Αρχική Lefkada's Secrets Ανάδειξη του υδροβιότοπου της Λευκάδας. Διαδρομές σε σχηματισμούς voronoi

Ανάδειξη του υδροβιότοπου της Λευκάδας. Διαδρομές σε σχηματισμούς voronoi

0
exofyllo

exofyllo

Στη Μπιενάλε της Βαρκελώνης θα παρουσιαστεί διπλωματική εργασία για τη Λευκάδα..

Στη Μπιενάλε της Βαρκελώνης το Σεπτέμβρη θα εκτεθεί η διπλωματική εργασία για τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας που παρουσίασαν πέρυσι στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας η Πάττυ Καλού και η Ειρήνη Τραχανά. «Πρόκειται για μια μελέτη – όνειρο για τον τόπο» λένε τα κορίτσια.

Παραθέτουμε το κείμενο της εργασίας: Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας. Σε μια βαθύτερη αναζήτηση και ερμηνεία των φυσικών στοιχείων και χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, η διπλωματική αυτή εργασία αποτέλεσε για εμάς την αφορμή να μελετήσουμε το φυσικό τοπίο, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του και να το οικειοποιηθούμε μέσα από τις δικές μας γνώσεις. Θαυμάζοντας το κάλλος της περιοχής, προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όλα τα στοιχεία του στο σχεδιασμό μας.

Πρώτον, ο τρόπος που σπάει το έδαφος λόγω φυσικών παραγόντων (την ξηρασία, τις καιρικές συνθήκες) δίνει την εικόνα των σχηματισμών Voronoi. Οι γεωμετρικοί σχηματισμοί αυτοί μας έδωσαν την αφορμή για περαιτέρω μελέτη και σχεδιασμό ως κοινός παρανομαστής αναγνώρισης των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου.

Δεύτερον, ως σημεία ενδιαφέροντος χρησιμοποιήσαμε τα σημεία που παρατηρήσαμε ότι συγκεντρώνονται τα σπάνια είδη πουλιών που μαζεύονται στην περιοχή καθώς οι σχηματισμοί voronoi δημιουργούνται από τη διχοτόμηση του χώρου με βάση την ελάχιστη απόσταση από ένα δεδομένο σύνολο σημείων. Έτσι, οι διαδρομές που σχεδιάστηκαν στο αποτύπωμα των διαγραμμάτων voronoi είναι οι βέλτιστες θέσεις παρατήρησης των πουλιών και ταυτοχρόνως είναι αρκετά απομακρυσμένες ώστε αυτά να μην ενοχλούνται.

Εκτός από τα φυσικά στοιχεία της περιοχής, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Το υδραγωγείο, που χρησίμευε επί τουρκοκρατίας στην ύδρευση του Κάστρου, είχε για εμάς μεγάλη σημασία καθώς περιγράφεται σε λαογραφικά κείμενα ως «εξαίρετος θαλασσοπερίπατος». Ως αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ξύλινες διαδρομές πάνω στη λιμνοθάλασσα. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τους σχηματισμούς voronoi σε διαφορετικές κλίμακες σχεδιάσαμε διαδρομές- περιπάτους μέσα στη λιμνοθάλασσα, καθώς και παρατηρητήρια πουλιών και ελαφρές κατασκευές για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου

Όλα αυτά με μεγάλη διακριτικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον. Το κτηριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ερευνητικό κέντρο. Στην ευρύτερη περιοχή του σχεδιάσαμε φυτεύσεις, κεντρικές και δευτερεύουσες διαδρομές, καθώς και παιδικές χαρές με παιχνίδια και εμπειρίες που αναπτύσσονται με βάση τα βασικά στοιχεία της περιοχής: χώμα, άμμος, νερό. Πάνω στις διαδρομές υπάρχουν σημεία στάσης, καφέ σε πιο ήσυχα μέρη και σημεία όπου κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πριάρια (μικρές βάρκες χωρίς καρίνα) για να μετακινηθεί στη λιμνοθάλασσα.

Στο πάνω μέρος της λιμνοθάλασσας κοντά στα ήδη υπάρχοντα κτήρια σχεδιάσαμε αμφιθέατρο και πλατφόρμες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Φεστιβάλ Φολκλόρ αλλά και των εκδηλώσεων λόγου και τέχνης που λαμβάνουν χώρα εδώ και 55 χρόνια στο νησί.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Greek architects τον προηγούμενο μήνα.

topographic

three-dimention

Τέλος προσκαλούμε για ακόμη φορά τους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει παρόμοιες εργασίες οι οποίες σχετίζονται με την Λευκάδα, να μας τις στείλουν ώστε να τις παρουσιάσουμε με μεγάλη μας χαρά στην ιστοσελίδα μας, όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εργασία σε ψηφιακή μορφή.

Προηγούμενο άρθροΟ εορτασμός της Φανερωμένης
Επόμενο άρθροΠόσο καθαρή είναι η παραλία που πάτε;