Αρχική Lefkada's Secrets Βραβείο απέσπασε αρχιτεκτονική μελέτη για παραθεριστική κατοικία στην Λευκάδα

Βραβείο απέσπασε αρχιτεκτονική μελέτη για παραθεριστική κατοικία στην Λευκάδα

0
© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Με 154 συμμετοχές από συνολικά περίπου 400 αρχιτέκτονες απονεμήθηκαν για όγδοη φορά τα βραβεία του περιοδικού «Δομές».

Δεκαεννιά έργα που έφτασαν στην τελική φάση, και εν τέλει έντεκα που βραβεύτηκαν ή επαινέθηκαν, αφού πέρασαν από την κρησάρα τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από: τον Μαξ Ντούντλερ, διευθυντή του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου στο Βερολίνο, τον Σου Φουτζιμότο, από το «Sou Fujimoto Architects» στο Τόκιο και τον Χόρχε Σιλβέτι, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Ντιζάιν του Χάρβαρντ και επικεφαλής του γραφείου Machado Silvetti στη Βοστώνη.

Ο καθηγητής και επιμελητής των «Δομών» Γιώργος Πανέτσος παρουσίασε τους μεγάλους νικητές για τις τρεις κατηγορίες βραβείων, φανερώνοντας εμπορικά καταστήματα, θερινές κατοικίες με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, μελέτες για παραθεριστικά οικήματα που βασίζονται στο ελάχιστο.

Βραβευμένο ως «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016» το κατάστημα οπτικών Optimist στη Χαλκίδα, σχεδιασμένο από τον Παύλο Χατζηαγγελίδη και το 314 Architecture Studio, βρίσκεται στο ισόγειο ενός διατηρητέου του Μεσοπολέμου στο κέντρο της πόλης.

Ως «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» αναδείχθηκε μια μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής διά χειρός Εύας Σοπέογλου.

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Η μελέτη του Ανδρέα Νικολοβγένη για μια μικρή, παραθεριστική κατοικία στη Λευκάδα έλαβε το φετινό βραβείο για το καλύτερο, μη υλοποιημένο έργο.

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Μετά από επικοινωνία με τον κ. Νικολοβγένη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε εδώ, την μελέτη του η οποία του εξασφάλισε την σημαντική αυτή διάκριση.

Μικρή παραθεριστική κατοικία

Όρμος Ξυλοκερατίδι, Σύβοτα, Λευκάδα
Ανάδοχος: Γεώργιος Τριανταφυλλίδης
Τρισδιάστατες απεικονίσεις: Βασίλειος Αντωνόπουλος

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Η μικρή παραθεριστική κατοικία συμπυκνώνει τις λειτουργίες μιας κανονικής κατοικίας κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αναγάγει την διαμονή και δη τον παραθερισμό στα θεμελιώδη συστατικά τους –μια σειρά από βοηθητικούς χώρους, γενικά κλειστούς, και τον χώρο διημέρευσης, ανταποκρινόμενο στο ελληνικό κλίμα, ημί-υπαίθριο.

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης
© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Η αρχιτεκτονική έκφραση της παραπάνω συνθήκης αναφέρεται και επανερμηνεύει το διττό σύστημα δόμησης των αντισεισμικών κατασκευών της Λευκάδας που εμφανίστηκαν στο νησί μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1825 και ακολουθούν τον αγγλικό αντισεισμικό κανονισμό. Τα σπίτια αυτά αποτελούνται από μια βάση από πέτρα και ξύλινη ανωδομή που εδράζεται απευθείας στο έδαφος –ανεξάρτητα από την πέτρινη βάση– και πληρούται από ελαφριά, συχνά ευτελή στοιχεία, όπως η λαμαρίνα.

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Κατ’ αναλογία, οι βοηθητικοί χώροι της κατοικίας οργανώνονται σε μια επιμήκη τσιμεντένια ‘ντουλάπα’ από την οποία αναρτάται επίσης το ξύλινο δάπεδο του χώρου διημέρευσης.

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Οι πόρτες της ‘ντουλάπας’ οδηγούν σε βοηθητικούς χώρους (όπως η κουζίνα και το WC) αλλά και σε ποικίλους χώρους αποθήκευσης. Περιμετρικές σίτες, κουρτίνες και τέντες ορίζουν και επίσης προστατεύουν από τον καιρό το χώρο διημέρευσης.

© Ανδρέας Α. Νικολοβγένης

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Νικολοβγένη.

O Ανδρέας Α. Νικολοβγένης σπούδασε αρχιτέκτων μηχανικός στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard ως υπότροφος «Ανδρέα Μετζελόπουλου».

Είναι διδάσκων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και βοηθός διδασκαλίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών «Μεσογειακά Μέλλοντα».

Από το 2015 διατηρεί γραφείο στην Αθήνα που ασχολείται με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Τον Μάρτιο του 2017 έλαβε το φετινό βραβείο για το καλύτερο, μη υλοποιημένο έργο, στα 8α Βραβεία της Διεθνούς Επιθεώρησης Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ.

Για όσους θέλουν να μελετήσουν ακόμα περισσότερο τα σχέδια της εντυπωσιακής και πρωτοπόρας αρχιτεκτονικής μελέτης, μπορούν να κατεβάσουν παρακάτω τα συνοδευτικά αρχεία σε μορφή .pdf .

Με πληροφορίες από: tanea.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας Βησσαρίων Μίχας στον Prisma 91,6
Επόμενο άρθροDissolute dissolvenze – Ιταλική ποίηση με θέμα την Λευκάδα