Αρχική Lefkada's Secrets Χρίστος Χαλικιάς: Αδιαπραγμάτευτα ταγμένος στην τέχνη!

Χρίστος Χαλικιάς: Αδιαπραγμάτευτα ταγμένος στην τέχνη!

0
chalikias

chalikias

Γνωριμία με τον χαρισματικό καλλιτέχνη που τον Σεπτέμβριο παρουσιάζει την 4η ατομική ζωγραφική έκθεσή του στην Λευκάδα.

της Ειρήνης Βονιτσάνου

Ο Χρίστος Χαλικιάς γεννήθηκε πριν 28 χρόνια στη Λευκάδα και μεγάλωσε μοιράζοντας την καθημερινότητά του μεταξύ Θεσσαλίας, Αθηνών και Λευκάδας. Η ζωή του από παιδί αδιαπραγμάτευτα ταγμένη στην τέχνη, με πληθώρα καλλιτεχνικών ερεθισμάτων. Ξεκίνησε με τη μουσική και συγκεκριμένα με το πιάνο, όμως θυμάται να σκιτσάρει με μολύβι και κάρβουνο από το Δημοτικό ακόμη, γοητευμένος από τη ζωγραφική. Τα πρώτα του κείμενα τα έγραψε στην εφηβεία.

Αναζητούσε τρόπους έκφρασης μέσα από τις τέχνες γι’ αυτό και οι σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και μετέπειτα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου διδάχτηκε ζωγραφική και γλυπτική, ήταν για εκείνον μονόδρομος. Παράλληλα με τις σπουδές του εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Το κυνήγι του πάθους και των αισθήσεων». Ο Χρίστος έχει ήδη ολοκληρώσει και την δεύτερη ποιητική του συλλογή.

DSCN0667

Αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του, κινούμενος σε ένα καλλιτεχνικό κύκλο, συνδέεται με το θέατρο και τη σκηνογραφία και εργάζεται για τρία χρόνια κοντά στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μεσσάλα ως σκηνογράφος και βοηθός σκηνοθέτη. Έχοντας συλλέξει μοναδικές και αξιόλογες εμπειρίες από το θέατρο, συγγράφει το ανέκδοτο πολιτικό θεατρικό έργο «Διαφορετικοί πια».

Αναζητώντας κανείς την καλλιτεχνική του πορεία θα βρει τις συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στην έκθεση των αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα, στην έκθεση ζωγραφικής στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Βόλου, στην έκθεση Γλυπτικής στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου στην Αθήνα.

Από το Νοέμβριο του 2013 έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές ζωγραφικές εκθέσεις. Στο ”ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ” Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λάρισας με τίτλο «Αναδύσεις». Στην άτιτλη έκθεση στην γκαλερί ”SALON DE VORTEX” στην Αθήνα. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας/ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ με τίτλο «Ευαίσθητες Ισορροπίες», ως ο νεαρότερος καλλιτέχνης που παρουσίασε ατομική έκθεση ζωγραφικής στο συγκεκριμένο χώρο. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας καθώς και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Ιταλία.

DSCN0664

Ο Χρίστος ήρθε στη Λευκάδα πριν τρεις μήνες για να δουλέψει με το φως και τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας και να μας εκθέσει τα έργα του.

Ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι τον προσκάλεσα στο βορειότερο σημείο του νησιού, εκεί που το πράσινο κατηφορίζει για να συναντήσει όλα τα μπλε τ’ ουρανού και της θάλασσας, εκεί που σεργιανίζουν οι άνεμοι, εκεί που το φως το οποίο τον έφερε στη Λευκάδα κυριαρχεί.

Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, τον ακούω να μου λέει ότι δεν πιστεύει στην ποσότητα, αλλά το ζητούμενο του είναι η ποιότητα.

Η τέχνη είναι μέσα του. Ζωγραφίζει γιατί είναι εσωτερική του ανάγκη πάνω απ’ όλα. Η έμπνευση πηγάζει από ότι είναι δίπλα του, μπορεί να το αγγίξει και να τον πλημμυρίσει συναισθήματα, έχοντας ως σταθερά σε όλες τις μορφές της τέχνης την γυναικεία μορφή. Ο καλλιτέχνης όμως, συμπληρώνει, πρέπει να έχει ερεθίσματα από μεγαλοφυΐες.

Δίνει πολλή ψυχή και πολλή ενέργεια συστρατεύοντας ασυνείδητα όλες τις τέχνες που έχει διδαχθεί. Ωστόσο δεν τον ενδιαφέρει η ακραία τέχνη. Τον ενδιαφέρει το ακραίο που βγαίνει υποσυνείδητα και δεν είναι τόσο εμφανές στον κόσμο. Για εκείνον η τέχνη έχει κανόνες. Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Ακόμη και μια γραμμή.

Τον ενδιαφέρει ο άνθρωπος και ας μην τον απεικονίζει. Ό άνθρωπος και η πάλη του με την ίδια του τη φύση, ο εσωτερικός του κόσμος. Από την αρχή, λέει, αυτό με ενδιέφερε. «Μιλώ για όλα τα συναισθήματα που μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Δεν μιλώ για τα ωραία πράγματα αλλά γι’ αυτά που δεν μπορεί ο άλλος να εξωτερικεύσει». Κινητοποιεί τον θεατή να διεισδύσει περισσότερο στον εσωτερικό του κόσμο. Να μη μένει μόνο σε αυτό που βλέπει. «Πρέπει να βλέπει αυτό που αισθάνεται και φοβάται να αναμετρηθεί μαζί του. Να στραφεί στην εσωτερικότητα του κόσμου του, στη βαθύτερη ουσία της ύπαρξης του και να την κινητοποιήσει».

DSCN0670

Τον ενδιαφέρει το ασυνείδητο. Αυτό που μπορεί να νιώσει ο θεατής μέσα από ένα έργο του. Και όχι το προφανές. «Ο καμβάς του δημιουργού πρέπει να λειτουργεί ως το ασυνείδητο του ατόμου που τον βλέπει. Το ασυνείδητο του καλλιτέχνη και του θεατή πρέπει να ταυτίζονται».

Το έργο είναι επιτυχημένο όταν ο δημιουργός δουλεύει με τις εμπειρίες και τα βιώματά του και μετά αποστασιοποιείται από αυτό, το κρίνει αν αξίζει σαν τρίτος. «Τότε το έργο είναι επιτυχημένο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο για να το κάνεις. Αυτό θέλει πολλή δουλειά. (…) Μπορεί να κάνεις είκοσι έργα και να αξίζουν τα δύο. Και με αυτά τα δυο να προχωρήσεις. Οπότε πρέπει να δουλεύεις συνέχεια. Μόνο δουλειά κι όχι λόγια, όχι προβολή του εαυτού».

Στο τέλος κάθε πίνακα μένει ένα συναισθηματικό κενό. «Ο δημιουργός πρέπει να νιώθει εσωτερικό κενό. Ο καλλιτέχνης πρέπει να νιώθει κενά για να προχωρήσει. Αυτό τουλάχιστον έχω διδαχθεί εγώ από τους δασκάλους μου, όσον αφορά τη ζωγραφική. Είναι το ανικανοποίητο του δημιουργού. Δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος νοσεί, είναι άπληστος ή εγωιστής όταν δουλεύει και δεν είναι ικανοποιημένος από αυτό που φτιάχνει».

Θυμάμαι τα λόγια του Αριστοτέλη ότι «ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία» όταν ο Χρίστος μου λέει ότι «ο σύγχρονος καλλιτέχνης δεν πρέπει να απεικονίζει, γιατί ζούμε σε μια μηχανική εποχή που όλα είναι προφανή. Ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να δουλεύει με χώρο και χρόνο και λιγότερο να απεικονίζει, να εκφράζει συναισθήματα και ανησυχίες και ότι απασχολεί την κοινωνία».

DSCN0676

Αφού προσπαθήσαμε να συγκεράσουμε τους δυο ετερόκλητους κόσμους μας, λήξαμε την συζήτηση κάπου νωρίς το απόγευμα. Ο αέρας είχε δυναμώσει, η θάλασσα είχε αλλάξει απόχρωση και τους δεκάδες πολύχρωμους αετούς που «ταξίδευαν» στον ουρανό της Λευκάδας εκείνη την ώρα, μπορούσες να τους παρομοιάσεις μονάχα με την παλέτα ενός ζωγράφου.

Από τις 8 έως τις 30 Σεπτέμβρη στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας ο Χρίστος Χαλικιάς θα εκθέτει έργα του, ως ο νεαρότερος καλλιτέχνης, απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ., που εκθέτει προσωπικά έργα με δικό του ύφος και όχι μεταπτυχιακή εργασία. Ο νεαρός ζωγράφος σε κάθε ατομική του έκθεση παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της καλλιτεχνικής του οντότητας και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την εξέλιξη ενός ταλαντούχου δημιουργού με αξιόλογες κι ενδιαφέρουσες κριτικές. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 20:00 το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στην πλατεία Μαρκά.

Τα έργα που πλαισιώνουν την συνέντευξη παρουσιάζονται πρώτη φορά και είναι μέρος των έργων που θα εκθέσει ο Χρίστος Χαλικιάς στη Λευκάδα. Τον ευχαριστώ ολόθερμα για την παραχώρηση.

Πηγή: irinismoments.tumblr.com

Προηγούμενο άρθροΕκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΠαράταση εγγραφών στα ΙΕΚ μέχρι την Τετάρτη 10/9