Αρχική Lefkada's Secrets Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και η μεγάλη συμμετοχή της Λευκάδας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και η μεγάλη συμμετοχή της Λευκάδας

0

DSCN0367

Αφιέρωμα στον ΕΟΣ Πρέβεζας. Λευκαδίτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από τις εξορμήσεις ενώ ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ζέρβας, μιλά για τον σύλλογο.

 

της Ειρήνης Βονιτσάνου (irinismoments.tumblr.com)

 

Ήταν Σεπτέμβρης του 2013 όταν κατέβαινα κατάκοπη από το βουνό των Σκάρων με τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συμμετέχω ποτέ ξανά σε πεζοπορία! Ήταν η πρώτη φορά που λάμβανα μέρος σε εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας κι εκείνο το μεσημέρι καθώς και τις επόμενες μέρες που πάλευα να ξεπιαστώ, σκεφτόμουν ότι ήταν και η τελευταία!
Ήταν φθινόπωρο του 2014 όταν μαζί με τους συνορειβάτες του ΕΟΣ Πρέβεζας διασχίζαμε το φαράγγι του Βίκου και τα βουνά της Ηπείρου, όταν αγναντεύαμε από το Μέγα Όρος τον καταπράσινο κάμπο της νότιας Λευκάδας και το Ιόνιο Πέλαγος, όταν τα πόδια μας θρυμμάτιζαν το παχύ στρώμα των φθινοπωρινών φύλλων σε ένα άκρως ειδυλλιακό τοπίο στο Πάικο! Είναι αυτό το συναίσθημα κι αυτές οι εικόνες που δεν μεταφέρονται, είναι αυτή η παρέα που μου αρέσει να ανταμώνω και να μοιραζόμαστε μοναδικές στιγμές.

DSCN1903

Και η παρέα συνεχώς αυξάνεται και δυναμώνει. Ιδιαίτερα η συμμετοχή από τη Λευκάδα τον τελευταίο χρόνο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι καλές στιγμές μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και η κάθε εμπειρία μιλά στις καρδιές των συμμετεχόντων. Αυτές τις εμπειρίες προσπάθησαν να μας μεταφέρουν μερικοί Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες που συμμετέχουν στις εξορμήσεις του ΕΟΣ Πρέβεζας.
Ο Χρήστος Κτενάς έμαθε για τον ΕΟΣ Πρέβεζας μέσω ενός διαφημιστικού φυλλαδίου που «έπεσε» εντελώς τυχαία στα χέρια του! Ως τότε συνήθιζε να περπατά μόνος ή με φίλους στο βουνό. Ξεκίνησε να συμμετέχει στις εξορμήσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας περίπου πριν από τρία χρόνια κι έχει εκδράμει περισσότερες από δέκα φορές. Χαρακτηρίζει την επαφή με το βουνό ως μια ξεχωριστή κάθε φορά εμπειρία, «ξεφεύγει το μυαλό από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και απλά επεξεργάζεται τις εικόνες της φύσης. Από εκεί και πέρα ο σύλλογος, η ομάδα, έχει τη γνώση και τη δυνατότητα να σε οδηγήσει με ασφάλεια σε μονοπάτια και τοπία που δεν μπορείς να φανταστείς άμα δεν τα περπατήσεις».

DSCN2361

Η Ανδρονίκη Μανωλίτση ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΣ Πρέβεζας μέσω μιας φίλης της. Η πρώτη της εξόρμηση έγινε το 2012 στο Βραδέτο στα Ζαγοροχώρια, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου. Από τότε έχει συμμετάσχει περίπου σε 20 πορείες! «Κάθε φορά που θα βρεθώ στο βουνό νιώθω ξέγνοιαστη. Ξεφεύγω από την καθημερινότητα και την μονοτονία της. Γεμίζουν οι μπαταρίες μου! Συλλέγω στο μυαλό μου μαγικές εικόνες και συναισθήματα που μου προσφέρει το βουνό. Είναι υπέροχο και αναζωογονητικό να βρίσκεσαι δίπλα στη φύση. Με την ορειβασία έμαθα ότι πράγματι η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα αλλά έχει και μαγευτικά βουνά, που περιμένουν να κατακτήσουμε τις κορυφές τους, να τα διασχίσουμε, να περπατήσουμε μέσα σε εκπληκτικά μονοπάτια και δάση».

