Αρχική Lefkada's Secrets Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Πλαγιά

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Πλαγιά

1
kastro-plagias

kastro-plagias

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη μας στο κάστρο.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1806 με 1807.

Σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθεί το κάστρο σαν ορμητήριο του στρατού του Αλή Πασά, στην επιχείρηση κατά της Λευκάδας το 1807 η οποία τελικά δεν είχε επιτυχία. Το κάστρο κατελήφθη από τους Έλληνες τον Μάιο του 1821 υπό τον Γ. Τσόγκα.

Η σημερινή του κατάσταση είναι επιεικώς τραγική αφού εκτός από την φθορά του χρόνου, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιείται σαν χώρος φύλαξης αιγοπροβάτων.

Σε προσωπικές συζητήσεις που είχαμε με κατοίκους της Λευκάδας διαπιστώσαμε πως σχεδόν κανείς δεν έχει επισκεφθεί αυτόν το ιστορικό χώρο που βρίσκεται λίγα μολις λεπτά από την πόλη της Λευκάδας. Αρκετοί δε ήταν αυτοί που ούτε κάν γνώριζαν την ύπαρξη του και μάλιστα, όταν τους λέγαμε για το κάστρο της Πλαγιάς το μυαλό τους πήγαινε στο κάστρο του Γρίβα που βρίσκεται στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στην Λευκάδα με τον δρόμο που οδηγεί στα χωριά Περατιά και Πλαγιά,  το οποίο χτίστηκε εξίσου την ίδια περίοδο από τον Αλή Πασά για τον ίδιο σκοπό.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία -απ’ όσο γνωρίζουμε- σχολική εκδρομή στο κάστρο της Πλαγιάς, ώστε τα παιδιά να διδαχθούν το μάθημα της ιστορίας ανάμεσα στους ψηλούς τοίχους που μαρτυρούν το παρελθόν του νησιού μας και των γύρω περιοχών. Δεν είμαστε ειδικοί της σχολικής εκπαίδευσης αλλά θεωρούμε πως αν πραγματοποιούνταν σχολικές εκδρομές στα κάστρα και στα φρούρια της περιοχής μας το όφελος για την μόρφωση των παιδιών θα ήταν πολύ σημαντικό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο από την επίσκεψη μας στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας ενώ στο τέλος του άρθρου θα βρείτε μια ψηφοφορία στην οποία μπορείτε να απαντήσετε ανώνυμα για το αν εσείς έχετε πάει στο κάστρο ή όχι και αν αποφασίσετε να πάτε αφού δείτε το βίντεο.

Σημείωση : Δείτε περισσότερα βίντεο στην βιντεοθήκη του My Lefkada [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη συναυλία Φιλαρμονικής Λευκάδας
Επόμενο άρθροΠερί υδατοκαλλιεργειών