Αρχική Lefkada's Secrets Εγκαινιάστηκε το “μονοπάτι των πηγών” στο Σύβρο, το Βουρνικά και τον Άγιο...

Εγκαινιάστηκε το “μονοπάτι των πηγών” στο Σύβρο, το Βουρνικά και τον Άγιο Ηλία Λευκάδας

0

Μια υπέροχη διαδρομή που ενώνει τις πηγές τριών χωριών στη νότια Λευκάδα εγκαινιάστηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρωί με την τιμητική συμμετοχή του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας, που πολλά από τα μέλη του προέρχονται από τη Λευκάδα.

Μια προσπάθεια, που χρόνια υπήρχε σαν στόχος έγινε τελικά πραγματικότητα με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αντελικός”, των παρέδρων των χωριών Σύβρος, Βουρνικάς και Άγιος Ηλίας, του Δήμου της Λευκάδας και των εθελοντών που βοήθησαν στη διάνοιξη και σε κάθε τι που χρειάστηκε.

Το ραντεβού δόθηκε στις 7.30 το πρωί την Κυριακή, στο γεφυράκι στη θέση Φουρνί, στο δρόμο που ενώνει τη Βασιλική με το Σύβρο στον κάμπο, κοντά στη διασταύρωση για τον κοιμητηριακό ναό του χωριού, τη νεόκτιστη Αγία Μαύρα. Από κει περίπου 50 άτομα από την Πρέβεζα, την πόλη της Λευκάδας και τα γύρω χωριά ξεκινήσαμε την ανηφορική διαδρομή αρχικά σε έναν αγροτικό δρόμο ανάμεσα σε χωράφια, ελαιώνες και μποστάνια και τον ήχο του νερού να συνοδεύει ρυθμικά το κελάηδισμα των πουλιών, τα βελάσματα από τα κατσίκια και τις αγελάδες και τις φωνές, τα γέλια και τα πειράγματα των περιπατητών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και κάμποσα παιδιά και έφηβοι.

Στη συνέχεια λίγο πριν το χωριό Βουρνικά, συναντήσαμε την πρώτη πηγή που έχει ενταχθεί στη διαδρομή σε μια πανέμορφη πλατανοσκέπαστη τοποθεσία, την πηγή Κανάλι, που φύλακας άγγελος λίγα μέτρα παραπέρα, ένα περήφανο άλογο, μας κοιτούσε με περιέργεια.

Τις επόμενες πηγές συναντήσαμε μέσα στο Βουρνικά κι έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούμε και στα στενά του αμφιθεατρικού αυτού καταπράσινου χωριού, να δούμε τα σπίτια, παλιά και νέα, τους κήπους, το παλιό σχολείο, τις εκκλησιές, στιγμές από την καθημερινότητα του. Οι πηγές του χωριού που συναντήσαμε είναι “του Μακρυθόδωρου“, η “Κλιματσά“, από όπου ξεκινούσε παλαιότερα και το μονοπάτι για το Άλατρο, χωριό πίσω από τον ορεινό όγκο της Ελάτης και την κορυφή Λαϊνάκι που στεφανώνει τον Βουρνικά, και η “Γάζαινα“.

Από κει μέσα από ένα μικρό μονοπάτι μέσα σε πευκοδάσος που ένωνε παλαιότερα τα δυο χωριά, περάσαμε στο Σύβρο, και την πρώτη πηγή της εκεί διαδρομής την περίφημη Κερασιά όπου μας περίμενε σπιτική λεμονάδα-κέρασμα (νοστιμότατη) εμπλουτισμένη με το δροσερό νερό της πηγής.

Εννοείται ότι σε κάθε στάση ξεδιψούσαμε οι περιπατητές, πίνοντας το νερό που πηγάζει από τα λευκαδίτικα βουνά και μας πρόσφεραν οι πηγές απλόχερα. Ενώ (αλλά μη το πείτε πουθενά) απίδια, ροδάκινα, και αμύγδαλα από τα δέντρα που συναντούσαμε αποτελούσαν ένα υγιεινό και νοστιμότατο σνακ … (για να πάρουμε δυνάμεις!)

