Αρχική Lefkada's Secrets Μια δροσερή διαδρομή στις πηγές του Σύβρου και του Βουρνικά

Μια δροσερή διαδρομή στις πηγές του Σύβρου και του Βουρνικά

0

Ο Σύβρος και ο Βουρνικάς είναι δυο ημιορεινά χωριά της νότιας Λευκάδας, πνιγμένα στο πράσινο και τη δροσιά των νερών που απλόχερα η Ελάτη, ο ορεινός όγκος που τα αγκαλιάζει, τους προσφέρει.

Από τη μια άκρη τους ως την άλλη, τα δυο χωριά, που διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα, έχουν την τύχη να δέχονται το  ευεργετικό άγγιγμα του νερού που ρέει άφθονο, δροσερό και καθαρό από τις πολλές  πηγές  τους, ενώ διέρχονται μέσα από αυτά χείμαρροι που ενώνονται στον κάμπο της Βασιλικής και τροφοδοτούν με επιπλέον νερό τον Ρουπακιά.

Με αφορμή την ύπαρξη λοιπόν πολλών πηγών στα δυο χωριά, αλλά ακολουθώντας και τις ανάγκες που ο εναλλακτικός και ποιοτικός τουρισμός  απαιτεί, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο έχει στρωθεί και έχει ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των δυο χωριών για την πραγματοποίηση του.  Το σχέδιο είναι η δημιουργία μιας περιπατητικής  κυκλικής διαδρομής  με ελεύθερη επιλογή αφετηρίας, στις  κυριότερες πηγές των δύο χωριών. Το συνολικό μήκος αυτής της διαδρομής υπολογίζεται περίπου στα 4-5 χμ και ανάλογα με τον πεζοπόρο και τα ενδιαφέροντα του  μπορεί να διαρκέσει το ελάχιστο μία ώρα. Να τονιστεί ότι η διαδρομή, έτσι όπως σχεδιάζεται, δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να περάσει είτε από όλες τις πηγές και των δυο χωριών, είτε να παραλείψει κάποιες από αυτές.

Η φύση έχει χαρίσει την πρώτη ύλη. Παλιότερα οι πηγές, αν όχι όλες πολλές από αυτές, αλλά και τα δυο χωριά επικοινωνούσαν μεταξύ τους έτσι και αλλιώς με τα παλιά μονοπάτια της περιοχής που δυστυχώς έσβησαν με το πέρασμα του χρόνου και την ασφαλτόστρωση των κεντρικών οδών.  Τώρα δε μένει παρά να ανοιχτούν τμήματα των μονοπατιών και με τη χρήση και αγροτικών δρόμων ή των δρόμων των χωριών να ενωθούν οι πηγές  σε έναν δροσερό περίπατο που θα αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις του πεζοπόρου, όποια εποχή κι αν επιλέξει να γνωρίσει τη διαδρομή.

Πηγές στο Βουρνικά  βρίσκονται στο πάνω μέρος του χωριού κι εκεί όπου παλιότερα ξεκινούσε, πλέον δεν υπάρχει δυστυχώς, το μονοπάτι για το Άλατρο, το οποίο εξυπηρετούσε την επικοινωνία των δυο χωριών. Στο πάνω μέρος του χωριού και καθ όλο το μήκος της βορινής αυτής πλευράς συναντώνται δυο  πηγές.  (Κλιματσά, Γάζαινα ). Στη συνέχεια οι πηγές συνεχίζουν μέσα στο  χωριό προς τα νότια και σε αγροτικές τοποθεσίες , νότια του επαρχιακού δρόμου που ενώνει το Βουρνικά με το Σύβρο. (Μακρυθόδωρου, Κανάλι, Μέγα Κανάλι, Μύρτινος).

