Αρχική Lefkada's Secrets Οι Λευκαδίτισσες – για τη Γιορτή της Μητέρας

Οι Λευκαδίτισσες – για τη Γιορτή της Μητέρας

0

Τι δουλειά έχει ένας τουριστικός οδηγός να ασχοληθεί με την Γιορτή της Μητέρας;
Φυσικά και έχει γιατί θα παρουσιάσει εδώ φιγούρες, μητέρες, μάνες Λευκαδίτισσες. Φιγούρες που ο κάθε επισκέπτης του νησιού, θα δει ή θα έχει σίγουρα δει σε παλαιότερες διαδρομές του, κυρίως στην ενδοχώρα, στα όμορφα παραδοσιακά χωριά της Λευκάδας.

Τιμούν ακόμα την παραδοσιακή φορεσιά του τόπου, ηλικιωμένες πια και κάποιες ιδιαίτερα κουρασμένες από τη ζωή και τη δουλειά στη γη και στο σπίτι τους. Μαυροφορεμένες οι περισσότερες, άλλωστε στα σκούρα χρώματα πάντα “έπαιζε” η καθημερινή φορεσιά για τις πιο μεγάλες σε ηλικία γυναίκες, άλλες στητές και περήφανες, άλλες κυρτές από τα χρόνια, αλλά πάντα με βλέμμα καθαρό και ζωντανό.

Υπέροχες φιγούρες που θα συναντήσεις στις αυλές των σπιτιών τους να πλέκουν με το αγκερίδι μέρλο“, στην εκκλησιά να ανάβουν το κερί τους για την υγεία των παιδιών τους, στην πλατεία καθισμένες να κοιτούν τις αλλαγές που ο χρόνος έχει κάνει στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Ακόμα ίσως να τις δεις να τρέχουν και για τις δουλειές και τα ψώνια τους, βιαστικές, άλλα όχι τόσο ώστε να μη σταματήσουν να σε κοιτάξουν καλύτερα. Πρόθυμες συνήθως να κουβεντιάσουν, και περίεργες κάποτε να μάθουν ποιος είσαι και από που έρχεσαι.

Θα ακούσεις από κείνες ιστορίες παλιές, και συμβουλές που θα σε εντυπωσιάσουν ίσως καθώς δεν είναι τόσο συντηρητικές όσο περίμενες. Θα δεχτούν να τις φωτογραφίσεις και θα ζητήσουν μάλιστα να δουν αν βγήκαν στην φωτογραφία όμορφες. Και θα΄χουν βγει!

Οι πιο όμορφες γυναίκες του νησιού, αυτές οι γλυκές φιγούρες, θα σε τρατάρουν γλυκό, κουλούρια και κουβέντες και θα φύγεις κουβαλώντας το χαμόγελό τους, μέχρι πίσω στον τόπο σου.

Από το Go Lefkas χρόνια πολλά στις Λευκαδίτισσες μάνες, χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου.

Από το My Lefkada χρόνια πολλά στις Λευκαδίτισσες μάνες, χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου

Go Lefkas

Προηγούμενο άρθροΒίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού
Επόμενο άρθροΗ συναυλία της Μπαντίνας του Μουσικού Σχολείου και …η οικογένεια!