Λίγο δυτικότερα από την Κερασιά, έναν πραγματικό νεραϊδότοπο, ξεκίνησε και η ανάβαση που μας έφτασε στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής (400μ υψόμετρο) στην πηγή Αρχοντικό που ανήκει στο χωριό Άγιος Ηλίας. Δεξιά μας οι απότομες πλαγιές της Ελάτης έστεκαν καμαρωτές από πάνω μας, ενώ η θέα που συνόδευε την ανάβασή μας πίσω μας, στα νότια ήταν εκπληκτική, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη μας προκαλούσαν να τις αγγίξουμε σχεδόν, ο κάβος στη Νηρά με τον επιβλητικό φάρο στο Λευκάτα, ο κόλπος και το χωριό της Βασιλικής, τα άλλα χωριά του νότου – η Κοντάραινα, το Μαραντοχώρι, οι καταπράσινοι λόφοι και οι κάμποι, η Άτοκος στα νοτοανατολικά, το απόλυτο μπλε του Ιονίου.

Η πηγή του Αρχοντικού μας φιλοξένησε για κάμποση ώρα στη σκιά των πλατανιών της και μας δρόσισε με το νερό της πριν κατηφορίσουμε και πάλι προς το Σύβρο για να συναντήσουμε τις υπόλοιπες πηγές που έχουν ενταχθεί στη διαδρομή.

Βρεθήκαμε στη πίσω γειτονιά του Σύβρου, μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή με ελιές, απιδιές, αμυγδαλιές και συκιές, και τα πανέμορφα αρχοντικά σπίτια του χωριού για να βρεθούμε στην πηγή “Καλύβα” και από κει περνώντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού στη πηγή “Βρυσούλα“.

Καταλήξαμε στην πλατεία του χωριού και στην ταβέρνα που βρίσκεται εκεί όπου με μεγάλη χαρά, και έχοντας ήδη διανύσει περίπου 9,5 χμ υπέροχης διαδρομής, δεχτήκαμε το φιλόξενο κέρασμα που είχε προνοήσει ο Σύλλογος του χωριού, με δροσερούς καφέδες και ροφήματα, φρέσκα αυγά, ψωμί, μέλι και μαρμελάδες. Εκεί βρέθηκε και ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής με τον αντιδήμαρχο  κο Θανάση Περδικάρη που χαιρέτησαν την προσπάθεια αυτή και τους πρώτους περιπατητές της.

Στη συνέχεια προαιρετικά κάποιοι επισκεφτήκαμε επίσης τις πηγές της Δάφνης, μια υπέροχη τοποθεσία βγαλμένη από παραμύθι και την πηγή και το μικρό καταρράκτη στο Αντελικό.

Να σημειώσουμε ότι αυτό το μονοπάτι των πηγών θα έχει και συνέχεια στο μέλλον ενώνοντας τις πηγές της Δάφνης με αυτή του Αντελικού, μέσα από το φυσικό μονοπάτι που προϋπήρχε στη περιοχή, μια διαδρομή απείρου φυσικού κάλους.

Η διαδρομή είναι κυκλική και σαν αφετηρία κάθε περιπατητής μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια πηγή θελήσει, ενώ μπορεί να τις επισκεφτεί όλες ή να επιλέξει μόνο κάποιες από αυτές.
Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 10 χμ και εμείς με τις ενδιάμεσες (αρκετές) στάσεις, χρειαστήκαμε περίπου κάτι λιγότερο από 3 1/2 ώρες.
Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και χρήσιμο εργαλείο είναι και ο χάρτης που δόθηκε στο Δελτίο τύπου για τα εγκαίνια της διαδρομής και σε κάθε πηγή αναγράφεται η ονομασία της.
Το νερό είναι πόσιμο και δροσερό σε κάθε πηγή.

Το Go Lefkas με χαρά παρουσιάζει τέτοιες προσπάθειες που αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του νησιού μας και την φιλοξενία των κατοίκων του.

Πηγή: Go Lefkas

Προηγούμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση: Το θαύμα του Ορφέα – 1952 οι απαρχές των Γιορτών Λόγου & Τέχνης
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση για την καταγραφή των Ιπποειδών