Αρχική Lefkada's Secrets Παιδικά βιβλία από Λευκαδίτες συγγραφείς: το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά...

Παιδικά βιβλία από Λευκαδίτες συγγραφείς: το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά σας Vol. 2

0

Ένα χρόνο μετά ανανεώνουμε το άρθρο-αφιέρωμα στους Λευκαδίτες συγγραφείς παιδικών βιβλίων που είχαμε παρουσιάσει (δείτε εδώ), προτείνοντας τα βιβλία τους σαν χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά σας, και γιατί όχι και για όσους φίλους και συγγενείς σας αισθάνονται παιδιά.

Οι λόγοι για τους οποίους θα επιλέξει κάποιος ένα βιβλίο για δώρο Χριστουγέννων, μπορεί για ορισμένους να μην είναι απόλυτα ευκρινείς, ωστόσο, αυτό το δώρο, σίγουρα έχει να δώσει στα παιδιά σας πολύ περισσότερα ερεθίσματα φαντασίας και δημιουργικότητας από οποιοδήποτε “μοδάτο” παιχνίδι. Αλλά μιας και είναι Χριστούγεννα και επιβάλλεται να κάνουμε πραγματικότητα κάθε επιθυμία του παιδιού μας, αφήστε ΚΑΙ ένα βιβλίο δίπλα στο δώρο που έχει ζητήσει. Είμαι απόλυτα σίγουρη πως δεν θα πάει χαμένο, αλλά θα ΄ρθει εκείνη η στιγμούλα που θα πάρει τη θέση που του αξίζει στην καρδιά του.

Τα βιβλία που παρουσιάζονται στο περσινό άρθρο και όσα συμπληρώνω εδώ στο σημερινό, είναι γραμμένα από συγγραφείς που είτε κατάγονται από τη Λευκάδα, είτε ζουν στη Λευκάδα.

Η σύντομη έρευνα μου, πριν ένα χρόνο αλλά και τώρα, αν και έδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα για το είδος (παιδική και εφηβική λογοτεχνία), ενδέχεται να μην είναι πλήρης. Σίγουρα δεν περιλαμβάνει ανθρώπους που γνωρίζω ότι διαθέτουν υλικό για παιδιά αλλά δεν το έχουν εκδόσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα παρακαλούσα τους συγγραφείς που δεν αναφέρονται εδώ να επικοινωνήσουν είτε μαζί μου (crissperly@gmail.com), είτε με το My Lefkada για να συμπεριλάβουμε τα στοιχεία τους στο άρθρο.

Πάμε λοιπόν να (ξανα)γνωρίσουμε (αλφαβητικά) τους συγγραφείς που ήδη έχουμε αναφέρει και τα βιβλία τους (παλαιότερα και νέες κυκλοφορίες) αλλά και όσους για πρώτη φορά παρουσιάζουμε.

Σημείωση: Στο άρθρο αναφέρονται οι περιγραφές των νέων βιβλίων των συγγραφέων του περσινού άρθρου. Για τα παλαιότερα βιβλία τους μπορείτε να ανατρέξετε [εδώ]

Δάγλας Αριστείδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεγανήσι. Σπούδασε νοσηλευτική στο TEI Αθήνας και δάσκαλος στο ΠΤΔΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης διαθέτει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και ασχολείται ενεργά με τα κοινά του κλάδου των νοσηλευτών. Ασχολείται με τη συγγραφή και την επιμέλεια κειμένων που αφορούν σε θέματα υγείας και άλλων, ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας και της μηνιαίας εφημερίδας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, και αρθρογραφεί γενικά.

