μια τεχνική έκθεση εάν μπορεί να γίνει κάτι σε προσωρινό επίπεδο.

Στην τοποθέτηση της η Μαριάννα Καρφάκη, είπε ότι καλές είναι οι κινητοποιήσεις, αλλά αν δεν το έπαιρνε επάνω του ο Δήμαρχος να το κυνηγήσει και  αν δεν έπαιρνε απόφαση ότι είναι ένα σημαντικό έργο, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα για την χρηματοδότηση του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της που τηρεί όλα όσα συμφωνηθήκαν στην συνάντηση των επικεφαλής.

Επίσης αναφερόμενη σε ανακοίνωση που βγήκε και αναφέρεται στην ιδιότητα της Μαριάννας Καρφάκη ως μηχανικός να  κοστολογεί την αποκατάσταση του δρόμου σε 50.000 ευρώ, εξήγησε  ότι ποτέ η ίδια δεν έκανε δημόσια δήλωση για το κόστος, δεν είναι έμπειρη στο να κοστολογεί δημόσια έργα και φράχτες ανάσχεσης που σχεδόν ποτέ δεν έχουμε δει στην Λευκάδα, λέγοντας ότι απλά έκανε μια συζήτηση με τους επικεφαλής προσπαθώντας να βρούμε το κόστος και ρωτώντας την τεχνική υπηρεσία που τότε δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

Ο Βασίλης Αραβανής είπε ότι καλύφθηκε από όλα όσα είπε ο Δήμαρχος για την χρηματοδότηση, λέγοντας ότι τελικά οι «ακτιβισμοί» των κατοίκων δεν πρέπει να απαξιώνονται,  καθώς και λάθη γίνονται και κάποιος από τους συνεργάτες του δημάρχου θα έπρεπε να τον «σκουντήσει» όταν πήγε για τον Γιαλό και τους Εγκρεμνούς να ζητήσει μελέτη και για την Λαγκάδα.

Όσον αφορά το ΙΓΜΕ το αποκάλεσε φούσκα, γιατί έπρεπε να ανατεθεί η μελέτη η οποία θα εμπεριείχε μέσα την γεωλογική έρευνα, καθώς δεν χρειαζόταν το ΙΓΜΕ να μιλήσει για το αν γίνεται δρόμος ήταν χάσιμο δρόμου.

Για τον διαγωνισμό μελέτης είπε ότι χάνουμε χρόνο, καθώς η μελέτη μπορεί να πάρει και ένα χρόνο.

Επίσης ανέφερε την πάγια θέση της παράταξης του ότι χρειάζεται επείγουσα μελέτη μιας βδομάδας για να δούμε αν μπορεί να γίνει το καθάρισμα και η στερεοποίηση του δρόμου όπου χρειάζεται για να ανοίξει ο δρόμος το καλοκαίρι. Πρέπει σε αυτό το θέμα να βιαστεί η δημοτική αρχή καθώς γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων.

Ο Θωμάς Καββαδάς είπε ότι η ευθύνη είναι δική μας γιατί αργεί να γίνει το έργο, λέγοντας ότι το έργο πρέπει να γίνει και να δοθεί με ασφάλεια στους πολίτες.

Ο Κωνσταντίνος Γληγόρης αναφερόμενος στις μελέτες, ανέφερε ότι θα πάει με διαγωνισμό οπότε θα είναι λίγο δύσκολο να προλάβουν μέχρι το καλοκαίρι να δημοπρατηθεί.

Όσο αφορά το ποσό των 2.800.000 είπε ότι τρελαίνεται που ακούει αυτά τα νούμερα, καθώς με αυτό το ποσό μεταφέραμε την σύνδεση μας στον δρόμο από το κάστρο για να έρθει η γέφυρα, ενώ ρώτησε να μάθει αν το καλοκαίρι που θα δούμε τον κωδικό τον χρημάτων θα είναι από τα υπόλοιπα των σεισμών, η αν θα είναι ποσό από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο θα μπορούσε να πάει σε κάποιο άλλο έργο.

Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι διαδικασία παραχώρησης των εκπτώσεων δεν υπάρχει. “Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και να πάρουμε τα χρήματα για να υλοποιηθούν τα έργα.”

Όσον αφορά τον ακτιβισμό των κατοίκων στο θέμα της Λαγκάδας είπε ότι δεν τον απαξιώνει,  καθώς και o ίδιος  προσωπικά έχει κάνει δεκάδες στην ζωή του και ίσως συνεχίσει να κάνει, οπότε όπως είπε άλλους αφορά αυτή η απαξίωση.

«Εμείς είμαστε  υπέρ των ακτιβισμών, ταυτόχρονα όμως είμαστε και υπέρ της αλήθειας, καθώς πολλά από αυτά που γράφονται σε αυτές τις ανακοινώσεις για ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων είναι το λιγότερο ανακρίβειες.»

