Αρχική Lefkada's Secrets Ένα αλφαβητάρι για τη Λευκάδα

Ένα αλφαβητάρι για τη Λευκάδα

0
DSC08623

DSC08623

Η εντυπωσιακή και αξιόλογη προσπάθεια μιας Λευκαδίτισσας.

Α…Β…Γ…ή αλλιώς, πώς μια προσχολική δραστηριότητα, γίνεται προσπάθεια καταγραφής χωριών, παραλιών, εκκλησιών….τοπωνυμίων για το νησί! Στο νηπιαγωγείο, στο τέλος κάθε θέματος, συνηθίζω με τα νηπιάκια μου να φτιάχνω αλφαβητάρια για να θυμόμαστε τι μάθαμε αλλά και να αποκτήσουν τη φωνολογική επίγνωση τω γραμμάτων.

Η ιδέα ξεκίνησε, κοιτώντας τις φωτογραφίες των καλοκαιρινών μου διακοπών και αρχικά είχε τη μορφή ενός απλού φωτογραφικού αλφαβηταριού, με βάση αποκλειστικά δικές μου εμπειρίες και φωτογραφίες.

Ωστόσο, κάποιες φορές, αρκεί μια λέξη, από το κατάλληλο άτομο, για να σε κάνει να αναθεωρήσεις την αρχική σου ιδέα και να πέσεις…στα βαθιά. Και όχι μόνο να πέσεις αλλά και να κολυμπήσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσα σε μια θάλασσα ονομάτων.

Αυτό, που ξεκίνησε σαν παιχνίδι, έχει εξελιχτεί , σε μια, ερασιτεχνική μεν αλλά γεμάτη αγάπη και όρεξη, έρευνα να ανακαλύψω κάθε κρυφή ή φανερή τοποθεσία, κάθε πηγάδι, πηγή, βράχο, γεφύρι, αλώνι, κάθε χωράφι και γειτονιά! Να ανακαλύψω το που, το πότε και το γιατί της κάθε γωνιάς του νησιού.

Έρευνα δύσκολη και πολύπλοκη ακόμα και για κάποιον που μένει στον τόπο του, πολύ περισσότερο για μένα που μένω μακριά.

Αρχική πηγή είναι το βιβλίο του Τάσου Κοντομίχη “Τα τοπωνύμια της Λευκάδας”, όπου έχει γίνει μια αρκετά καλή καταγραφή τοπωνυμίων όλου του νησιού. Ψάχνοντας όμως, (αρχικά στο διαδίκτυο) ανακάλυψα πολύ περισσότερα ονόματα.

Σε επόμενο στάδιο, ζήτησα τη βοήθεια των αναγνωστών του blog μου, και με χαροποίησε ιδιαίτερα το ότι, έστω λίγοι, ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν τις γνώσεις τους, ή ακόμα μπήκαν και οι ίδιοι σε διαδικασία έρευνας, ψάχνοντας τοπωνύμια του χωριού τους, ρωτώντας τους γηραιότερους ή προτείνοντας μου κάποια άλλη πηγή πληροφοριών, για να εμπλουτιστεί “το αλφαβητάρι” με περισσότερα ονόματα και πληροφορίες.

Τα τοπωνύμια όμως είναι χιλιάδες, και η όποια βοήθεια μπορεί κάποιος να μου προσφέρει πολύτιμη. Μια μικρή βόλτα στο χωρίο σας, μια συζήτηση με κάποιον μεγαλύτερο, ίσως σας κάνει να μάθετε καλύτερα τον τόπο σας, αλλά και να βοηθήσετε το “αλφαβητάρι” μου , να ταξιδέψει πιο μακριά.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περισσότερες λεπτομέρειες στο mail: crissperly@gmail.com

Σας ευχαριστώ
Χρυσούλα Σκλαβενίτη

*Δείτε το Αλβαβητάρι της Λευκάδας [εδώ]

Προηγούμενο άρθροΔιεγράφει από την Νέα Δημοκρατία ο Δημήτρης Πετρόπουλος
Επόμενο άρθροΕπανακυκλοφορεί το βιβλίο “Καφέ Ρετρό” του Δημήτρη Ε. Σολδάτου