Αρχική Lefkada's Secrets Ο Θανάσης Κατωπόδης δεν είναι απλά ένας ρεπόρτερ

Ο Θανάσης Κατωπόδης δεν είναι απλά ένας ρεπόρτερ

1
thanasis

thanasis

Εξαιρετικά αφιερωμένο!

Ο Θανάσης Κατωπόδης γεννήθηκε τη δεκαετία του 1940 στο ορεινό χωριό της Καρυάς Λευκάδας.

Μεγάλωσε σε μια επταμελή οικογένεια και σε μικρή ηλικία άρχισε τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού άρχισε να μαθητεύει κοντά σε ένα Γιουγκοσλάβο ζωγράφο και αγιογράφο που ζούσε τότε στην Καρυά. Αγάπησε τους καμβάδες και τα πινέλα και ζωγράφιζε ανελλιπώς μέχρι τα δεκαεπτά του χρόνια, όπου έφυγε από την Καρυά για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Η λήξη της στρατιωτικής του θητείας σήμανε το τέλος τόσο της ζωγραφικής όσο και της διαμονής του στην Καρυά αλλά ταυτόχρονα και μια νέα αρχή.

Έχοντας επαφές από μικρή ηλικία με την Αθήνα, όπου τον γοήτευαν οι γωνιές της που διατηρούσαν τον γραφικό και παραδοσιακό της χαρακτήρα, ξεκίνησε μια νέα ζωή στην πρωτεύουσα και άρχισε να δουλεύει στην ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο ποτέ δεν ξέχασε την γοητεία που του ασκούσε πάντοτε η φωτογραφική μηχανή, μια έλξη που γεννήθηκε στην πλατεία της Καρυάς, από τους περαστικούς φωτογράφους της εποχής.

Στο Μοναστηράκι απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή και άρχισε δειλά δειλά τις πρώτες λήψεις. Με την πάροδο του χρόνου η συλλογή του μεγάλωσε με την απόκτηση ολοένα και καλύτερων φωτογραφικών μηχανών, απαθανατίζοντας κυρίως τοπία και ανθρώπους της πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει βιντεοκάμερες διευρύνοντας τη συλλογή του αλλά και την οπτική του μέσα από το φακό.

Αφού συνταξιοδοτήθηκε αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, παρότι ήταν κάτι που δεν σχεδίαζε.

Με τον ερχομό του στην Καρυά άρχισε να καταγράφει με τη φωτογραφική του και την κάμερα εκδηλώσεις, τοπία, ανθρώπους και γεγονότα.

Τότε ανακάλυψε και τα social media, όμως η τεχνολογία της εποχής δεν του έδινε ακόμα τη δυνατότητα να ανεβάσει τον όγκο των δεδομένων που ήθελε και που είχε καταγράψει.

Όταν τελικά η διάρκεια των βίντεο διευρύνθηκε, άρχισε να μαθαίνει την επεξεργασία των όσων είχε καταγράψει, ώστε να αποδίδει το καλύτερο κάθε φορά αποτέλεσμα.

Σταδιακά ξεκίνησε να καταγράφει τις εκδηλώσεις του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Απόλλων Καρυάς» στο σύνολό τους, όλα όσα συνέβαιναν στην ορεινή Λευκάδα αλλά και ότι αξιόλογο του τραβούσε το ενδιαφέρον, μια διαδικασία κουραστική μα συνάμα ευχάριστη και απολαυστική.

Ο Θανάσης Κατωπόδης δεν είναι απλά ένας ρεπόρτερ της Ορεινής Λευκάδας. Είναι ένας σύγχρονος καταγραφέας της λαογραφίας, της παράδοσης, της ιστορίας, της ζωής των ανθρώπων, που το αρχείο του αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Αυτό το αρχείο, που σε μερικές δεκαετίες θα αποτελεί ένα θησαυρό, το κοινοποιεί, χωρίς να το κρατά στην προσωπική του συλλογή, κοινωνικοποιώντας τις πολιτιστικές δράσεις της Καρυάς και της ορεινής Λευκάδας σε όλο τον πλανήτη.

Ο Θανάσης Κατωπόδης είναι ένας γλυκύτατος, φιλικός, τίμιος και καλόκαρδος άνθρωπος που όλοι τον σέβονται και τον εκτιμούν για την καλοσύνη του, την απλότητα και την καταδεκτικότητά του.

Αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορούμε να μην τον εκτιμάμε, να μην τον σεβόμαστε, να μην τον αγαπάμε και να μην του λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσφέρει σε αυτόν τον τόπο τόσο με την στάση του όσο και με την προσωπική του αφιλοκερδή εργασία.

Θανάση σε ευχαριστούμε ολόθερμα!

Νίκος Καββαδάς, Ειρήνη Βονιτσάνου.

Προηγούμενο άρθροΤο νησάκι του Αγίου Νικολάου στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΜεθοδευμένο εμπάργκο στο φαρμακείο του Αγίου Πέτρου