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε αυτό που έθεσε η κυρία Καρφάκη ότι μπορεί να γίνει έργο με 50.000!

«Οι συντάκτες των ανακοινώσεων αν μη τι άλλο πριν, οφείλουν να ρωτήσουν πριν γράψουν, γιατί οι ακτιβισμοί πριν γίνουν πρέπει να είναι και σοβαροί ταυτόχρονα.

Επίσης οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν περιεχόμενο σοβαρό Ο ίδιος όπως είπε κρατάει την ουσία του αιτήματος, ότι είναι δίκαιο, ανεξάρτητα αν ορισμένοι με αφορμή και την Λαγκάδα, όπως πέρυσι τέτοια εποχή με τον Γιαλό και τους Εγκρεμνούς έκαναν άλλου τύπου καουμπόικους ακτιβισμούς και σήμερα έχουν μπει στο καβούκι τους.»

Απαντώντας στην παρατήρηση του κυρίου Αραβανή και το ΙΓΜΕ, του θύμισε  ότι όταν μετά τον σεισμό όταν ήρθαν από το υπουργείο και αντίκρισαν την εικόνα, αναρωτήθηκαν τι δρόμος είναι αυτός.

«Όταν σου λένε κάτι τέτοιο, το πρώτο που πρέπει να διερευνήσουμε είναι αν μπορεί να σταθεί ο δρόμος με την συγκεκριμένη διαδρομή που έχει και απευθυνθήκαμε στον επίσημο επιστημονικό φορέα της πολιτείας που είναι το ΙΓΜΕ.

Όχι μόνο δεν κάναμε λάθος, αλλά κάναμε άγια και πήραμε γραπτή απάντηση ότι μπορεί να σταθεί και να επισκευαστεί ο δρόμος.

Λάθη κάναμε και πολλά, στο συγκεκριμένο όμως  δεν κάναμε κανένα και αν θέλατε να διαχειριστείτε διαφορετικά το θέμα είναι δικαίωμα σα.

Στις διατυπώσεις ότι μαζί με τους Εγκρεμνούς και τον Γιαλό, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και την Λαγκάδα και ότι από την στιγμή που ασχοληθήκαμε σοβαρά με την Λαγκάδα είναι το δεύτερο που άκουσα!

Μπα σοβαρά τι λέτε; Δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με την Λαγκάδα;»

Ο ίδιος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι όταν η πολιτεία σου δίνει πολύ συγκεκριμένα χρήματα για να παρέμβεις μετά από μια καταστροφή για τους σεισμούς, πρέπει να έχεις μια τακτική, πως θα μπορέσεις να παράξεις περισσότερα αποτελέσματα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι την άλλη μέρα που απαιτούν όλοι από αυτή την δημοτική αρχή να λύσει όλα τα προβλήματα των σαράντα χρόνων, των σεισμών, της φωτιάς και ενδεχομένων των πειρατών του 1788 που είχαν επιτεθεί στην Λευκάδα, είπε.

«Με δεδομένο ότι από το υπουργείο μπορούσαμε να πάρουμε τα πολύ συγκεκριμένα χρήματα που αφορούσαν Εγκρεμνούς και Γιαλό 6.000.000 καθώς και 6.500.000 που αφορούσαν όλες τις άλλες καταστροφές για όλη την Λευκάδα και τα άλλα έργα δεν έβγαινε να εκτελεστεί το έργο της Λαγκάδας.

Ως δημοτική αρχή είπαμε να βάλουμε μπροστά αυτά και αμέσως μετά βάζουμε μάχη   πως θα πάρουμε  και για την Λαγκάδα.

Αν καθυστέρησε κάτι οφείλεται στο Υπουργείο, που υποσχέθηκε ότι θα τα δώσει από πέρυσι το καλοκαίρι και τα έδωσε μετά από οκτώ μήνες είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά οι χρηματοδοτήσεις εξαρτώνται από την πολιτεία και όχι τον Δήμαρχο.

Βέβαια κάποιους βολεύει να το επαναλαμβάνουν, καθώς δεν έχουν άλλα επιχειρήματα. Εμείς έχουμε πει την αλήθεια από την πρώτη στιγμή, δεν ξεχάσαμε τίποτα, όπως και πολλά πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί, ούτε από εσάς έχουν διεκδικηθεί εμείς τα έχουμε ζητήσει και όταν έχουμε αποτέλεσμα θα το ανακοινώσουμε γιατί έτσι θέλουμε να δουλεύουμε.»

Πηγή: Lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΥλοποίηση σεμιναρίων ναυαγοσωστικής από το Επιμελητήριο Λευκάδας
Επόμενο άρθροΠανήγυρις Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Λευκάδος