Αρχική Lefkada's Secrets Οι “Λευκάδες” του κόσμου

Οι “Λευκάδες” του κόσμου

0

Η δική μας Λευκάδα, είναι μία και μοναδική. Είναι η πατρίδα μας, το νησί μας, την αγαπούμε με τα όμορφα και τα στραβά της. Της γκρινιάζουμε και την εξυμνούμε. Τη λατρεύουμε και τη μισούμε την ίδια στιγμή. Η δική μας Λευκάδα, είναι ο παράδεισος μας, ακόμα κι αν κάποτε μας θυμίζει κόλαση.

Έλα όμως που υπάρχουν κι άλλες Λευκάδες σε αυτόν τον απέραντο κόσμο! Μη φανταστείτε, όχι σαν τη δική μας, αλλά να, το όνομα της συναντάται δυο τρεις φορές σε άλλα μήκη και πλάτη.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν το όνομα “Λευκάδα” ή “Λευκάς” να δούμε πού συναντάται και τι αντιπροσωπεύει. (τουλάχιστον αυτές που έπεσαν στην αντίληψή μας, μιας και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί στα πέρατα του κόσμου να υπάρχουν κι άλλες!).

Φυσικά είναι το όνομα του νησιού μας και της πρωτεύουσας του. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως και γιατί ονομάστηκε έτσι, μπορείτε να δείτε [εδώ]. Άλλωστε εδώ δα, ψάχνουμε τις άλλες, όχι τη δική μας.

Μια άλλη Λευκάδα, βρίσκεται λίγο ανατολικότερα από το νησί μας, στο νομό Φθιώτιδας.

Πρόκειται για ένα χωριό της Δημοτικής Ενότητας Σπερχειάδας, που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μακρακώμης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων στους πρόποδες του Γουλινά και απέχει από τη Λαμία 50 χμ. Η επίσημη σελίδα του Δήμου Μακρακώμης δίνει για τη Λευκάδα, 833 κατοίκους, αν και στη Βικιπαίδεια στην απογραφή του 2011, αναφέρονται 394. Οι κάτοικοι αυτοί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η ονομασία του μέχρι το 1940 ήταν Λευκάς, ενώ από το 1940 έως το 1961 Λεύκα και σήμερα Λευκάδα. Για το πώς πήρε το χωριό την ονομασία του, δεν βρήκαμε κάποιο στοιχείο. Πολιούχος του χωριού είναι ο άγιος Νικόλαος που εορτάζει στις 10 Μαΐου, στην Ανακομιδή και μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου. Ενώ σημαντικοί “Λευκαδίτες” του χωριού είναι ο Ηλίας Παπαγεωργίου (1933-1985), στιχουργός και ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών με σημαντική δισκογραφία και Βαγγέλης Μπακόλας (1965-), αθλητής ρίψεων – αργυρός παραολυμπιονίκης (ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Σίδνεϊ το 2000).

Στη συνέχεια φεύγουμε από την Ελλάδα, αλλά και τη σύγχρονη εποχή και ταξιδεύουμε στην μαγική Ανατολή και στο χρόνο για να φτάσουμε στη Συρία όπου συναντάμε δύο αρχαίες πόλεις με το όνομα Λευκάς.

Η πρώτη ήταν η Λευκάς-Βαλανέαι.