Στο Σύβρο η βορειότερη πηγή βρίσκεται ψηλά πάνω από το χωριό, (Αρχοντικό), κοντά στο χωριό Άγιος Ηλίας. Στη συνέχεια κατεβαίνουν προς τα νότια και βρίσκονται  σε διάφορες θέσεις μέσα στο χωριό, (Κερασία, Βρυσούλα, Καλύβα) και φτάνουν μέχρι κάτω χαμηλά στον κάμπο.  (Δάφνη, Αντελικός).

Να σημειώσουμε επίσης ότι για το Σύβρο αναφέρονται και περίπου 20-25 νερόμυλοι σε όλο το μήκος του χωριού από βορά προς νότο και για το Βουρνικά τουλάχιστον τρεις.

Κάποιες από τις πηγές της διαδρομής είναι  ανακατασκευασμένες  και στα δυο χωριά και αποτελούν ήδη επισκέψιμα φυσικά αξιοθέατα,  ειδικά στο Σύβρο, όπως η Κερασιά ή η Δάφνη κ.α.  Κάποιες άλλες χρήζουν ακόμα φροντίδας, καθώς ο χρόνος και η φύση έχουν καλύψει  μεγάλο μέρος τους.

Το όλο σχέδιο έχει τη φροντίδα των παρέδρων του Σύβρου και του Βουρνικά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σύβρου “Αντελικός” που συνεργάζονται άψογα για το καλό του τόπου τους.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιδέα, που ελπίζουμε σύντομα να πραγματοποιηθεί γιατί η Λευκάδα έχει πραγματικά ανάγκη από εναλλακτικές μορφές δραστηριοτήτων, και θεωρούμε ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση από φυσιολάτρες Έλληνες και ξένους που αναζητούν το κάτι διαφορετικό στις διακοπές τους.

Λίγα λόγια για τα χωριά

Ο Βουρνικάς είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό χτισμένο στη νότια πλαγιά της Ελάτης.  Διατηρεί τα παραδοσιακά του στοιχεία, είναι ήσυχο και δροσερό.  Όπως ήδη αναφέραμε έχει πολλά νερά και πηγές και αναφέρεται ότι λειτουργούσαν εκεί τρεις νερόμυλοι.  Το χωριό έχει πολλές εκκλησίες με πιο σημαντικές τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο των Καραβιάδων (χρονολογείται στα τέλη του 11ου, αρχές 12 αι και ήταν κατάγραφος,  οι τοιχογραφίες του διατηρούνται μέχρι σήμερα), ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος στο Ροδάκι (χτισμένος το 1654, στο δάπεδο δωρικού ναού αγνώστου θεότητος, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών του W. Doerpfeld. Η  Αγία Τράπεζα του ναού είναι τοποθετημένη σε κιονόκρανο, απομεινάρι του αρχαίου ναού. Ο ναός ήταν κατάγραφος και σώζεται μικρό μόνο μέρος των τοιχογραφιών του).

Ο Σύβρος είναι χτισμένος δυτικά των Βουρνικών. Καταπράσινο χωριό με πολλές πηγές και νερόμυλους. Αναφέρονται 20-25 νερόμυλοι.  Διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα και δίνει δυνατότητες διαμονής, φαγητού και καφέ στους επισκέπτες του.  Έχει υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Βασιλικής.  Στο Σύβρο μπορείς να επισκεφτείς τις πηγές της Κερασιάς, της Δάφνης και του Αντελικού. Το χωριό διαθέτει αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία όπως η Παναγιά στο Λιθάρι, στην πλατεία του χωριού, ο Άγιος Σπυρίδωνας , τα Εισόδια της Παναγίας κ.α. Επίσης στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Ελιάς και προσεχώς θα λειτουργήσει και λαογραφικό μουσείο με τη φροντίδα των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου του.

Σκλαβενίτη Χρυσούλα

 

Προηγούμενο άρθροΗ πρόσφατη εξόρμηση του ΕΟΣ Πρέβεζας στην Βάλια Κάλντα
Επόμενο άρθροΔείτε το υπέροχο βίντεο των 7ων Ιόνιων Αγώνων Στίβου