Αρχική Lefkada's Secrets O Λευκαδίτης καθηγητής του Χάρβαρντ, Γ. Μακρυγιώργος

O Λευκαδίτης καθηγητής του Χάρβαρντ, Γ. Μακρυγιώργος

4
mak522 copy

mak522 copy

25 χρόνια έρευνας για την θεραπεία του καρκίνου.

Aπό τον
ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΟ
gkontos@dimokratianews.gr

Ο Γεράσιμος Μακρυγιώργος, καθηγητής στο Χάρβαρντ, αναζητά νέες μεθόδους «ανώδυνης» ακτινοβολίας.

makrigiorgosEδώ και 25 χρόνια ασχολείται µε την ανάπτυξη µεθόδων έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου και µε την αντιµετώπισή του µέσω ακτινοθεραπείας, µε το µικρότερο δυνατό «κόστος» για τον ασθενή. «Σε επίπεδο βασικής έρευνας, προσπαθούµε µε τους συνεργάτες µου να εντοπίσουµε µεταλλάξεις στο DNA, που προήλθαν από ακτινοβόληση, χηµειοθεραπεία ή από τη βιολογία του ίδιου του ασθενούς, και σε επίπεδο θεραπείας αναζητούµε την ακριβή δοσιµετρία ακτινοβολίας, ώστε να µην επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα γύρω από τον όγκο» λέει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Γεράσιµος Μακρυγιώργος.

Γεννηµένος το 1958 στην πρωτεύουσα, µε καταγωγή από τη Λευκάδα, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας και έκανε διδακτορικό στην Ιατρική Φυσική, στο πανεπιστήµιο του Λιντς της Αγγλίας. Την τριετία 1987-1990 έκανε µεταδιδακτορικό στο τµήµα Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όπου µυήθηκε στη Ραδιοβιολογία. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναµικό του τµήµατος Ακτινο-θεραπείας του φηµισµένου αµερικανικού πανεπιστηµίου, όπου παραµένει ως σήµερα.

Το 2008 ανέλαβε και τη διεύθυνση του τµήµατος Ιατρικής Φυσικής. Από την αρχή της καριέρας του εστίασε στην αναζήτηση µεταλλάξεων στα κύτταρα, που αποτελούν πρώιµες ενδείξεις καρκίνου. «Αυτές οι -συχνά µη ανιχνεύσιµες- µεταλλάξεις κυκλοφορούν στο αίµα (ως µεταλλαγµένο DNA) και µας… ενηµερώνουν ότι, πιθανότατα, κάπου υπάρχει όγκος. Εµείς ψάχνουµε για ίχνη του καρκίνου στο αίµα, κάνουµε δηλαδή κάτι ανάλογο της βιοψίας και ασχολούµαστε µε την εκπόνηση νέων µεθόδων έγκαιρης ανίχνευσης και παρακολούθησης του καρκίνου».

Ως προς την αντιµετώπιση της ασθένειας µέσω ακτινοθεραπείας, ο Ελληνας καθηγητής και η οµάδα του προσπαθούν να προσδιορίσουν την ακριβή ποσότητα ακτινοβολίας που χρειάζεται κάθε ασθενής, ώστε να καταστραφεί ο όγκος µε όσο το δυνατόν µικρότερες επιπτώσεις στον οργανισµό του. «Τα µηχανήµατα που χρησιµοποιούν σήµερα οι γιατροί µάς εξασφαλίζουν ως έναν βαθµό ότι η θεραπεία δεν προκαλεί σηµαντικές βλάβες στα υγιή κύτταρα και όργανα. Ωστόσο χρειάζεται µεγάλη φροντίδα από την πλευρά των φυσικών, για να εκτελούνται οι οδηγίες των γιατρών µε ακρίβεια και ασφάλεια. Εµείς µελετάµε τη δόση ακτινοβολίας σε επίπεδο οργάνου και κυττάρου και προσπαθούµε να δηµιουργήσουµε την κατάλληλη γεωµετρία για κάθε ασθενή, µε τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και τρισδιάστατης απεικόνισης».

Παρά την πρόοδο που έχει σηµειωθεί τα τελευταία χρόνια στην έρευνα για τον καρκίνο, ο κ. Μακρυγιώργος θεωρεί ότι η ανακάλυψη ενός φαρµάκου που θα «απαντήσει» συνολικά στο πρόβληµα είναι ακόµα µακριά. «Οταν µιλάµε για νίκη απέναντι στον καρκίνο, πρέπει να θυµόµαστε ότι η συγκεκριµένη ασθένεια εµφανίζεται κυρίως σε µεγάλες ηλικίες και ότι το προσδοκώµενο όριο ζωής έχει αυξηθεί. Οσο περισσότερο ζούµε τόσο ενισχύεται η πιθανότητα να γίνουν τα κύτταρά µας καρκινικά. Νοµίζω λοιπόν ότι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης του καρκίνου µε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και η επιµήκυνση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών».

Συνεργασίες

Στο τµήµα Ιατρικής Φυσικής που διευθύνει ο Ελληνας καθηγητής δουλεύουν σήµερα 15 ερευνητές (λέκτορες, επίκουροι και αναπληρωτές καθηγητές), που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία της ακτινοθεραπείας, ενώ ο ίδιος συνεργάζεται επίσης µε τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Κάππα και την επίκουρη καθηγήτρια του ίδιου τοµέα Κυριακή Θεοδώρου. «Υλοποιούµε ένα πρόγραµµα ανταλλαγής φοιτητών, µε σκοπό την ανάδειξη νέων επιστηµόνων. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους στόχους µου. Σε ερευνητικό επίπεδο, θα ήθελα να αφήσω πίσω µου µεθόδους που θα χρησιµοποιούνται από ένα µεγάλο κοµµάτι της επιστηµονικής κοινότητας και, σε κλινικό επίπεδο, ένα τµήµα που θα λειτουργεί αποτελεσµατικά, προς όφελος των ασθενών».

Αν και ζει μόνιμα στο εξωτερικό από τη δεκαετία του ’80, ενημερώνεται καθημερινά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και δεν κρύβει την αγανάκτησή του για την «παραδειγματική τιμωρία» που επιβάλλουν στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι. «Διαβάζω στο Διαδίκτυο σχεδόν όλες τις ελληνικές εφημερίδες και… υποφέρω καθημερινά, όπως οι υπόλοιποι Ελληνες. Νομίζω ότι η Ελλάδα τιμωρείται σκληρά. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, που έχουν παρόμοια προβλήματα, αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο».

Ο κ. Μακρυγιώργος έρχεται στη χώρα μας τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και μιλάει με νοσταλγία για τα καλοκαίρια στη Λευκάδα και τον ελληνικό τρόπο ζωής. «Οι συνθήκες δουλειάς στην Αμερική είναι εξαιρετικές, αλλά η ζωή στην Ελλάδα… μετά τη δουλειά μού λείπει πολύ. Μου λείπουν επίσης φίλοι και συγγενείς, αλλά και η Λυγιά Λευκάδας, που επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι». Πριν από μερικά χρόνια έφτασε ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην Ελλάδα, αλλά έπειτα από αρκετή σκέψη δεν δέχθηκε τελικά τη θέση που του πρότειναν, στο τμήμα Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Το δίλημμα ήταν μεγάλο, αλλά προτίμησα να μείνω εδώ, για το καλό της οικογένειάς μου» εξηγεί ο ίδιος.

Πηγή : Εφημερίδα Δημοκρατία, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012.

Προηγούμενο άρθροΗ πώληση των λαχνών της Φιλοζωικής συνεχίζεται
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Σ. Σκιαδαρέση στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης