Αρχική Ειδήσεις Τουρισμος Λευκάδα και Τουριστική Ανάπτυξη

Λευκάδα και Τουριστική Ανάπτυξη

0
logothetis-porto

logothetis-porto

Σκέψεις του Γιώργου Λογοθέτη για τον τουρισμό.

Γιώργος Λογοθέτης Θεσσαλονίκη 2.12.2012
Νικαίας 12 551 32 Καλαμαριά
Θεσσαλονίκη
2310 454902 κιν 6946003661
logothetisgeorgios@gmail.com

Μερικές σκέψεις για την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λευκάδας να διοργανώσει Ημερίδα με θέμα την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή της Λευκάδας.

Το 1987, όταν εργαζόμουν στην Σουηδική Τηλεόραση, επισκέφτηκα τον κ. Κωστούλα και τον κ. Χατζή, ιδιοκτήτες του Ταξιδιωτικού Γραφείου APOLLO στην Στοκχόλμη και τους ενημέρωσα για την Λευκάδα. Ήδη τότε το γραφείο APOLLO είχε μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στην συνέχεια αναδείχτηκε το πρώτο γραφείο στην Σκανδιναβία με προορισμό την Ελλάδα. Σήμερα το APOLLO είναι το τρίτο σε μέγεθος ταξιδιωτικό γραφείο στην Σουηδία και συνεργάζεται με 48 χώρες. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κωστούλας είναι πρόεδρος του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και στο Αγρίνιο, εκτός από τα έργα στο γήπεδο της ομάδας, έχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα για άθληση και διασκέδαση το www.emileon.gr

Η πρώτη απάντηση των κκ Κωστούλα και Χατζή όταν τους μίλησα για την Λευκάδα ήταν ειρωνική και με ρώτησαν : Πως βρίσκουμε την Λευκάδα στο χάρτη ;
Όταν εγώ επέμενα, αποφάσισαν όπως είπαν «να μου κάνουν την χάρη». Έτσι τον επόμενο χρόνο ταξίδεψα με τον Γιώργο Χατζή στην Λευκάδα. Μαζί ήταν και ο συνεργάτες κ. Καράλης από την Αθήνα.

Όταν ο Γιώργος Χατζής γύρισε την Λευκάδα, την ίδια μέρα τηλεφώνησε στην Σουηδία και πρότεινε στον Φώτη Κωστούλα να βάλλουν την Λευκάδα στο πρόγραμμα του APOLLO. Το γεγονός αυτό τόνισε ο Φώτης Κωστούλας πριν ένα μήνα όταν συναντηθήκαμε με τον ίδιο και με επιχειρηματίες από το Αγρίνιο στο EMILEON. Είπε χαρακτηριστικά :
«Το γραφείο μας έφτασε να στέλνει 26.000 τουρίστες στην Λευκάδα και αυτό οφείλεται στον Γιώργο Λογοθέτη που επέμενε..» Ο ίδιος θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία του γραφείου APOLLO με την Λευκάδα ήρθε μία περίοδο που η κίνηση από την Αγγλία είχε μειωθεί δραματικά διότι κάποιο γραφείο κήρυξε πτώχευση και πολλοί Λευκαδίτες έχασαν τα χρήματά τους.

Τα αναφέρω όλα αυτά διότι θέλω να τονίσω τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Λευκάδα να αναπτύξει το τουριστικό της προϊόν. Γι αυτό από το πρώτο έτος που αναλάβαμε τον Δήμο ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να προβάλλουμε όχι μόνο την Νότιο Λευκάδα αλλά όλο το νησί. Έτσι για όσους δεν γνωρίζουν θα ήθελα να αναφέρω μερικές από τις δράσεις που αναπτύξαμε ως Δημοτική Αρχή και ποια ήταν τα αποτελέσματα :

Χωρίς επιδοτήσεις και υποδομές, ξεκινήσαμε τον θεσμό ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ στην Βασιλική. Όπως μάθαμε αργότερα ήταν το πρώτο σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Αντίστοιχο είχε στην Βαλτική η πόλη Κίελο. Και ενώ στην αρχή μας αντιμετώπισαν με καχυποψία, σήμερα όλοι μιλάνε για τις δυνατότητες της Λευκάδας να αναπτύξει το Φεστιβάλ και τον Θαλάσσιο Τουρισμό σε όλο το νησί.

