Αρχική Top Stories Το παρελθόν μας οδηγεί, το παρόν μας δοκιμάζει και το μέλλον μας...

Το παρελθόν μας οδηγεί, το παρόν μας δοκιμάζει και το μέλλον μας κινητοποιεί!

0

Το παρελθόν μας οδηγεί, το παρόν μας δοκιμάζει και το μέλλον μας κινητοποιεί!

 Του Σωτήρη Κάτσενου, Δημοσιογράφου & Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» 

Λίγα λόγια για την επετειακή εκδήλωση ως Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του  Συλλόγου, αλλά με τη ματιά του Δημοσιογράφου

Το παρελθόν μας οδηγεί, το παρόν μας δοκιμάζει και το μέλλον μας κινητοποιεί

Ο Σύλλογος Λευκαδίων Αττικής  «Η Αγία Μαύρα» και το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο, από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που είχαν και έχουν ως σκοπό και στόχευση την εξωστρέφεια του συλλόγου και κυρίως την καταγραφή της ιστορικής διαδρομής ενός συλλόγου που έκλεισε 100 χρόνια ζωής, δράσης και προσφοράς στον τόπο μας. Και πρωτίστως,  ν’ αποτίσει φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης στους ιδρυτές του και σ’ όλα εκείνα τα διατελέσαντα Διοικητικά Συμβούλια από το χρόνο ίδρυσής του (1922) μέχρι και σήμερα (2022). Εξάλλου, ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής καταγράφεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο απ’ τον ίδιο τον τίτλο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, «Επετειακή εκδήλωση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης  του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» προς όλα τα διατελέσαντα  μέχρι σήμερα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου μας». Το παρελθόν, λοιπόν,  μας οδηγεί, το παρόν μας δοκιμάζει και το μέλλον μας κινητοποιεί! Μ’ αυτό το «μότο» προχωράμε!

Έτσι, ο Σύλλογος  προχώρησε και  ενέταξε την επετειακή εκδήλωση της 1ης Αυγούστου 2022, στη Λευκάδα, στις εκδηλώσεις Γιορτών Λόγου και Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

«Πάτησα πάνω στους ώμους των συντρόφων μου για να δω πέρα από τα τείχη του καιρού μου»

Τα παραπάνω σοφά λόγια ειπώθηκαν απ’ τα χείλη του Άλμπερτ Αϊνστάιν και προσωπικά μ’ εκφράζουν απόλυτα! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, όχι μόνο «κουμπώνουν» ταιριαστά, αλλά λειτουργούν κι ως οδηγός της βαριάς και ιστορικής ευθύνης που έχει αναλάβει το πρόσφατα νεοεκλεγέν και ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής  «Η Αγία Μαύρα».

Με τη σκέψη και την απόφαση αυτή, προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση της επετειακής αυτής εκδήλωσης στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» και η οποία, μάλιστα έτυχε, της αμέριστης αποδοχής κι αγάπης του Λευκαδίτικου λαού που προσήλθε και τίμησε με την παρουσία του και την προσοχή του! Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει πάρει – ομόφωνα – την απόφαση να προχωρήσει και στην έκδοση ενός λευκώματος που θα αναφέρεται στην 100χρονη ιστορική διαδρομή του, επιστρέφοντας έτσι την αγάπη, την τιμή και την ευγνωμοσύνη, σ’ όλους εκείνους τους συντοπίτες μας, συμπολίτες μας και φίλους του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής, που κράτησαν όρθιο και ζωντανό τον Σύλλογό μας σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς τόσο για τους ίδιους όσο και για το έθνος μας! Σ’ όλους αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του και σ’ όλους αυτούς που παίρνοντας τη σκυτάλη κάθε φορά που τους έλαχε η ευθύνη κράτησαν ενεργό και ταυτόχρονα δημιουργικό τον Σύλλογό μας.