DSCN0205
Ο Δημήτρης Σκλαβενίτης, παρότι διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του, είναι από τους πλέον τακτικούς στις πεζοπορίες ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας και τον προορισμό! Ξεκίνησε κάπως τυχαία: «Τον Μάρτιο του 2011 έπρεπε να τους μεταφέρω το όχημα από την εκκίνηση στο τέρμα και αποφάσισα να περπατήσω μαζί τους για καμιά ώρα μέχρι τις πρώτες χιονούρες και μετά επέστρεψα».
Από τότε συμμετέχει περίπου σε είκοσι διαδρομές το χρόνο και γι’ αυτή του την εμπειρία μας λέει: «Το πώς νιώθω; Άλλος άνθρωπος! Έχω δυναμώσει αρκετά στους μύες και πατάω καλά στα πόδια μου, πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου και σε αυτό που θέλω να κατορθώσω τα βλέπω όλα εύκολα. Όσο για τους φίλους που γνώρισα δεν περιγράφεται! Οι ορειβάτες είναι καλοί άνθρωποι, με καθαρό μυαλό, αγαπάνε το περιβάλλον και τη φύση, το αίσθημα της κορυφής. Κάθε φορά που βρίσκονται στον διάπλατο ορίζοντα ζωγραφίζεται στα πρόσωπα τους γαλήνη, ευχαρίστηση, λες και οσφραίνονται το ακριβότερο άρωμα, ξεχνάνε όλα τα προβλήματα, την δυσκολία της ανάβασης, φεύγει η κούραση και απολαμβάνουν το ναό της φύσης. Το βουνό είναι απόλαυση! Καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να απεικονίσει την πραγματικότητα!».

DSCN1206

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Λευκαδίτη που συμμετέχει πιο ενεργά από όλους στον ΕΟΣ Πρέβεζας και πλέον Αντιπρόεδρο του συλλόγου. Ο Στέφανος Κατηφόρης ήταν το πρώτο εγγεγραμμένο μέλος του ΕΟΣ Πρέβεζας από την Λευκάδα. Από την πρώτη του επαφή με τον σύλλογο μέχρι και σήμερα έχουν περάσει δέκα χρόνια. «Πάντα υπήρχε μια παρέα που έκανε εξορμήσεις εδώ στη Λευκάδα, αλλά αυτούς τους γνώρισα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μέσα από την γνωριμία μου με τον ΕΟΣ Πρέβεζας. Τώρα είμαστε πάνω από δεκαπέντε εγγεγραμμένα μέλη από την Λευκάδα και μας ακολουθούν και φίλοι που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί. Σε μερικές εξορμήσεις ξεπερνάμε και τα τριάντα άτομα από την Λευκάδα»!

DSCN0498
Ο Στέφανος πάντα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό το σπορ και νιώθει τυχερός που είναι μέλος αυτής της ομάδας. «Είναι ένα σπορ που δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, αρκεί να υπάρχει θέληση και στοιχειώδης φυσική κατάσταση. Μαθαίνεις να λειτουργείς σαν ομάδα. Θα σε βοηθήσουν και θα βοηθήσεις το συνορειβάτη σου. Θα του δώσεις κουράγιο όταν δεις ότι κουράζεται γιατί ξέρεις ότι μπορεί. Όλοι μπορούμε! Έχεις την ευκαιρία να δεις τα όρια σου. Κι όταν φτάνεις στην κορυφή, αισθάνεσαι νικητής της κούρασης και των δυσκολιών που αντιμετώπισες, ένας μικρός Θεός που βλέπει τον κόσμο από ψηλά! Αποκτάς αυτοπεποίθηση και μαθαίνεις να παλεύεις για να κατακτάς την κάθε «κορυφή» σου, τον στόχο σου! Όπως λέει κι ένας φίλος «πρέπει να κουραστεί το σώμα για να ξεκουραστεί η ψυχή σου». Βέβαια η κορυφή είναι μεν στόχος αλλά όχι αυτοσκοπός. Δεν ρισκάρουμε ποτέ την ασφάλεια μας».
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί περιπατητικός σύλλογος στη Λευκάδα ο Στέφανος απαντά: «Ένας σύλλογος έχει ευθύνες, απαιτεί χρόνο, υπευθυνότητα και να ασχολούνται καθημερινά αρκετά άτομα. Ωστόσο στις μέρες μας έχουμε ανάγκη από δυνατούς συλλόγους και ο ΕΟΣ Πρέβεζας είναι ένας σύλλογος με 25 χρόνια ζωής, ένας δυνατός σύλλογος και πλέον μια μεγάλη παρέα και δεν βρίσκω λόγο δημιουργίας ενός άλλου συλλόγου αμφιβόλου δυναμικότητας και χρονικής διάρκειας».

10922651_915514058468333_6000515445731913069_n

Τι ακριβώς, όμως, είναι ο ΕΟΣ Πρέβεζας; Ρωτήσαμε τον πλέον αρμόδιο, τον Πρόεδρο του συλλόγου, κ. Γιάννη Ζέρβα.

Πείτε μας δυο λόγια για τον ΕΟΣ Πρέβεζας. Πότε ιδρύθηκε, με ποιους σκοπούς, πόσα μέλη απαριθμεί σήμερα;
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας ιδρύθηκε το 1990 και τον πρώτο χρόνο αριθμούσε περίπου 40 μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί από της ιδρύσεώς του περίπου 200 μέλη, εκ των οποίων τα 70-80 είναι ενεργά μέλη.
Ο σύλλογός μας είναι αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σκοπός του είναι η διάδοση του αθλήματος της ορειβασίας και η ευρύτερη μετάδοση γνώσεων σχετικά με την ορειβασία, τα βουνά και τη φύση, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η διοργάνωση ορειβατικών και εκδρομικών δραστηριοτήτων.
Για κάθε ορειβατική εξόρμηση ο σύλλογος ορίζει αρχηγό, ο οποίος φέρει την ευθύνη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της πορείας (παροχή ορειβατικού εξοπλισμού, εξασφάλιση μεταφορικού μέσου, γνώση της διαδρομής, εφοδιασμός με τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες, αν υπάρχει διανυκτέρευση κάνει κράτηση καταφυγίων ή δωματίων κ.λ.π.).

DSCN0257

 

Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει το ετήσιο πρόγραμμα;
Η βασική δράση του συλλόγου είναι η οργάνωση αναβάσεων στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο καθαρισμός και συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών καθώς η πραγματοποίηση σημάνσεων στα βουνά της περιοχής μας. Επίσης σημαντική δραστηριότητα είναι και η αναρριχητική. Το Ζάλογγο εξελίσσεται σε αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, αριθμώντας 20 ολοκληρωμένες διαδρομές, επαρκώς ασφαλισμένες με ανοξείδωτες πλακέτες και βύσματα των 10 χιλιοστών. Η δυσκολία τους κυμαίνεται από 5b έως 7a. Αναρριχητές από Άρτα, Γιάννενα και άλλες κοντινές πόλεις επισκέπτονται συχνά το πεδίο, σκαρφαλώνουν και βοηθάνε και στο άνοιγμα νέων διαδρομών. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αναρρίχηση, μπορεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα του συλλόγου.
Στα σχέδια μας περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως:
Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την ορειβασία.
Η κατασκευή και διατήρηση ορειβατικών καταφυγίων και σχετικών εγκαταστάσεων.
Η συμμετοχή σε κάθε ορειβατική, φυσιολατρική και οικολογική κίνηση που έχει σαν σκοπό την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.
Η καλλιέργεια και διάδοση της χιονοδρομίας στα μέλη του.

DSCN2349
Η Λευκάδα σαν προορισμός πότε εντάχθηκε στο πρόγραμμά σας;
Η πρώτη επίσημα οργανωμένη πορεία έγινε τον Μάιο του 2009. Ξεκινήσαμε από την Καρυά Λευκάδας, περάσαμε από την Εγκλουβή, ανεβήκαμε από μονοπάτι στον Αγ. Δονάτο, επισκεφθήκαμε τους «βόλτους» και ανεβήκαμε στα «Σταυρωτά» που είναι η ψηλότερη κορυφή του νησιού με υψόμετρο 1.182 μ.

DSCN1891

Με το πέρασμα του χρόνου οι συμμετοχές από την Λευκάδα ολοένα και αυξάνονται; Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;
Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου ελάχιστα άτομα (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) συμμετείχαν στις δράσεις του συλλόγου. Μας χαροποιεί πολύ το γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι συμμετοχές των Λευκαδιτισσών και Λευκαδιτών και πιστεύουμε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του συλλόγου. Εδώ θέλω να τονίσω ότι σ΄ αυτήν την επιτυχία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ο συνορειβάτης και πλέον Αντιπρόεδρος του συλλόγου μας Στέφανος Κατηφόρης.

DSCN2621

Θα υπάρξουν τη νέα χρονιά εξορμήσεις στο νησί μας;
Προγραμματίσαμε δύο εξορμήσεις. Η μια θα είναι ημερήσια πεζοπορική διαδρομή Φτερνό – κορυφή Λαϊνάκι – Άλατρο – Φτερνό την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015 και η άλλη θα είναι μια νυχτερινή ανάβαση στους Σκάρους με πανσέληνο την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 (εκ παραδρομής στο ετήσιο πρόγραμμα του συλλόγου αναφέρεται 2 Ιουλίου).

DSCN0541

Σε ποιους απευθύνετε ο ΕΟΣ Πρέβεζας και για ποιους λόγους θα προτείνατε σε κάποιον να συμμετέχει στις εξορμήσεις σας;
Πρώτα – πρώτα θεωρούμε ότι οι ορεινές δραστηριότητες αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση τόσο για να ξεφύγει  κάποιος από τα καθημερινά, όσο και για άσκηση και άθληση γενικότερα. Δεν είναι κουραστικές ή εξεζητημένες οι περισσότερες διαδρομές που προτείνουμε. Είναι μελετημένες έτσι ώστε να μας μυήσουν στη μαγεία της κίνησης με απόλυτα φυσικό τρόπο, σε ιδανικό περιβάλλον και σε συνθήκες ασφαλείας.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες. Στους έφηβους που θέλουν να γνωρίσουν την φύση, τους νέους που θέλουν να αγαπήσουν και να προστατέψουν το περιβάλλον αλλά και τους μεγαλύτερους που θέλουν μια υγιεινή δραστηριότητα για την καλυτέρευση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης αλλά και της ψυχικής τους ανάτασης, γιατί αυτό συμβαίνει στο βουνό.
Επιστροφή στις βασικές αξίες της ζωής. Επιστροφή στο περπάτημα, όχι σαν αναγκαστική δραστηριότητα, αλλά σαν αναψυχή, σαν μια μορφή καθαρής ενέργειας που δεν καταναλώνεις, αλλά δέχεσαι απλόχερα με όλες σου τις αισθήσεις.
Ο σύλλογός μας δεν είναι και ούτε θέλει να γίνει ένα κλειστό club εξειδικευμένων και extreme δραστηριοτήτων. Θέλουμε έναν σύλλογο ανοιχτό σε όλους.
Ειδικά τώρα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και όλοι μας, οι δραστηριότητες που προτείνει ο σύλλογός μας είναι χαμηλού κόστους και υψηλής απόλαυσης. Η επαφή του ανθρώπου με το βουνό, καταφέρνει να τον συμφιλιώσει με το φυσικό περιβάλλον, με τις ρίζες του, καλλιεργώντας του την επιθυμία της προστασίας του.
Έπειτα εμείς οι ορειβάτες έχουμε ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων συμπατριωτών μας. Είμαστε συνηθισμένοι με τα δύσκολα! Επιδιώκουμε τα εμπόδια, πηγαίνουμε κόντρα στις ανηφόρες, χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε τα δύσκολα περάσματα, είναι στη φύση μας η θέληση και η συνεχής προσπάθεια για τ΄ αψηλά.

DSCN2372
Για εσάς προσωπικά τι σημαίνει ο ΕΟΣ Πρέβεζας;
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας για μένα προσωπικά σημαίνει φυγή από την καθημερινότητα και γέμισμα των «μπαταριών» μου για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών και αναμονή μέχρι την επόμενη εξόρμηση! Ο ΕΟΣ Πρέβεζας (όπως και κάθε ορειβατικός σύλλογος) είναι αρχικά επικοινωνία των ανθρώπων που συνυπάρχουν την δεδομένη χρονική στιγμή σε μέρη μαγικά και πανέμορφα. Η συμπόρευση μέσα στην φύση σου δίνει έμπνευση και κουράγιο να συνεχίσεις την ζωή σου στους δύσκολους καιρούς των ημερών μας. Η γνωριμία με κάθε συμπορευτή – ορειβάτη είναι μοναδική. Εδώ δεν υπάρχουν εγωισμοί παρά αλληλοκατανόηση για την παρέα και ιδιαίτερα για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βουνό.
Κάθε φορά που ανεβαίνω σε μια κορφή νοιώθω το σώμα μου σαν να έχει αποτοξινωθεί, νοιώθω μια αύρα να με περικυκλώνει και να μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Η σωματική κούραση ως δια μαγείας χάνεται και την θέση της παίρνει η ευχαρίστηση γιατί σκέφτομαι πως ναι τα κατάφερα καλύτερα αυτή την φορά.
Για μένα ο ΕΟΣ Πρέβεζας σημαίνει το μέσον που θα με οδηγήσει στον στόχο μου κάθε φορά, όποιος και να είναι αυτός.

DSCN0274

Πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΣ Πρέβεζας;
Λειτουργεί γραφείο στην οδό Ζαλόγγου 59 στην Πρέβεζα με τηλέφωνο επικοινωνίας το 2682102004. Πλέον λειτουργεί γραφείο και στην Λευκάδα στην οδό Υπ. Αθ. Κατωπόδη & Φίλ. Πανάγου με τηλέφωνο επικοινωνίας το 2645026250. Το e-mail του συλλόγου είναι: eosprevezas@yahoo.gr. Επίσης μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για το πρόγραμμα και τις δράσεις μας από το blog και το facebook του συλλόγου: http://eosprevezas.blogspot.gr
www.facebook.com/oreivatikosprevezas

DSCN2257

Προηγούμενο άρθροO Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας Πανταζής Κηρολίβανος στον Prisma 95,1
Επόμενο άρθροΔήλωση δημοτικής παράταξης «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον»