spilia agio nikolaou

Η παραλία Δεσίμι βρίσκεται στο βάθος ομώνυμου υπήνεμου κόλπου, στην έξω πλευρά της χερσονήσου του Βλυχού, στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Γένι.

Επισκεφτήκαμε την παραλία νωρίς το Σάββατο 6 Ιουνίου με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, και με μια φουσκωτή λέμβο κωπηλατώντας φτάσαμε σε απόσταση 300 μέτρων από την παραλία σε μια ενάλια σπηλιά. Στα δεξιά όπως μπαίνεις στο άνοιγμά της (ύψους 6 περίπου μέτρων και πλάτους 12) συναντάς το πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

spilaio agiou nikolaou

Η σπηλιά έχει βάθος είκοσι περίπου μέτρων και μέγιστο πλάτος δεκαπέντε. Το μέγιστο ύψος οροφής φθάνει τα δέκα μέτρα. Πρόκειται για ένα κροκαλοπαγές σπήλαιο μικρού βάθους με βοτσαλωτή παραλία στο εσωτερικό του.

spilaio agiou nikolaou2

Ψηλά σε κάποιες απρόσιτες τρύπες της οροφής του, διακρίνεις φωλιές από πουλιά, των οποίων ο πληθυσμός ανέρχεται σε μερικές δεκάδες.

Η υποθαλάσσια ζωή της εισόδου της είναι εντυπωσιακή.

Πολλά είδη ψαριών κολυμπούσαν μέσα στην ποσειδώνια (φυκιάδα), χταπόδια, σπόγγοι, κοράλλια, άφθονα χλωροφύκη, φαιοφύκη και ροδοφύκη, σκουλίκια της θάλλασας, αστερίες, αχινοί και πολλά άλλα είδη που κατέγραψε ο καταδυτικός φακός μας.

Η αίσθηση της διαμονής σε ένα τέτοιο σπήλαιο είναι μοναδική. Οι εικόνες του σπηλαίου αγκαλιά με το γαλήνιο καθαρό νερό της θάλασσας θα μας μείνουν αξέχαστες. Θεωρούμε ότι αποτελεί έναν ενδιαφέροντα προορισμό κάθε επισκέπτη, με δεδομένο ότι μπορεί και κολυμπώντας να προσεγγίσει κάποιος τη σπηλιά.

Ομάδα σπηλαιολόγων: Μπακολίτσας Κώστας και Καρούτσος Πάνος.

Προηγούμενο άρθροΗ ARTηρία φιλοξενεί την παράσταση “Μεγάλοι Δρόμοι”
Επόμενο άρθροΕπέκταση του μειωμένου ΦΠΑ και στο Ιόνιο ζητάει ο περιφερειάρης