Στο σημείο αυτό, αγαπητοί μου αναγνώστες, επιβάλλεται ν’ αναφερθώ, ιδιαίτερα, στον Λευκαδολάτρη οραματιστή, αείμνηστο πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Αντώνη Τζεβελέκη, ο οποίος με μια  σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, έβγαλε από την χωροταξική της αφάνεια τη Λευκάδα, τη Λευκάδα του μέχρι τον Πόντε, κι ως κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος που ήταν, την έκανε ξακουστή στα πέρατα της Οικουμένης! Έχοντας ως «εργαλείο» το «status» και το DNA του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» ο μέγιστος Τζεβελέκης, άνοιξε λεωφόρους πολιτισμού σ’ όλο τον κόσμο, όπου έτρεξε μ’ απίστευτη ταχύτητα η προβολή της Λευκάδας και καταξιώθηκε το νησί μας από μια μικρή κουκίδα στο χάρτη, ως μια μεγάλη οικουμενική κοιτίδα των γραμμάτων και του πολιτισμού!!! Ειπώθηκαν, μάλιστα, για όσους είχαν την ευκαιρία να δουν και να απολαύσουν, τόσο έντονα κι εύγλωττα στην ομιλία της κυρίας Βερυκίου – Μπαλντά, μέσα από το άρτιο και καθόλα εξαιρετικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε ο άξιος κι αγαπητός Λευκαδίτης σκηνοθέτης, κύριος Γιάννης Φαλκώνης και το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης του Συλλόγου μας.

Επίσης, δεν μπορώ , με την ίδια θέρμη και δύναμη, να μην σημειώσω, αγαπητοί μου συντοπίτες, το εξαιρετικό κι ανεκτίμητο έργο που προσέφερε επί πολλά χρόνια (κοντά μια τριακονταετία), ο αείμνηστος φίλος μου, ο Σωκράτης Κακλαμάνης, ο  διαχρονικός Πρόεδρος του ιστορικού μας Συλλόγου. Τους ευχαριστούμε και θα τους τιμούμε  παντοτινά!!!

Αξίζει ακόμα να σημειώσω, ότι το φθινόπωρο κι όταν όλα πάνε καλά με την συνεχιζόμενη πανδημία, προγραμματίζουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο την κεντρική μας εκδήλωση στην Αθήνα, στην έδρα του Συλλόγου.

Στο σημείο αυτό θάθελα να σημειώσω και μάλιστα με έμφαση, ότι δεν μας ταιριάζει και ούτε ήταν και είναι στις προθέσεις μας, ως Σύλλογος, να εξαγγείλουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για να «χαϊδέψουμε αφτιά» και να «καλλιεργήσουμε» προσδοκίες γκλαμουράτων εκδηλώσεων με διθυραμβικές κορώνες!». Πρόθεση  και βασικός μας στόχος, εφικτός ή όχι, είναι να προχωρήσουμε βήμα – βήμα σ’ όλες εκείνες τις ενέργειες και συνέργειες  που θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία του συλλόγου μας, θα τη δυναμώνουν μέρα με τη μέρα και θα την κάνουν να κυματίζει περήφανη και να ατενίζει το μέλλον του με αισιοδοξία!

Υ.Γ. 1ο Ο Σύλλογος μας δεν είναι πολιτικό κόμμα ή φορέας να εξαγγέλλει προγράμματα και να υπόσχεται λύσεις, όπως π.χ. «να φέρει το νερό στη Λευκάδα!».

Υ.Γ 2ο Ο Σύλλογός μας και το πρόσφατα νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, ενημερώνει τακτικά και με υπευθυνότητα, όλα τα μέλη του, όπως και όλους τους Λευκαδίτες, αλλά και τους φίλους της Λευκάδας, μ’ όλους τους σύγχρονους τρόπους διάχυσης της πληροφορίας, καθώς επίσης και μέσα από την περιοδική έκδοση της εφημερίδας του «Η Ηχώ της Λευκάδας» με την 70χρονη ιστορία και προσφορά της στην ενημέρωση και στον πολιτισμό, για τις όποιες  πρωτοβουλίες κι ενέργειες προγραμματίζονται και πρόκειται να  υλοποιηθούν μελλοντικά.

Υ.Γ. 3ο Χρέος μας όλων μας, είναι να θυμηθούμε τους ιδρυτές του και να τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας, που σ’ αυτά τα 100 χρόνια, εργάστηκαν με ζήλο και μεράκι σε δύσκολες κι αντίξοες πολλές  φορές συνθήκες και προπαντός με πολλή αγάπη κι ανιδιοτέλεια, τόσο για τη συνεχή παρουσία και λειτουργία του Συλλόγου όσο και για την επίτευξη των σκοπών του!!!

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση Ποιητικής Συλλογής “Παυσώδυνο Δάκρυ” του Μιχαήλ Παπαδάκη
Επόμενο άρθρο«ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΗΘΟΥΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ- ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ»