Αρχική Lefkada's Secrets Ο Φίλανδρος και ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος

Ο Φίλανδρος και ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος

0
katopodis-giannis

katopodis-giannis

Συνέντευξη του Γιάννη Κατωπόδη.

Γιάννης Κατωπόδης – Ο Φίλανδρος και ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας

Τρία χρόνια περίπου έχουν περάσει από την ίδρυση του Αθλητικού Συλλόγου “Φίλανδρος” Λευκάδας και μπορούμε να πούμε με ευκολία ότι η ύπαρξη του άλλαξε τα δεδομένα στον αθλητισμό της Λευκάδας αλλά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού της περιοχής. Σημαντικότερη δραστηριότητα του “Φίλανδρου” είναι η διοργάνωση του Πράσινου Ημιμαραθώνιου Δρόμου Λευκάδας την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Ο αγώνας σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και τις δύο χρονιές που πραγματοποιήθηκε ενώ απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από τους εκατοντάδες αθλητές που συμμετείχαν. Ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας θεωρείται πλέον ένας από τους καλύτερους αγώνες στην Ελλάδα και στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους αγώνες δρόμου της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Κατωπόδης είναι ένας από τους ανθρώπους που αφιερώθηκαν στην δράση του “Φίλανδρου” και στην επιτυχία του Πράσινου Ημιμαραθώνιου Δρόμου. Δρομέας μεγάλων αποστάσεων ο ίδιος και λάτρης της Λευκάδας στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, πίστεψε στις δυνάμεις του αλλά και στις δυνάμεις όλων εκείνων που δημιούργησαν τον σύλλογο τον Απρίλη του 2011, αποδεικνύοντας στους συμπολίτες τους ότι οι συλλογικές προσπάθειες έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα όταν έχουν κοινό σκοπό και στόχο.

Γιάννη ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τα πιο βασικά. Πες μας λοιπόν από που πήρε ο σύλλογος το όνομα του.

Ο Σύλλογος πήρε το όνομά του από τον Φίλανδρο, ναύαρχο του στόλου των Λευκαδίων που συμμετείχε με 3 τριήρεις στο πλευρό των Σπαρτιατών στη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς εναντίων των Αθηναίων, το 405 π.Χ. Ήταν εκείνη η ναυμαχία που με τη συντριπτική ήττα των τελευταίων, σήμανε το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος του συλλόγου από την στιγμή της ίδρυσης και ποια η σχέση του με τον Πράσινο Ημιμαραθώνιο της Λευκάδας ?

Βασικός μας στόχος ήταν καταρχήν να βοηθήσουμε στην καλλιέργεια και την ενίσχυση του αθλητικού πνεύματος της περιοχής μας, αλλά και να αναπτύξουμε μια αθλητική διοργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε να μετατραπεί το νησί σε αθλητικό προορισμό (εκτός από τουριστικό), ισάξιο με πόλεις της Ελλάδας που διοργανώνουν ανάλογες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν με υπεύθυνο της όλης προσπάθειας τον πρόεδρο του Συλλόγου, Σπύρο Μαραγκό και συμμάχους το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζονταν από τους Μαριάννα Κοψιδά, Γεωργία Κάτσενου, Κατερίνα Βουτσινά και εμένα γεννήθηκε ο 1ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου.

Γιατί “Πράσινος” ?

Ονομάσαμε τον αγώνα «Πράσινο» θέλοντας να συνδυάσουμε την χαρά του αθλητισμού με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με συνδετικό κρίκο το ιδεώδες του εθελοντισμού. Τα 16 από τα 21 χλμ του Πράσινου Ημιμαραθωνίου πραγματοποιούνται στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, μιας περιοχής με απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Ο δρομέας στα 16 αυτά χιλιόμετρα έχει από την μια του πλευρά την γαλανή θάλασσα του Ιονίου Πελάγους και από την άλλη την Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους υδροβιότοπους της χώρας μας και όχι μόνο. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός ημιμαραθώνιου δρόμου στην περιοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της ένταξής της στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και χαρακτηρισμένη από τη συνθήκη RAMSAR ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας.

Γιάννη μίλησε μας λίγο για τον αγώνα.

Ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος Δρόμος Λευκάδας πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός, ίσως και το σημαντικότερο δρομικό στα Ιόνια Νησιά με μεγάλη απήχηση σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η συνεχής ανοδική πορεία του αριθμητικά στους συμμετέχοντες κάθε χρόνο δηλώνει και την άρτια διοργάνωση του. Ο τετραψήφιος αριθμός συμμετεχόντων πιστοποιεί όλα τα παραπάνω και δείχνει ότι η όλη προσπάθεια είχε αποτέλεσμα. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του αγώνα είναι η επίσημη πιστοποίηση της διαδρομής από την AIMS-IAAF, η ηλεκτρονική χρονομέτρηση των αθλητών, η τροφοδοσία ανά 2,5 χλμ, ο ειδικός χώρος παθητικής αποθεραπείας στους τερματίσαντες, το Pasta Party και πολλά άλλα. Όλα αυτά κατάφεραν να ανεβάσουν το κύρος του αγώνα και την εκτίμηση από τους αθλητές.

Παράλληλα με τον Πράσινο Ημιμαραθώνιο όμως πραγματοποιούνται και παράλληλοι αγώνες και δραστηριότητες, σωστά ?

Ναι σωστά ! Από την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος διοργανώθηκε παράλληλος αγώνας 5 χιλιομέτρων με την ονομασία Λαϊκός Δρόμος Υγείας στον οποίο συμμετείχε πλήθος συμπολιτών μας κάθε ηλικίας. Την δεύτερη χρονιά εκτός από αυτόν τον δρόμο διοργανώθηκε και αγώνας 1000 μέτρων για μαθητές Δημοτικού με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σκοπός των δυο αγώνων ήταν να δώσουμε έναν κίνητρο στους κατοίκους της Λευκάδας ώστε έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό.

Μια τέτοια διοργάνωση όμως απαιτεί και την συμμετοχή αρκετών ατόμων για την υποστήριξη του αγώνα. Πως καλύπτεται αυτή η ανάγκη λοιπόν ?

Χαίρομαι που μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Πράγματι για την άψογη διοργάνωση του αγώνα υπάρχει μεγάλη ανάγκη από άτομα υποστήριξης. Ο τρόπος που καλύφθηκε αυτή η ανάγκη μας κάνει περήφανους. Για πρώτη φορά στα δεδομένα της Λευκάδας στα πλαίσια του Πράσινου Ημιμαραθωνίου ενεργοποιήθηκαν πάνω από 250 εθελοντές κάθε ηλικίας, τους οποίους εκπαιδεύσαμε προκειμένου να προσφέρουν τα μέγιστα στο πόστο που κάθε ένας αναλαμβάνει. Εκτός λοιπόν από το αθλητικό πνεύμα μέσα από την διοργάνωση καλλιεργήθηκε και το πνεύμα του εθελοντισμού.

Ποιοι είναι οι φορείς που υποστηρίζουν τον αγώνα ?

Καταρχήν να αναφέρω ότι η διοργάνωση του αγώνα από τον Α. Σ. Φίλανδρο γίνεται σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Δυτικής Στερεάς, τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων. Σημαντική και ουσιαστική όμως είναι η βοήθεια που παρέχουν όλα τα τμήματα της Αστυνομίας Λευκάδας, το Λιμενικό, η Δημοτική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η 4η ΜΣΕΠ, ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Λευκάδας και άλλα σωματεία του νησιού. Υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθεια είναι το Επιμελητήριο Λευκάδας, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες της Λευκάδας που χωρίς την συνδρομή τους τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Επί της ευκαιρίας λοιπόν θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ακόμα μια φορά δημόσια.

Ο επόμενος ημιμαραθώνιος πότε θα πραγματοποιηθεί ?

Ο αγώνας έχει αποφασιστεί να διοργανώνεται κάθε χρόνο στο τέλος Μαϊου έτσι φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αγώνα που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής που θα ήθελε να τρέξει ?

Ας ξεκινήσουμε από τα πρώτα!
Σημείο εκκίνησης – τερματισμού είναι το Πάρκο Παραλίας Λευκάδας ενώ ώρες εκκίνησης των αγώνων είναι: Ημιμαραθώνιος: 09:00 π.μ., Λαϊκός Δρόμος: 9:10π.μ., Αγώνας 1 χλμ: 11:45π.μ.

Η διαδρομή είναι επίπεδη, ασφάλτινη και το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται σε περιβάλλον μεγάλης οικολογικής σημασίας. Η διαδρομή είναι μετρημένη και θα αναγράφεται ανά 1 χιλιόμετρο. Καθ’ όλο το μήκος της θα είναι φυλασσόμενη από την Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα και την Δημοτική Αστυνομία Λευκάδας.
Στον αγώνα ισχύουν οι κανονισμοί του ΣΕΓΑΣ αφού ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων
Δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα στην διεύθυνση www.greenhalfmarathon.gr . Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει ο κάθε αθλητής και αθλήτρια να έχει δηλωθεί μέχρι την Παρασκευή 17/05/2013. Όσοι προσέλθουν την ημέρα του αγώνα δίχως προηγηθείσα συμμετοχή ή δηλώσουν πέραν της ημερομηνίας λήξης των εγγραφών, δεν θα πάρουν αριθμό και δεν θα αναφέρονται στα αποτελέσματα.
Το κόστος συμμετοχής είναι : Ημιμαραθώνιος: 10€, Λαϊκός Δρόμος: 5€, Αγώνας 1χλμ: δωρεάν.

Μετά το τέλος του αγώνα θα βραβευθούν οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης και στους 2 αγώνες. Επίσης στον ημιμαραθώνιο δρόμο θα βραβεύονται οι 3 πρώτοι κάθε κατηγορίας όπως αναγράφονται παρακάτω. Οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης δεν θα βραβεύονται στις επιμέρους κατηγορίες. Στον Αγώνα 1000 μέτρων θα βραβευθούν οι 3 πρώτοι μαθητές και οι 3 πρώτες μαθήτριες. Σε όλους τους αθλητές και των 3 Αγώνων (21.1 χλμ, 5 χλμ, 1χλμ) που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του αγώνα www.greenhalfmarathon.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.filandros.com. Μπορείτε επίσης να δείτε βίντεο από τους δυο προηγούμενους αγώνες στην βιντεοθήκη του My Lefkada [εδώ].

Νίκος Καββαδάς

Προηγούμενο άρθροΠροκηρύχθηκαν 4 θέσεις επικουρικών ιατρών στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο μήνυμα του Φωτεινού Σφακιωτών