Αρχική Lefkada's Secrets Δημοσθένης (Δήμος) Πολυμέρης: Ο Λευκαδίτης δεξιοτέχνης του Ακορντεόν

Δημοσθένης (Δήμος) Πολυμέρης: Ο Λευκαδίτης δεξιοτέχνης του Ακορντεόν

0

dimos-polimeris04Γνωριμία με τον συντοπίτη μας κορυφαίο μουσικό, εν όψει της τρίτης προσωπικής του δισκογραφικής δουλειάς.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Λευκάδα είναι “μουσικομάνα” και έχει προσφέρει στην Ελληνική μουσική όσο λίγες περιοχές της χώρας μας.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού,   τα ιστορικά σωματεία, όπως η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, αλλά και τα ερεθίσματα από το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, ήταν η αφορμή να αναδειχτούν και να βρουν τον καλλιτεχνικό τους δρόμο, πολλά μεγάλα ταλέντα στην μουσική και στις άλλες τέχνες.

Ο Δημοσθένης Πολυμέρης ή Δήμος -όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι- αποτελεί ένα τέτοιο τρανό παράδειγμα.

dimos polimeris12
Στην παρέλαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Γεννημένος στις 21 Ιουλίου το 1969 στην Λευκάδα, ήρθε σε επαφή με τον απέραντο κόσμο της μουσικής, μέσα από την Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, μαθαίνοντας κλαρινέτο αλλά και θεωρία της μουσικής. Το μουσικό όργανο όμως στο οποίο έμελλε να διαπρέψει ήταν το ακορντεόν. Έτσι το 1998 πήρε το πτυχίο στο ακορντεόν από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με βαθμό Άριστα παμψηφεί.  Από το ίδιο ωδείο πήρε επίσης και τα πτυχία της Αρμονίας, της Αντίστιξης και της Φούγκας & Ενορχήστρωσης, όλα με Άριστα.

Ήδη από πιο πριν, είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτέχνες στον χώρο της Ελληνικής μουσικής, έντεχνης και παραδοσιακής. Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησε ποτέ τις σπουδές του στην μουσική, έτσι παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια σε Αγγλία και Αμερική, ενώ το 2007 πήρε και το δίπλωμα της Σύνθεσης με Άριστα.

dimos polimeris07
Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη

Έχει εργαστεί ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και Ακορντεόν σε αρκετά ωδεία στην Αθήνα αλλά και στην Λευκάδα, ενώ το 2001 είχε την Μουσική επιμέλεια του CD που περιέχεται στο βιβλίο Φυσικής της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Έχει συνεργαστεί και έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικά έργα καλλιτεχνών όπως ο Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς, ο Χ. Αηδονίδης, ο Ν. Φιλιππίδης, ο Β. Δημητρόπουλος, ο Μ. Μητσιάς, η Ε. Αρβανιτάκη, ο Κ. Μακεδόνας, ο Γ. Νταλάρας, ο Γ. Ανδρεάτος και άλλοι. Επίσης έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του London College of Music, το Λύκειο Ελληνίδων, το συγκρότημα της Δώρας Στράτου, το ΕΛ.ΚΕ. ΛΑ.Μ, την Νέα Χορωδία και τον Ορφέα Λευκάδας.

Το 1996 ηχογράφησε το CD “Βόρεια Θράκη”, το οποίο ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από όλα τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα της χώρας, για την εκμάθηση των Θρακιώτικων χορών.

Συγκαθιστός Θράκης από το CD “Βόρεια Θράκη”

Το 1997 κυκλοφόρησε το CD “Βαλκανικά Χρώματα” του οποίου είχε την επιμέλεια μαζί με τον Θοδωρή Γεωργόπουλο, όπου συμμετείχαν κορυφαίοι μουσικοί και τραγουδιστές της Ελλάδας.

Αξιόλογο είναι επίσης και το συνθετικό έργο του Λευκαδίτη μουσικού, αφού ανάμεσα στις άλλες συνθέσεις του έχει γράψει μουσικά έργα για πιάνο, για κουαρτέτο εγχόρδων και φυσικά για ακορντεόν.

dimos-polimeris08
Πλαισιωμένος από τον Κώστα Μακεδόνα και άλλους κορυφαίους μουσικούς

Το διάστημα αυτό, ο Δήμος βρίσκεται στην παραγωγή της νέας του δισκογραφικής δουλειάς με δικές του συνθέσεις σε διάφορα βαλκανικά στυλ. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, το CD αυτό είναι το απόσταγμα των εμπειριών του από τις συνεργασίες του αλλά και τις συναναστροφές που είχε με άλλους μουσικούς στα ταξίδια που έκανε με τα σωματεία της Λευκάδας, όπως ο Ορφέας και η Νέα Χορωδία.

dimos-polimeris06Ένα ακόμα ταλέντο του είναι η ζωγραφική, αφού όταν δεν παίζει ακορντεόν… ζωγραφίζει!

dimos polimerisΕυχόμαστε στον Λευκαδίτη δεξιοτέχνη, να έχει πάντα υγεία και επιτυχίες σε ότι και αν κάνει, και να συνεχίζει να μας γεμίζει με περηφάνια.


Ακολουθούν δύο σολιστικά κομμάτια του Δημοσθένη Πολυμέρη. Το πρώτο με τίτλο “Roman Esti” είναι αφιερωμένο από τον ίδιο, στον μεγάλο Ρουμάνο ακορντεονίστα Ionica Minune, ενώ το δεύτερο με τίτλο “Trip to Sumadija” είναι αφιερωμένο στον επίσης ακορντεονίστα, Dusan από την Σερβία, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ένα ταξίδι με τον Ορφέα Λευκάδας στο Jacovo.

Προηγούμενο άρθροΕμφάνιση χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΣυναυλία “Συνόλου Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων”