Αρχική Lefkada's Secrets The island–resignified: Η Λευκάδα, 9 εικαστικοί κι ένας πανέμορφος ξενώνας

The island–resignified: Η Λευκάδα, 9 εικαστικοί κι ένας πανέμορφος ξενώνας

0

IMG_1860Συνέντευξη της Δήμητρας Κονδυλάτου, ιδιοκτήτριας του ξενώνα “Νήιον” και εμπνεύστριας του “The island–resignified”, στην Ειρήνη Βονιτσάνου.

Τέλη της δεκαετίας του 1990 ο Νίκος Κονδυλάτος και η Ανδρομάχη Παπαζήση, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, αναζητούν ένα σπίτι κάπου στην ορεινή Λευκάδα, τότε που κάποια χωριά της ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Στον οικισμό της Κιάφας, ένα μικρό οικισμό στο λόφο απέναντι από το χωριό του Αλεξάνδρου, με μόνα λιγοστά ερειπωμένα σπίτια και τη φύση να οργιάζει, βρίσκουν ένα οικόπεδο με τρία πέτρινα σπίτια κι ένα αλώνι. “Τους άρεσε πολύ εδώ πέρα και αποφάσισαν να το πάρουν. Ήταν γκρεμισμένο και αποφάσισαν ενθουσιωδώς να το φτιάξουν. Έγινε ένα πολύ μεγάλο έργο, χωρίς πλάνο στην πραγματικότητα, αλλά υποκινούμενο από την αγάπη τους για τον τόπο, για την φύση. Ένα σπίτι για να μένουν οι ίδιοι“, λέει η κόρη τους, Δήμητρα.

7Σε μερικά χρόνια ολοκληρώνουν την επισκευή και των τριών σπιτιών με απόλυτο σεβασμό στο οικείο περιβάλλον, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μικρό παράδεισο πλήρως ενσωματωμένο στη φύση της ορεινής Λευκάδας. Ήταν αυτό που οι ίδιοι ήθελαν για να απολαμβάνουν τις διακοπές τους αλλά και για να φιλοξενούν τους φίλους τους. Μακριά από τα τουριστικά παράλια, με φιλοσοφία ζωής την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας, συντροφιά με τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές της ορεινής ενδοχώρας.

17Η λειτουργία του “Νήιον” ξεκινά επισήμως το 2005, περισσότερο σαν φιλικός ξενώνας, παρά επαγγελματικά. Το 2009 ο Νίκος και η Ανδρομάχη μετακομίζουν μόνιμα στη Λευκάδα και στην Κιάφα και το 2012 τη λειτουργία του ξενώνα αναλαμβάνει η κόρη τους, Δήμητρα, αποφοιτώντας από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

23.Η Δήμητρα δεν διαφέρει πολύ από τους γονείς της. Είναι κι εκείνη ευγενέστατη και γλυκύτατη, μοιράζεται την ίδια αγάπη για τη φύση και τα ζώα, προσθέτει τις δικές τις εικαστικές “πινελιές” με απόλυτο σεβασμό στο χώρο και κάθε μέρα προσπαθεί να βελτιώνεται σε ένα νέο τομέα, τον τουριστικό, που τώρα τον γνωρίζει όπως η ίδια αναφέρει “στην πορεία μαθαίνω κι αποκτώ εμπειρία και συγκριτικά με το τι γίνεται στο νησί αλλά και με το τι γίνεται στον ξενώνα“. Είναι ευχαριστημένη που το κοινό που επισκέπτεται το “Νήιον” είναι αντίστοιχα ήσυχο κι ευγενικό και μοιράζεται την ίδια αγάπη και τον ίδιο σεβασμό για το περιβάλλον. “Το “Νήιον” είναι σα να προσκαλεί από μόνο του τον κόσμο που θέλει γιατί δεν έχει ευκολίες. Δεν είναι δίπλα στη θάλασσα, οπότε δεν θα απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε σε εμάς για να έρθει εδώ. Όποιος ξέρει ότι είναι στην ορεινή Λευκάδα, ότι θέλει λίγο δρόμο για να πάει στη θάλασσα και στην πόλη, έρχεται επί τούτου, επιζητώντας τα πράγματα που υπάρχουν εδώ, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τη φύση, την ησυχία, που υπάρχει ακόμη και στο χωριό, τον Αλέξανδρο. Το “Νήιον” το επιλέγει κάποιος που του αρέσει ενός άλλου τύπου τουρισμός και θέλει να αποφύγει τα πολυσύχναστα μέρη, όχι μόνο λόγω ησυχίας αλλά και λόγω αισθητικής ή ενός διαφορετικού τύπου διακοπών. Δηλαδή θέλει να περπατήσει λίγο στη φύση, θέλει να κάτσει να διαβάσει ένα βιβλίο στην εξοχή. Θα το επιλέξει ο άνθρωπος που θέλει να ανακαλύψει πράγματα ή όντας σε ένα σημείο που δεν έχει δίπλα του τη θάλασσα, ενδιαφέρεται και για άλλα πράγματα που έχει το νησί».

door-table-1

Η Δήμητρα προσέχει πολύ τους επισκέπτες του ξενώνα. Μέχρι και χωριάτικο φύλλο ανοίγει για τις πίτες που σερβίρονται στο πρωινό. Την ρωτάω γιατί μια εικαστικός ανοίγει φύλλο, για να πάρω την απάντηση που θα ήθελα να ακούσω από κάθε επαγγελματία που ασχολείται με τον τουρισμό «μου αρέσει κι εμένα αφενός η διαδικασία, αφετέρου προτιμώ ότι έχουμε εδώ να είναι όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστο και πιο παραδοσιακό, πιο χειροποίητο και πιο προσεγμένο. Προσπαθούμε να φτιάχνουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, κέικ, πίτες, ότι γλυκό και αλμυρό, φρουτοσαλάτες, σπιτικές μαρμελάδες που φτιάχνει η μαμά μου, όταν έχουμε χρόνο και το ψωμί. Αλλιώς ψάχνουμε να βρούμε καλής ποιότητας ψωμί, φρέσκα αυγά, ντόπια προϊόντα. Για παράδειγμα δεν έχουμε ζαμπόν ή αλλαντικά τυποποιημένα, μόνο σαλάμι Λευκάδας. Αναλόγως τα προϊόντα που έχουμε και που εποχιακά βρίσκουμε, τις ιδέες και το χρόνο που έχουμε, κάθε φορά δημιουργούμε“.

16.

Η Δήμητρα φέτος υλοποίησε μια ιδέα που επεξεργαζόταν για καιρό. Σκέφτηκε να συνδυάσει το αντικείμενο των σπουδών της με τον ξενώνα και το ίδιο το νησί. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε διάφορα εικαστικά project που απευθυνόταν στους επισκέπτες του ξενώνα αλλά και σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Δεν σχετιζόταν με δεξιότητες ή με γνώσεις, ήταν περισσότερο διαδραστικά με συμμετοχή του κόσμου, σε σχέση και με το περιβάλλον και με το νησί. Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις του Ιουλίου ανάγκασαν τη Δήμητρα να ακυρώσει αυτές τις δραστηριότητες όμως το “The island–resignified” (Το νησί – επανανοηματοδοτημένο), το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο “Νήιον” συνέχισε κανονικά τη “διαδρομή” του. “Είναι ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, είναι θεσμός, λέγεται art residency, ένας θεσμός όπου καλλιτέχνες φιλοξενούνται σε διάφορα μέρη προκειμένου να παράξουν ένα έργο. Εγώ δημοσιοποίησα το blog, δηλαδή δεν προσκάλεσα προσωπικά κάποιους, το προώθησα και είχα αρκετή ανταπόκριση. Το blog παρουσιάζει διάφορα σημεία του νησιού που έχουν κάποιο ενδιαφέρον (ιστορικό, αρχαιολογικό, κτλ) αλλά το αφήνει κι ανοιχτό ότι ο καθένας μπορεί στην πορεία να ανακαλύψει κι άλλα μέρη. Το συγκεκριμένο project είχε σκοπό να εμπλέξει τους καλλιτέχνες με το νησί της Λευκάδας ευρύτερα. Ήταν ένα κάλεσμα να ανακαλύψουν τη Λευκάδα και να δημιουργήσουν ένα έργο που να αναφέρεται στο νησί και στην παραμονή τους εδώ“.

IMG_6594

Συνολικά στο “Νήιον” φιλοξενήθηκαν εννέα Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και κοινωνικοί επιστήμονες. Στις μέρες φιλοξενίας τους (ανά δεκαπενθήμερο), πέραν του ότι απόλαυσαν την διαμονή τους στην ορεινή Λευκάδα και στο «Νήιον», περιηγήθηκαν στο νησί και εκπόνησαν μια εργασία σχετικά με αυτό. Στο «Νήιον» έγιναν συνολικά δυο παρουσιάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (δείτε σχετικά [εδώ] και [εδώ]). Τα συνολικά αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος θα παρουσιαστούν σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, στις 20:30, στο στενάκι της Βιβλιοθήκης Λοχαγού Ι. Ροντογιάννη & Φιλαρμονικής, πίσω από τον Μασμανίδη. Παράλληλα θα παρουσιάσουν την εργασία τους και οι Ιταλοί συμμετέχοντες G. Marri & B. Barsanti. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου (20:00-22:00).

island-invitation-gr

Η Δήμητρα Κονδυλάτου και οι αξιόλογοι φιλοξενούμενοί της μας προσκαλούν, λοιπόν, σε μια έκθεση αποτέλεσμα εικαστικών αναζητήσεων που δεν λαμβάνουν συχνά χώρα στον τόπο μας, μια έκθεση με πολύ Λευκάδα και εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πώς την είδαν και πως την απέδωσαν.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ξενώνα “Νήιον” [εδώ]

Προηγούμενο άρθροΘέμα χρόνου η επαναλειτουργία του Ioniοn Star;
Επόμενο άρθροΠλαστικός τάπητας στο προπονητικό κέντρο του Πανλευκάδιου