Αρχική Lefkada's Secrets Οι εκκλησίες του Δεκέμβρη

Οι εκκλησίες του Δεκέμβρη

0

Ekklisies tou Dekemvri 14

Με αφορμή τη φωτογραφική ομάδα Lefkada Photos – Φωτογραφίες της Λευκάδας και μια από τις  θεματικές της που αφορούσε τους ναούς της Λευκάδας, που εορτάζουν μέσα στο Δεκέμβρη, η οποία έτρεξε πριν λίγες μέρες, παρουσιάζουμε εδώ ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα με τους περισσότερους από αυτούς.

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, της Γέννησης του Θεανθρώπου, των Χριστουγέννων.  Η 25η ημέρα του, αποτελεί ημέρα χαράς για τους πιστούς και εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στις εκκλησίες.

Ωστόσο αποτελεί και ανάγκη για οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις, για ευχές από καρδιά, για ανταλλαγές δώρων ψυχής με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αποτελεί επίσης αφορμή για προσφορές αγάπης σε ανθρώπους που βιώνουν δύσκολα και που έχουν ανάγκες που για μας αποτελούν δεδομένα.

Αλλά είναι και γενικά μήνας πολλών εορτών. Άγιοι και αγίες έχουν την τιμητική τους και οι ομώνυμες τους εκκλησίες λειτουργούν άλλοτε με μεγαλοπρέπεια στους ναούς των πολιούχων αγίων κυρίως, αλλά και με ταπεινότητα και  κατάνυξη στους ναΐσκους και τα εξωκλήσια.

Η Λευκάδα έχει πλούσια θρησκευτική παράδοση και τόσο η χώρα της όσο και τα χωριά της  διαθέτουν αρκετές εκκλησίες και ξωκλήσια που γιορτάζουν τον τελευταίο αυτό μήνα του χρόνου.

Έχουμε λοιπόν :

Στις 4 Δεκεμβρίου την Αγία Βαρβάρα  εκκλησίες της οποίας συναντάμε ερειπωμένη πια στην Απόλπαινα αλλά και στο Βλυχό/Κατωχώρι.

Ekklisies tou Dekemvri 28

Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο  Άγιος Σάββας  εκκλησάκι του οποίου βρίσκεται στα Βουρνικά.

Ekklisies tou Dekemvri 29

Στις 6  Δεκεμβρίου πολλές εκκλησίες του νησιού έχουν την τιμητική τους με τον  Άγιο Νικόλα, κάποιες από αυτές βέβαια γιορτάζουν και ή μόνο στις  10 Μαΐου (ανακομιδή και μετακομιδή του ιερού λειψάνου του αγίου).  Ωστόσο εδώ θα αναφερθούν όλες. Έτσι έχουμε τους ενοριακούς ναούς του  αγίου στη Χώρα της Λευκάδας, στο Φτερνό και στα  Χαραδιάτικα  κι έναν από τους πολλούς παλιούς ενοριακούς στην Καρυάς.  Έχουμε τους κοιμητηριακούς στην Εξάνθεια και στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου. Τα παλιά μοναστήρια στο  Νικολή εκεί πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες Λευκάδας και στην  Εγκλουβή. Ναοί του αγίου υπάρχουν επίσης στα Κολυβάτα, στο Μαραντοχώρι,  στην Παλαιοκατούνα, στους Πηγαδισάνους , στο Πλατύστομα , αλλά και στον Σύβρο και στον Κάβαλο.  Εξωκκλήσια στα Λακκώματα στο Κατωχώρι, στη Νικιάνα  κι ένας ξεχασμένος ναός στο κέντρο της Κοντάραινας. Ναοί του αγίου που γιορτάζουν την άνοιξη έχουμε στην Απόλπαινα, στους Καρυώτες , στο νησάκι στα Διαβασίδια, ενώ τότε γιορτάζουν επίσης και  το μοναστήρι στη Νηρά  καθώς και   το εξωκλήσι ψηλά πάνω από τη Βασιλική.

Στις  9 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Αγία Άννα. Εξωκλήσι της βρίσκουμε στον Άγιο Νικήτα ενώ υπάρχει και ένας ερειπωμένος  ναός κόσμημα κάπου στα Περιβόλια.

Στις 12 Δεκεμβρίου γιορτάζει  ο πολιούχος της Κέρκυρας ο Άγιος Σπυρίδωνας  που το νησί μας διαθέτει προς τιμήν του,  ναούς στη Χώρα, στον Αλέξανδρο, στο Βλυχό, το Καλαμίτσι, τα Λαζαράτα, την Εγκλουβή (ερειπωμένος), την  Καρυά, την Κοντάραινα και το Σύβρο.

Στις 15 Δεκεμβρίου του  Αγίου  Ελευθερίου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι του νοσοκομείου της  Λευκάδας.

Ekklisies tou Dekemvri 07

Στις 17 Δεκεμβρίου ο πολιούχος άλλου νησιού της Επτανήσου της  Ζακύνθου, ο Άγιος Διονύσιος γιορτάζεται με λιτανεία στη χώρα σε “δανεικό” ναό , και φιλοξενείται στο Κατωχώρι σε παλιό και κατάγραφο ναό μαζί με τον Άγιο Χαράλαμπο.

Ekklisies tou Dekemvri 38

Και τέλος  στις 27 Δεκεμβρίου τιμάται ο  Άγιος Στέφανος  στα Βουρνικά, στην  Εξάνθεια, και στο μικρό  δυσπρόσιτο και μέσα σε σπηλιά εξωκλήσι στο Σπανοχώρι.

Αποχαιρετώντας έτσι με αυτόν το τρόπο το μήνα και το χρόνο που μας αφήνει σε λίγες μέρες.

Ευχόμαστε καλές γιορτές, χρόνια πολλά στο νησί μας και όλο τον κόσμο και μια καλή και δημιουργική χρονιά να είναι το 2016 για όλους μας.

Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Προηγούμενο άρθροΚατεστραμμένο το οδικό δίκτυο προς τους Εγκρεμνούς
Επόμενο άρθροΟ Στέφανος Μανωλίτσης ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Νικιάνας