Αρχική Lefkada's Secrets Ταύτιση οικίας Στρατηγού Δήμου Φερεντίνου Τσέλιου στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου

Ταύτιση οικίας Στρατηγού Δήμου Φερεντίνου Τσέλιου στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου

1

Με χαρά σας ανακοινώνω ότι ταυτίστηκε η οικία του στρατηγού Δήμου Φερεντίνου Τσέλιου στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου. Πρόκειται για τα παλιά σπίτια – προ του 1894 – της οικογένειας Πάλμου Παραβόλα που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως ελαιοτριβείο και μετά τα μέσα του 20ου αιώνα αγοράστηκαν από τον ελαιουργικό συνεταιρισμό Σπαρτοχωρίου.

Η ταύτιση έγινε εφικτή χάρη στις αγγλικές απογραφές πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν στην Λευκάδα κατά τα έτη της επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα στην απογραφή του 1822 αναφέρεται η σύζυγος του Δημοτσέλιου Βαρβάρα και τέσσερα παιδιά τους (Κωσταντής, Μαρία, Χριστίνα και Βασίλω). Περισσότερα στοιχεία θα δημοσιευθούν προσεχώς.

Τον επόμενο χρόνο ο Δημοτσέλιος εγκατέστησε την οικογένεια του στην πόλη της Λευκάδας. Στην Λευκάδα επίσης εγκαταστάθηκαν και τα παιδιά του Αναγνώστη Φερεντίνου. Η ανιψιά του Δημοτσέλιου Ελένη Σπύρου Φερεντίνου παντρεύτηκε τον Κωσταντή Μπενία και τα σπίτια πέρασαν στους απογόνους τους – που αργότερα τα πούλησαν στην οικογένεια Πάλμου.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να κατεδαφιστούν μόνο οι προσθήκες του 20ου αιώνα αλλά να παραμείνουν τα πέτρινα σπίτια του 19ου αιώνα των οποίων τα παλαιότερα τμήματα χρονολογούνται προ του 1830.

Οι Μεγανησιώτες και μάλιστα οι Σπαρτοχωρίτες ας μην φανούν αγνώμονες, αχάριστοι και άτιμοι. Ο Δημοτσέλιος αφιέρωσε όλη την ζωή του και την περιουσία του για την ελευθερία της Ελλάδας και πέθανε πάμφτωχος. Ας μην καταστραφούν τα σπίτια της οικογένειας του αλλά ας αναπαλαιωθούν και ας μετατραπούν σε μουσείο αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του. Οι Σπαρτοχωρίτες ας αρκεστούν σε μια πιο μικρή πλατεία και όσοι δεν χωράνε ας πηγαίνουν στο Στεφάνι…

Ελπίζω ο άξιος δήμαρχος μας κύριος Παύλος Δάγλας και το δημοτικό συβούλιο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσφέρουν στο Μεγανήσι ένα ωραίο μουσείο και μια πλατεία αφιερωμένα στον μεγάλο μας ήρωα Δημοτσέλιο Φερεντίνο.

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΛΜΟΣ – ΝΤΟΥΛΗΣ

Προηγούμενο άρθροΜε άρωμα Λευκάδας το νέο βίντεο κλιπ του Βασίλη Μπατή
Επόμενο άρθροΜόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με ικανοποιητικές αποδοχές και δικαιώματα