Με δική μας πρωτοβουλία ήρθε στην Βασιλική η ΕΤ3 και μετάδωσε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό την εκπομπή ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. Μια εκπομπή που παρουσιάστηκε και άλλες φορές σε επανάληψη με πολύ θετικές αντιδράσεις.

Καθιερώσαμε το ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες Ποντιακής καταγωγής να έρχονται στην Λευκάδα. Σε εκδήλωση μάλιστα που έγινε στην Παναγία Σουμελά την Κυριακή 6 του Σεπτέμβρη 2009 με Πόντιους από όλη την Ελλάδα, η πρόεδρος της Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων ” Η ΕΠΤΑΚΩΜΟΣ ΣΑΝΤΑ” κ. Σαββίδου ανέφερε : “Σήμερα τιμούμε την Λευκάδα και τον Δήμαρχο Απολλωνίων κ. Γιώργο Λογοθέτη, ένθερμο φίλο και συμπαραστάτη των Ποντίων που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει εκδηλώσεις προς τιμήν των προγόνων μας στο πανέμορφο νησί της Λευκάδας. Γι αυτό από σήμερα θεωρούμε την Λευκάδα και δικό μας νησί ! Εμείς θα ταξιδεύουμε πάντα στη Λευκάδα ως “συντοπίτες” πλέον και για ένα ακόμα λόγο : Διότι η Λευκάδα το 1922 φιλοξένησε εκατοντάδες πρόσφυγες και ορφανά παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στις αλησμόνητες Πατρίδες” !

Το ερώτημα είναι :

Ποιος οικονομολόγος μπορεί να κοστολογήσει τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έφεραν την Λευκάδα στο προσκήνιο προκαλώντας το ενδιαφέρων χιλιάδων Ελλήνων και αλλοδαπών να επισκεφτεί το νησί μας ;
Πώς επίσης να κοστολογηθούν τα πλεονεκτήματα που απέκτησε η Λευκάδα με τα παρακάτω βραβεία που έχουν άμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη ;
Βραβεία με τα οποία η Λευκάδα απέκτησε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του Τουρισμού.
Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία.

PHILOXENIA TOURISM AWARDS 2009
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς κ. Γεώργιο Λογοθέτη, Δήμαρχο Απολλωνίων Λευκάδα
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Θέλω κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ θερμά για τη βράβευσή σας στο πλαίσιο των Philoxenia Tourism Awards, ενός θεσμού που συνεχίζει φέτος για τέταρτη χρονιά η Helexpo. Κατόπιν δημόσιας ψηφοφορίας στην ιστοσελίδα της Philoxenia το Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας αναδείχθηκε πρώτο στην κατηγορία βράβευσης : «Ομορφότερη ελληνική παραλία», ενώ η παραλία “Εγκρεμνοί” Λευκάδας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην ίδια κατηγορία. Η τελετή βράβευσης θα γίνει την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 20:00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης PHILOXENIA στην οποία είστε προσκεκλημένος. Συγχαρητήρια και πάλι για τη βράβευσή σας.

Με εκτίμηση,
Ελένη Μητράκη Συντονίστρια,
Philoxenia Tourism Awards, Θεσσαλονίκη.

Όπως είναι ευνόητο η οργάνωση όλων αυτών των δράσεων του Φεστιβάλ απαιτούσε οικονομική στήριξη διότι η εθελοντική προσφορά δεν αρκούσε. Έτσι αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στο αρμόδιο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για να ζητήσουμε την δική τους στήριξη.
Μετά από πρόσκλησή μας ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αλεξανδράκης επισκέφτηκε την Βασιλική τον Ιούλιο του 2009 και κήρυξε την έναρξη των Αγώνων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο ίδιος ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα και υποσχέθηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου για να επιχορηγηθεί το Φεστιβάλ με 60.000 ευρώ.
Έτσι υπογράφτηκε η σύμβαση που μεταξύ άλλων περιέχει τα εξής :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Για την υλοποίηση τοπικών εκδηλώσεων του Δήμου ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ, με σκοπό την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και την διάχυση της τουριστικής πολιτικής.
«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2009-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ‘Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ’ -ΠΡΩΤΑ ΣΑΠΦΕΙΑ»

Συμβαλλόμενοι φορείς:
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Ο Δήμος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ Νομού ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Το Πνευματικό Κέντρο, Δήμου Απολλωνίων
………………………..
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με τις υπηρεσίες του και τα εποπτευόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα αναλαμβάνουν την υποστήριξη, παρέχοντας τεχνογνωσία σε θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής τουριστικής πολιτικής, όπως επίσης και την ενίσχυση των ενεργειών προβολής που αποφασίζονται να υλοποιηθούν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης.
Ο Δήμος Απολλωνίων διαθέτει τους κατάλληλους χώρους (ιδιόκτητους ή μισθωμένους), προσωπικό για την επίτευξη των στόχων της, και τις αναγκαίες υποδομές….
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Απολλωνίων εκτελεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, και συνεργάζεται με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Για το Υπουργείο για το Δήμο Για το Πνευματικό Κέντρο
Μελέτιος Τζαφέρης Γεώργιος Λογοθέτης Παναγιώτης Σκληρός
ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

Η επίσημη αναγνώριση του Φεστιβάλ ήρθε με την παρουσία του Γ. Γ. Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή, ο οποίος συνειδητοποιώντας την σημασία της προσπάθειας του Δήμου, το καλοκαίρι του 2010 ήρθε στην Βασιλική. Ο κ. Μπιτσαξής κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ και ενθουσιασμένος από όσα διαπίστωσε τόνισε τα εξής :
«Φίλες και φίλοι. Βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην Λευκάδα, σ αυτό το εκπληκτικό περιβάλλον, μαζί με Έλληνες και ξένους αθλητές και φίλους της χώρας μας, για να μάθω αυτό που μας διδάσκει ο Δήμος Απολλωνίων και η Τοπική Κοινωνία. Δηλαδή την συνένωση των Θαλασσίων Αθλημάτων και του Ναυταθλητισμού με τον Ελληνικό Πολιτισμό όπως ανθίζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, και όπως μας υπενθυμίζουν τα αδέρφια μας, οι Ελληνόφωνοι από την Κάτω Ιταλία που βρίσκονται απόψε μαζί μας μαζί μας με εκπροσώπους των Ποντιακών και Κρητικών Πολιτιστικών Φορέων. Αυτή την σύζευξη κατάφερε να δημιουργήσει ο Δήμος Απολλωνίων. Να προβάλλει τα αθλητικά ιδεώδη για συνεργασία και ειρήνη σε διεθνές επίπεδο. Γι αυτό και η πετυχημένη προσπάθεια ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, και αποτελεί μάθημα για την κεντρική διοίκηση. Μια προσπάθεια που το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να αγνοήσει. Αντίθετα οφείλει να την παρακολουθήσει και την στηρίξει ως παράδειγμα προς μίμηση!»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στον ΓΓ η συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας το αφιέρωμα στην Κρήτη και η συμμετοχή του Κούρδου δημοσιογράφου και συγγραφέα Cemil Turan ο οποίος με την ομιλία του ενθουσίασε το κοινό της Λευκάδας.

Έτσι σύμφωνα με τον Γ.Γ. μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών γίναμε «παράδειγμα προς μίμηση».

Ναυταθλητισμός και Τουρισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Simon Morgan ιδρυτή της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Βασιλική www.wildwind.co.uk :
«Η Λευκάδα με τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει, μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού και να αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τους ξένους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο….. Πρόκειται για ιδανική περιοχή που προσφέρεται για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του θαλάσσιου τουρισμού».

Στην σελίδα του ο κ. Morgan τονίζει ότι εκτός από το Πόρτο Κατσίκι, στη Λευκάδα βρίσκονται μερικές ακόμα από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας όπως οι Εγκρεμνοί, ο Γυαλός, το Κάθισμα το Άγιο Φίλι κ.α. Ως ειδικός τονίζει επί πλέον ότι η Λευκάδα προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και του Ναυταθλητισμού.

Ο κόλπος της Βασιλικής, έχει αναδειχτεί σε Διεθνές Κέντρο για τους φίλους των θαλασσίων αθλημάτων όπως η ιστιοσανίδα (windsurfing) και η ιστιοπλοΐα. Αυτό οφείλεται στο τοπικό θερμικό φαινόμενο πού δημιουργεί μαΐστρο κατά τις απογευματινές ώρες. Έτσι επισκέπτες και αθλητές από διάφορες χώρες του κόσμου έρχονται κάθε χρόνο στη Βασιλική για να εξασκηθούν στα θαλάσσια αθλήματα και να πάρουν μέρος σε αγώνες. Για αυτό η ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία της Δημοκρατίας της Τσεχίας το 2007 και 2008 διάλεξε τη Βασιλική ως χώρο για να πραγματοποιήσουν το πρωτάθλημα windsurfing της Ομοσπονδίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Πρότειναν επίσης όπως παράλληλα με τους αγώνες οργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και διαγωνισμός ομορφιάς. Στόχος είναι να συνδυαστεί ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία. Έτσι παρά τα μεγάλα οργανωτικά προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων με τον τίτλο WATERSWEETS OCEAN FESTIVAL
www.vassiliki-watersports-festival.com

Οι εμπειρίες μας έδειξαν ότι είναι δικό μας καθήκον να βοηθήσουμε ώστε να αναδειχτούν οι μοναδικές δυνατότητες της Λευκάδας ως τουριστικός προορισμός. Αρκεί να δείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και κυρίως συνεργασία ώστε η Λευκάδα να γίνει πρότυπο τουριστικού προορισμού.

Δεν αρκεί ναι να πηγαίνουμε στις εκθέσεις και να δίνουμε ενημερωτικά φυλλάδια. Είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουμε συγκεκριμένους στόχους για την τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως π.χ. τι τουρισμό θέλουμε, σε ποιες εκθέσεις θα πάρουμε μέρος, πως θα οργανώσουμε την παρουσία μας σε συνεργασία με την Πολιτεία και με τα τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό κλπ. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί οργάνωση, μεθοδικότητα, συνεργασία με όλους τους φορείς των επαγγελματιών αφού ο τουρισμός είναι ο κύριος μοχλός της οικονομίας της Λευκάδας. Απαιτείται στοχευμένη τουριστική πολιτική που να προωθείται συστηματικά με τη βοήθεια Αθλητικών Ομοσπονδιών και Τουριστικών γραφείων με σκοπό να αναδείξουν την Λευκάδα ως ιδανικό προορισμό για όσους αγαπάνε την θάλασσα και τα θαλάσσια αθλήματα.

Πρέπει επίσης να δούμε το κόστος και την προσφορά υπηρεσιών. Οι τουρίστες και τα πρακτορεία συγκρίνουν τις τιμές σε όλες τις χώρες και αποφασίζουν. Στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν την δραστική μείωση των τιμών στα εστιατόρια. Έτσι ενώ οι μισθοί είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι από την Ελλάδα, ένα μεσημεριανό γεύμα στη Σουηδία κοστίζει λιγότερο από όσο κοστίζει σήμερα στην Ελλάδα.
Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών και η καθαριότητα. Είναι αυτονόητο ότι ο τουρίστας επισκέπτεται άλλες χώρες για περάσει ευχάριστα σε ένα περιβάλλον που είναι καλλίτερο από αυτό που απολαμβάνει στη χώρα του.

Αυτό βέβαια είναι θέμα των Δήμων. Αν όμως οι Δήμοι δεν έχουν οικονομική αυτοδυναμία δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους, εκλεγμένους, επιχειρηματίες και απλούς πολίτες.

Αν π.χ. η καθαριότητα γίνει συνείδηση όλων τότε η κατάσταση θα αλλάξει άρδην. Διότι τότε, ακόμα και αν ο εκάστοτε Δήμαρχος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, θα παρεμβαίνουν οι φορείς των επαγγελματιών και θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ζητούμενο. Δηλαδή η συμμετοχή όλων, πολιτών, επαγγελματιών, εκλεγμένων και μη.

