Αρχική Ειδήσεις Τουρισμος Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο Νυδρί

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο Νυδρί

0
Seabourn

Seabourn

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Λευκάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H ένταξη της Λευκάδας στο πρόγραμμα της καλύτερης εταιρίας κρουαζιερόπλοιων στο κόσμο το 2015 θέτει νέες σημαντικές προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας

Το Επιμελητήριο Λευκάδας ανακοινώνει επίσημα την ένταξη της Λευκάδας στο πρόγραμμα του 2015 της καλύτερης εταιρίας κρουαζιερόπλοιων στο κόσμο, που για περίπου πέντε συνεχή χρόνια βραβεύεται ως η καλύτερη εταιρεία στην κατηγορία World Best Small-Ship Cruise Line (από τα εγκυρότερα ταξιδιωτικά περιοδικά του κόσμου Conde Nast Traveller και Travel & Leisure).

Η Λευκάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου «Seabourn Odyssey», το οποίο θα κάνει την πρώτη του προσέγγιση στις 12 Μαΐου 2015 στο Νυδρί. Το πλοίο θα κάνει το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Πειραιά – Βενετία και αντίστροφα. Τα πακέτα περιλαμβάνουν από 7ημερες έως και 21ήμερες επιλογές ανάλογα το λιμάνι επιβίβασης. Ενδιάμεσα έχει πολλούς σταθμούς και το Νυδρί είναι μεταξύ Κέρκυρας και Κατάκολου.
Oι προγραμματισμένες εννιά συνολικά προσεγγίσεις (12 Μαΐου, 20 Μαΐου, 16 Ιουνίου, 24 Ιουνίου, 21 Ιουλίου, 29 Ιουλίου, 25 Αυγούστου, 2 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου) θα έχουν ώρα άφιξης 8.00 και αναχώρησης 17.00, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προσεγγίσεις στην πολύ υψηλή περίοδο 1-20 Αυγούστου, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις δίνουν αγώνα να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του νησιού μας.

Αξίζει να επισημάνουμε μερικά νούμερα, που όχι μόνο δείχνουν το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά κυρίως τη σύγκριση με άλλα μεγαλύτερης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοια που επιλέγονται από πελάτες χαμηλότερης ταξιδιωτικής δαπάνης.

Το κρουαζιερόπλοιο έχει χωρητικότητα 450 επιβάτες και 330 άτομα πλήρωμα. Το κόστος επιλογής της κρουαζιέρας ανέρχεται από περίπου 5.000 έως και 12.000 € το άτομο ανάλογα με τη διάρκεια της κρουαζιέρας και το τύπο του δωματίου. Το κοινό της εταιρείας είναι κυρίως αμερικάνικης προέλευσης (αλλά και ευρωπαίοι) με την ακόλουθη εισοδηματική τάξη:

17% πάνω 500.000 $
26% 250-500.000 $
44% 100-250,000 $
13% κάτω από 100,000 $

Τα στοιχεία καταδεικνύουν τους πλουσιότερους στο κόσμο επισκέπτες και περιλαμβάνουν συνταξιούχους και επιτυχημένους επιχειρηματίες-στελέχη με την υψηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη στο κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες η δαπάνη σε κάθε λιμάνι επίσκεψης ανέρχεται περίπου από 600 έως 1000 ευρώ ανά άτομο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως (όλες οι κρουαζιέρες) ανέρχεται σε περίπου 65 ευρώ και ο μέσος όρος της ταξιδιωτικής δαπάνης συμβατικών αλλοδαπών επισκεπτών για την Ελλάδα κυμαίνεται ενδεικτικά στα 600-700 ευρώ για μια 7ήμερη διαμονή.

Η συμβολή της επιτυχίας αυτής είναι άκρως σημαντική για την τοπική οικονομία του νησιού μας και ιδιαίτερα για το εμπορικό κόσμο και τη μαζική εστίαση. Εκτιμάται με απλούς υπολογισμούς ότι τα προσδοκώμενα έσοδα στη τοπική οικονομία μπορούν να φτάσουν περίπου τα 2 εκ. ευρώ μόνο για το 2015.

Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται μόνο εδώ, διότι η ένταξη αυτή:
• βάζει τη Λευκάδα για πρώτη φορά στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη της κρουαζιέρας και συνεπώς θα αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητα του νησιού μας
• σύμφωνα με έρευνα, ένα σημαντικό ποσοστό των επιβατών δηλώνει ότι αξιολογεί τους προορισμούς – λιμάνια επίσκεψης για τη μελλοντική επιλογή συμβατικών διακοπών
• ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας που ήδη βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και άμεσης υλοποίησης από το Επιμελητήριο Λευκάδας
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας από το Επιμελητήριο Λευκάδας έχει ξεκινήσει μεθοδικά από τον Ιανουάριο του 2013 με πάρα πολλές δυσκολίες, και επιβεβαιώνεται ότι η προσήλωση στους στόχους με υπομονή και επιμονή αποδίδει καρπούς. Οι επαφές με την εταιρεία Seabourn ξεκινήσανε το Μάιο του 2013, όταν σημαντικό στέλεχος της εταιρείας επισκέφτηκε τη Λευκάδα μετά από πρόσκληση μας και συναντήθηκε με το Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Σκιαδαρέση. Εν συνεχεία, το Επιμελητήριο ανταποκρίθηκε σε μια σωρεία ενεργειών που διήρκησαν πολλούς μήνες με απώτερο στόχο να ενταχθεί η Λευκάδα στο πρόγραμμα της εταιρείας.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε, όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, ότι η επιλογή της Λευκάδας για το 2015 αποτελεί μια δοκιμαστική προσέγγιση, στην οποία οφείλουμε ΟΛΟΙ ως επιχειρηματίες, πολίτες και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούμε προσφέροντας τα μέγιστα.
Η μόνιμη ένταξη της Λευκάδας στο πρόγραμμα αποτελεί αποκλειστικά δική μας ευθύνη με τεράστια οφέλη στην οικονομία του τόπου μας.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγούμενο άρθροΚούλουμα στους Σκάρους
Επόμενο άρθροΌλοι για την Λευκάδα: Μέρος του ψηφοδελτίου