Κάποια από τα βιβλία του αφορούν στη μεγανησιώτικη διασκευή κλασικών παραμυθιών και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ:

  • Ο Δεκατρείς (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)
  • Η Σταχτομάρω (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)
  • Τα Παγανά (εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη)
  • Αισώπου – Παρα-μύθι (εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη)
  • Η Χιλιάκριβη και η Λάμια (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)

Τα νέα βιβλία του Αριστείδη Δάγλα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2017 είναι τα εξής:

  • Η Ηλιογέννητη (εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη)
    Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στον κόσµο ένα πανέµορφο κορίτσι, που η µητέρα του το ονόµασε Ηλιογέννητη. Το κορίτσι µεγάλωσε κι άρχισε να βοηθά τη µητέρα του στις καθηµερινές δουλειές. Την πρώτη µέρα του Μάρτη η Ηλιογέννητη πήγε στο δάσος να µαζέψει φρούτα και καρπούς. Αφού τελείωσε κι ετοιµαζόταν να φύγει, ξαφνικά, µια βροντερή κι απόκοσµη φωνή την καθήλωσε στη θέση της και µια θερµή πνοή τής φλόγισε το πρόσωπο: «Ηλιογέννητη, εγώ είµαι, ο Ήλιος. Να πεις στη µάνα σου πως ξέχασε την υπόσχεσή της. Αν βροντήξω και αν λάµψω, την καρδούλα της θα κάψω» Το κορίτσι περίµενε να σβήσει ο αντίλαλος και, αφού σηκώθηκε µε επιφύλαξη, τράβηξε γρήγορα για το σπίτι…

  • Ο μύθος του Θησέα (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)
    Ο Θησέας διέσχιζε τον χρόνο και τον χώρο µε ικανότητα µοναδική. Πολλοί ήταν αυτοί που τον είδαν δίπλα στον Μιλτιάδη να κατατροπώνει τους Πέρσες στον Μαραθώνα. Κάποιοι άλλοι τον είδαν µεταξύ των θεών του Ολύµπου κι άλλοι πάλι µαρτυρούν πως ο σπουδαίος τούτος ήρωας ήταν πάντοτε παρών όταν οι Έλληνες τον είχαν ανάγκη. Έκανε κι άλλα, πολλά κατορθώµατα σε χώρες που κανείς δεν είχε ξαναδεί, πέρα από τα όρια του κόσµου των ανθρώπων. Έτσι πέρασε στην αιωνιότητα ως αθάνατος.

  • Ο Πεντεκλημάς (εικονογράφηση Ελίνα Παπαθανασίου)
    Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα µέρος µακρινό, ζούσε ένας φτωχός µα πολύ όµορφος και προκοµµένος νέος. Ο πατέρας του, σαν πέθανε, του άφησε ένα µικρό κοµµάτι γης µέσα στο οποίο ήταν φυτρωµένα όλα κι όλα πέντε µισόξερα και καχεκτικά κλήµατα. Γι’ αυτό κι οι συγχωριανοί του τον φώναζαν «Πεντεκληµά». Ο Πεντεκληµάς, αναλαµβάνοντας ο ίδιος το κουµάντο του σπιτιού, κατάλαβε πως έπρεπε να πάρει την τύχη του στα χέρια του και ν’ αλλάξει την άγονη εικόνα του χωραφιού του. Έτσι, δεν έχασε καιρό. Άρπαξε το τσαπί του κι άρχισε να σκάβει τα κλήµατα…

Καββαδα Βιβή

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακό στην Μηχανική Περιβάλλοντος στην Αγγλία.
Το 2016 έγραψε την πρώτη της ιστορία για παιδιά.

  • Νάσος το ελεφαντάκι – Το μακρύ ταξίδι (εικονογράφηση Ελένη Πεχλιβάνη), εκδ. Mamaya
    Ο Νάσος, ενώ ζει ευτυχισµένος, πρέπει να αφήσει όσα αγαπάει για να σωθεί από τους λαθροκυνηγούς. Έτσι ξεκινάει το µακρύ ταξίδι. Θα µπορέσει να βρει ένα νέο σπίτι και να νιώσει πάλι χαρούµενος;
    Το µικρό ελεφαντάκι πρωταγωνιστεί σε µια όµορφη ιστορία που φιλοδοξεί να διδάξει στα παιδιά τις έννοιες της προσφυγιάς, της τόλµης και της φιλοξενίας.

Καββαδά Μαριλένα

Κατάγεται από το Βλυχό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό (Υποτροφία Ν. Κονταξάκη), τον Ελληνικό Πολιτισμό (Αριστούχος Ε.Α.Π.) και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Αριστούχος Πανεπιστημίου Αθηνών). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις “Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση” (Αριστούχος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου). Από το 2013 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα “Μαγικό Κοχύλι”, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στις διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών, την οργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών & ψυχαγωγικών προγραμμάτων για παιδιά και τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Στο συγγραφικό της έργο, εκτός από τα παρακάτω βιβλία για παιδιά, ανήκουν βιβλία για γονείς κι εκπαιδευτικούς, ενώ έχει γράψει και πολλά άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά παιδαγωγικά περιοδικά.

Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Διάπλαση με τα εξής βιβλία:

  • Το χαμόγελο της Λένιας
  • Ο Ανρί και το λευκό αρνί
  • Ταξίδι στη χώρα χωρίς σχολεία
  • Πρωτοχρονιάτικες καλικαντζαροσκανταλιές
  • Ο χιονάνθρωπος που χάριζε με την καρδιά του
  • Το μαγικό κοχύλι της Χρυσομελένιας (μουσικό παραμύθι με cd)
  • Τραγουδώ για το περιβάλλον (βιβλίο με cd)

Η συνεργασία της με τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ έχει δώσει τα εξής βιβλία:

  • Το κρυφτό της χαράς (εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση) βιβλίο με cd
  • Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά (εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου) βιβλίο με cd
  • Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι (εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά) βιβλίο με cd

Το νέο βιβλίο της Μαριλένας που κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 2017 είναι το:

Μπλουμ! Ταξιδάκι με λέξεις, νότες και εικόνες (εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά) βιβλίο με cd
Για ένα ταξιδάκι με λέξεις, νότες και εικόνες!
Καθώς κάποιες σκέψεις μου έγιναν παραμύθι και το παραμύθι έγινε…
– Αφήγημα για τον Γρηγόρης Βαλτινός / Grigoris Valtinos
– Τραγούδι για την Eleni Peta B
– Εικόνες για τη Myrto Delivoria!
– Νότες για τον Christos Giannoulis!

Κατωπόδη Ανδριάννα

Γεννήθηκε και ζει στη Λευκάδα. Παρακολούθησε σπουδές ελεύθερου σχεδίου στο εργαστήρι του Άγγελου Αντωνόπουλου στην Αθήνα και αποφοίτησε από την ΑΣΤΘ στα εργαστήρια των Κοντού και Κατσάγγελου. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2015 και το δεύτερο το Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Αστάρτη.

  • Το ποντικάκι και το τυρί (εικονογράφηση Ανδριάνα Κατωπόδη)
  • Μια κατσαριδούλα που ήθελε να την αγαπήσουν  (εικονογράφηση Ανδριάνα Κατωπόδη)

Κονιδάρη Μερόπη

Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Μεγανήσι και στη συνέχεια στη Λευκάδα και τον Πειραιά όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε νοσηλευτική και υπηρέτησε για χρόνια τον τομέα της υγείας. Ανήσυχο πνεύμα, κυνηγά όνειρα και εμπειρίες και τα κάνει χάρτινες βαρκούλες που τις αφήνει στη θάλασσα, ίσως για να ταξιδέψουν μέχρι το νησί της. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ζαχαράκη.

Γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν (εικονογράφηση: Ορέστης Κανδρής)

Μακρόπουλος Μιχάλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του και με τα δυο τους παιδιά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία για ενήλικες καθώς και τα εξής βιβλία για παιδιά:

  • Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ από τις εκδόσεις Καστανιώτη (εικονογράφηση:
    Σοφία Τουλιάτου – Πέτρος Μπουλούμπασης)
  • Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας/”Chroma Musika” (βιβλίο με cd) (εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου)
  • Το παιδί μες στη βαλίτσα από τις εκδόσεις Πατάκης (εικονογράφηση: Τσαφαντάκη Μάρα)

Το νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2017, δεν είναι ίσως ένα απόλυτα παιδικό βιβλίο, όμως το προτείνουμε καθώς “είναι γραμμένο σαν παραμύθι”:

  • Τσότσηγια & Ω’μ (εκδόσεις Κίχλη)
    Σε έναν τόμο έχει συστεγάσει και ο Μιχάλης Μακρόπουλος δύο νουβέλες του με γενικό τίτλο τους τίτλους αυτών Τσότσηγια & Ω’μ (εκδ. Κίχλη). Η πρώτη νουβέλα «Τσότσηγια» είναι γραμμένη με τον «τρόπο» ενός παραμυθιού. Οι συμβάσεις της αφήγησης και των εκφραστικών μέσων τηρούνται με ακρίβεια και το αποτέλεσμα δίνει μια συγκινητική νουβέλα πολλαπλής ανάγνωσης. Εξαιρετικά φιλόδοξο είναι το εγχείρημα της δεύτερης νουβέλας «Ω’μ» γι’ αυτό και μεγάλης αξίας το τελικό αποτέλεσμα. Σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν, ένας κυνηγός με λαβωμένο το ένα του πόδι αγωνίζεται να επιβιώσει μόνος σε μια σπηλιά, στη διάρκεια ενός χειμώνα. Ο καθημερινός του αγώνας για την επιβίωση, αναζητώντας τροφή, αντιμετωπίζοντας τα καιρικά φαινόμενα και τα άγρια ζώα που πλησιάζουν τη σπηλιά του, αποτυπώνονται τόσο σε άναρθρες κραυγές όσο και με ζωγραφιές στους εσωτερικούς τοίχους της σπηλιάς. (πηγή: Book Press)

Σκλαβενίτης Κώνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1984. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε κάνοντας Master Of Arts In Design στον ΑΚΤΟ – Middlesex University. Από το 2009 εργάζεται ως εικονογράφος – σκιτσογράφος. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλωνμε το περιοδικό Ταχυδρόμος , την εφημερίδα Το Βήμα και τις εκδόσεις Έννοια για την δημιουργία του βιβλίου Εικαστικά. Από το 2010 εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα, όπου και συνεχίζει ως σήμερα. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Athens Video Art Festival 2008 και 2010, Milano Film Festival 2008, κ.α.) Παλιότερα είχε ξανασυνεργαστεί με την WebComics.Gr, με μια μικρή σειρά από webcomics. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Athens Video Art Festival το 2008 και 2010, το Μilano Film Festival 2008 και το Leskovac Comics Festival 2013, όπου κέρδισε το β΄ βραβείο για την καλύτερη σύντομη ιστορία στα Βαλκάνια, και άλλα.

Έχει εκδόσει τα κόμικς: 

  • Σαν Όνειρο (εκδ. Webcomics)
  • Σπάρτακος (2 τεύχη σε συνεργασία με τον Δ. Σαββαίδη, εκδ. AddArt)
  • Εικόνες στα Σύννεφα
  • Ανώνυμος ο Αθηναίος Στη Σκιά της Ακρόπολης (Jemma Press):  Τώρα που ο Σωκράτης ήπιε το κώνειό του και ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφιό του, η Αθήνα έχει χάσει κάτι από την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος της. Γι’ αυτό και ο Ανώνυμος ο Αθηναίος βάζει σκοπό της ζωής του να λαμπρύνει την ιστορία αυτού του τόπου και το όνομά του να μνημονεύεται στους αιώνες!  Η καινούργια σειρά του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη γεμάτη χιούμορ και ιστορικούς αναχρονισμούς αντιπαραβάλει την καθημερινότητα των ηρώων της σειράς με την δική μας, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο αστικό σχόλιο… από το παρελθόν!

Φραγκούλη Ιουστίνη

Γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι πολυταξιδεμένη και στα βιβλία της κουβαλά πάντα τη Λευκάδα, τις μνήμες και τη ζωή της εκεί, μέσα από την έξοχη γραφή της. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενήλικες και ένα παιδικό βιβλίο.

Ο Πολ και η Λάρα ταξιδεύουν (βιβλίο με cd) από τις εκδόσεις Ψυχογιός (εικονογράφηση: Τέιλορ Έριν)

 

Προηγούμενο άρθροΘα κλάψουνε μανούλες!
Επόμενο άρθροΕπιτυχίες του Ευκλέα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΠΟΚ Ανδρών – Γυναικών