Η πόλη αναφέρεται πρώτα με το όνομα Βαλανέαι και βρισκόταν 55 χλμ. νοτίως της Λαοδικείας και 35 χλμ. βορείως της Ανταράδου (Tartous). Σύμφωνα με τον Στράβωνα (XVI, 753) η πόλη ήταν αποικία της Αράδου, κατά την εποχή των Φοινίκων και ανήκε στην Φοινίκη. Και τα δύο όμως ονόματα της πόλεως είναι ελληνικά. Από την αναφορά του Στεφάνου του Βυζαντίου (Βαλανέαι πόλις Φοινίκης, η νυν Λευκάς), συμπεραίνεται ότι το δεύτερο όνομα πρέπει να δόθηκε στην ελληνιστική περίοδο, όπου θα προσήλθαν άποικοι από την νήσο Λευκάδα – τη δική μας νήσο δηλαδή! Τότε ανήκε όχι πια στην Φοινίκη, αλλά στην επαρχία Πιερία της βορείου Συρίας. Από το 64 π.Χ. ενσωματώθηκε στην ρωμαϊκή επαρχία της Συρίας. Στην ρωμαϊκή περίοδο η πόλη είχε τρεις ονομασίες: Balanea-Claudia Leucas. Ο πρώτος γνωστός επίσκοπος της συριακής Λευκάδος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. (Lequien, Oriens Christ., II, 923). Σώζεται από την πόλη ορειχάλκινο νόμισμα του αυτοκράτορα Τιβερίου (περ. 22/3 μ.Χ.) που στην μια όψη φέρει την κεφαλή του αυτοκράτορα και στην άλλη έναν θεό πάνω σε τέθριππο. Στα ερείπια της πόλης βρίσκεται η σημερινή Baniyas της βορείου Συρίας.

Η δεύτερη πόλη ήταν, η Λευκάς στην Κοίλη Συρίας. Πρόκειται για αρχαία πόλη που είναι άγνωστο το ποιος την ίδρυσε και πότε. Ομώνυμη πόλη πάντως υπήρχε και στην Πιερία της Συρίας (η παραπάνω πόλη Λευκάς Βαλανέαι). Πολύ πιθανόν να υπήρξε αποικία της ανωτέρω πόλεως, όταν η Κοίλη Συρία έπεσε στην κατοχή των Σελευκιδών (198 π.Χ.), ή να ιδρύθηκε από Λευκαδίτες αποίκους. Η Λευκάς αναφέρεται από τον Πλίνιο, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλεί γεωγραφική σύγχυση. Ωστόσο η Λευκάς αυτή έκοψε νομίσματα των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων επί της ηγεμονίας του Καρακάλλα, του Σεπτιμίου Σεβήρου, του Αντωνίνου, του Κλαυδίου και άλλων. Από την μια πλευρά φέρουν τα ονόματα των αυτοκρατόρων και από την άλλη υπάρχει το εθνικό τοπωνύμιο ΛEYKAΔIWN KΛAYΔIEWN EN, ή ΛEVKAΔIWN μαζί με τον προσδιορισμό ΧΡΥΣΟΡΟΑC.
Επομένως η ελληνιστική πόλη βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Χρυσορρόα (σημ. Barada), πλησίον της Δαμασκού. Η ύπαρξη μάλιστα μιας πόλης σε έναν χάρτη της Παλαιστίνης της πτολεμαϊκής κατοχής με το όνομα Λακασά κοντά στην Δαμασκό, θα μπορούσε να συνταυτιστεί με την Λευκάδα. Φαίνεται -εάν συγκρίνουμε από τα νομίσματά της- ότι η πόλη ονομάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους Claudia Leucas ή Leucas ad Chrysoroas. Ο ερευνητής Belley είκασε ότι η Λευκάς ήταν τα Άβιλα του τετράρχη Λυσανία, υπόθεση την οποία απέρριπτε ο Droysen, γιατί η πρωτεύουσα του τετράρχη ήταν Tetrarchiae barbaris nominibus XVII. Άγνωστη η σημερινή της τοποθεσία, πάντως θα βρισκόταν στα σύνορα της νοτίου Συρίας προς την Ιορδανία.
Τέλος έχουμε το Leucate στις Μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, αδερφοποιημένη πόλη με τη δική μας Λευκάδα, από το Δεκέμβρη του 2000.
Το όνομά της παραπέμπει στο Λευκάδα, αλλά περαιτέρω δε γνωρίζουμε.. Ωστόσο, λόγω της “αδερφοποίησης” και του ομόηχου κατά μία έννοια ονόματός της, την αναφέρουμε εδώ.
H κεντρική φωτογραφία είναι του Θωμά Σβορώνου
Προηγούμενο άρθροΘέσεις εργασίας στην Λευκάδα από 29/5/2017 έως 4/6/2017
Επόμενο άρθροΣυναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην Πάτρα