Για την ιστορία θα ήθελα να σημειώσω την αμέριστη στήριξη του δημοσιογράφου Γιώργου Πολίτη ο οποίος βοήθησε σημαντικά στο να έρθει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και να μεταδίδει καθημερινό πρόγραμμα για τους αγώνες και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους πίστεψαν στην ιδέα και βοήθησαν με την προσφορά δωματίων και εθελοντική προσφορά. Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ το 2007, 2008 και 2009, αναγνωρίστηκε και από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές οι οποίοι σε επιστολής τους τόνισαν τα εξής :

ΠΡΟΣ : κ. Λογοθέτη, Δήμαρχο Απολλωνίων Λευκάδα 5.5.2010
Αγαπητέ κε Δήμαρχε,

Σας καταθέτουμε και εγγράφως την αμέριστη στήριξη όλων μας, ώστε το Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων της Λευκάδος να γίνει ένας θεσμός συγκέντρωσης πρωταθλητών, αθλητών, και γενικότερα επισκεπτών (Ελλήνων και ξένων) με κοινό στοιχείο την αγάπη για τα θαλάσσια αθλήματα. Η Λευκάδα διαθέτει ειδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους διεθνείς προορισμούς για Ναυταθλητισμό και θαλάσσιο τουρισμό. Το Φεστιβάλ εκτός από τον αθλητισμό, προάγει την σύσφιξη σχέσεων , προβάλει τον πολιτισμό και δημιουργεί μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες. Είμαστε βέβαιοι ότι με κατάλληλες πρωτοβουλίες από το Δήμο και τους αρμόδιους φορείς, το Φεστιβάλ μπορεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς στην Ελλάδα ξεπερνώντας τα σύνορα της Λευκάδος.
Με εκτίμηση,
Θάνος Βακαλόπουλος Τεχνικός Σύμβουλος Ολυμπιακής Ιστιοπλοϊκής Ομάδας.
Ολυμπιονίκες : Νικόλας Κακλαμανάκης, Σοφία Μπεκατώρου , Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη, Ηλίας Χατζηπαυλής. Παγκόσμιοι πρωταθλητές : Ανδρέας Κοσματόπουλος, Κων/νος Τριγκώνης, Ιορδάνης Πασχαλίδης, Αιμίλιος Παπαθανασίου, Αντώνης Μπουγιούρης

Θα ήθελα να τονίσω την συγκινητική και αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων πρωταθλητών Κώστα Τριγκώνη και Ιορδάνη Πασχαλίδη που πίστεψαν στην ιδέα και έκαναν ότι μπορούσαν για να καθιερωθεί το Φεστιβάλ ως Διεθνής Θεσμός Ναυταθλητισμού. Οι Έλληνες πρωταθλητές μας ενημέρωσαν ότι στο Κίελο το αντίστοιχο Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 2.000.000 επισκέπτες !
Αν λοιπόν η Λευκάδα που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως μοναδικές παραλίες, ιδανικές καιρικές και ανεμολογικές συνθήκες καταφέρει να πάρει το 5% από τους επισκέπτες του γερμανικού φεστιβάλ, αυτό σημαίνει 100.000 τουρίστες ! Αν υπολογίσουμε πόσα ξοδεύει κατά μέσο όρο ο κάθε επισκέπτης θα καταλήξουμε σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω, είναι ευνόητο ότι ο Θαλάσσιος Τουρισμός και ο Ναυταθλητισμός μπορούν να αποτελέσουν την βάση ώστε η Λευκάδα να
Εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Κέντρου Ναυταθλητισμού. Παράλληλα να αναπτύξουμε πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις όπως αδελφοποίηση της Λευκάδας με την Ποντιακούς Πολιτιστικούς φορείς και συνέχιση του θεσμού των ΣΑΠΦΕΙΩΝ στον Λευκάτα. http://vassiliki2008.blogspot.com

Ειδικά η καθιέρωση και η διεθνοποίηση του Φεστιβάλ σε μια περιοχή που θεωρείται ως μια από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο, θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Ελληνικό Τουρισμό.

Για όσους ενδιαφέρονται επισυνάπτω μερικές σελίδες στο διαδίκτυο.
Γιώργος Λογοθέτης

Θεσσαλονίκη 8.12.2012

1. Ποντιακά συγκροτήματα. Παρέλαση στην Λευκάδα, εκδήλωση στη Βασιλική, εκδρομή με σκάφος στο Φάρο, Πόρτο Κατσίκι, Σκορπιό

2. www.vassiliki-watersports-festival.com

3. Από τις εκδηλώσεις στην Βασιλική http://www.youtube.com/user/vwf2010

Περισσότερα βίντεο για την Λευκάδα και άλλα στη σελίδα
http://www.youtube.com/user/LogothetisGeorgios

Προηγούμενο άρθροΠερί καφέ ο λόγος
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης