Αρχική Ειδήσεις Τουρισμος «Χρυσωρυχείο» οι τουρίστες άνω των 65 ετών για την επόμενη 20ετία

«Χρυσωρυχείο» οι τουρίστες άνω των 65 ετών για την επόμενη 20ετία

0
tourismos b1

tourismos b1

Οι τουρίστες άνω των 65 ετών, θα είναι εκείνη η ηλικιακή ομάδα που αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο στον τουρισμό της νοτίου Ευρώπης, την επόμενη 20ετία, όπως αποκαλύπτουν γνώστες του αντικειμένου.

Η αποκαλούμενη «ασημένια οικονομία», δηλαδή αυτή που τροφοδοτείται από τις δαπάνες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αναμένεται να παρουσιάσει θεαματική άνοδο τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται η μακροβιότητα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέθεσε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της diaNEOsis στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το 2050 πάνω από το 35% των τουριστών στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα είναι άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση παραθεριστικών κατοικιών στη νότια Ευρώπη (εκτιμήσεις ότι θα ανέλθει σε 2,7 εκατ. εξοχικά), καθώς το 7,3% των ενήλικων Ευρωπαίων δηλώνει ότι μετά τη σύνταξη θα ήθελε να ζήσει κάπου στον νότο της Ευρώπης.

«Το 2010 το σύνολο των τουριστών άνω των 65 ετών στην Ευρώπη δεν ξεπερνούσε το 15% (σ.σ. του συνόλου των αφίξεων), το 2030 υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στο 25% και το 2050 ότι θα ξεπεράσει το 35% κι αυτοί οι τουρίστες χωρίζονται σε δύο τμήματα, τους υγιείς και όσους έχουν προβλήματα  υγείας» επισήμανε ο κ.Τούντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ιατρικός, ιαματικός και ευεξίας.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον «ασημένιο τουρισμό» και εκτιμάται ότι η χώρα μας θα μπορούσε να έχει έσοδα 400 εκατ. ευρώ ετησίως απ’ αυτό το κομμάτι της αγοράς (πχ, οι δυνατότητες των ιαματικών πηγών είναι μεγάλες), ωστόσο το δυναμικό αυτό δεν έχει προς το παρόν αξιοποιηθεί.

Όπως ανέφερε ο Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος της BigPi Ventures Greece, «οι ξένοι που θα έρθουν να χτίσουν ή να νοικιάσουν σπίτια στην Ελλάδα θα έδιναν ανάσα στον οικοδομικό κλάδο. Θα μπορούσαν να αγοράζουν 20000 σπίτια ετησίως και αν τα 2/3 αυτών ήταν νεόδμητα, θα έδιναν τεράστια ώθηση στον οικοδομικό κλάδο».

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται ραγδαία οι οικοδεσπότες άνω των 65 στην AirBnB. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 66% μόνο το 2017, όπως γνωστοποίησε η Σοφία Γκιούσου, αρμόδια για τη δημόσια πολιτική της AirBnB, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, στην πλατφόρμα της AirBnB έχει εσχάτως αυξηθεί κατά 75% ο αριθμός των οικογενειακών κρατήσεων από άτομα άνω των 65 (σ.σ. πράγμα που σημαίνει ότι προγραμματίζουν διαμονή σε καταλύματα, από κοινού, π.χ., με τα παιδιά ή τα εγγόνια τους).

 

Προηγούμενο άρθροΑνατριχιαστικό βίντεο: Αγοράκι σώζεται τελευταία στιγμή χάρη στα αντανακλαστικά του οδηγού
Επόμενο άρθροΣτο “Κουτούκι” διασκέδασαν οι Τσουκαλαδιώτες το βράδυ του Σαββάτου