Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Διατροφή και γαστρεντερίτιδα

Διατροφή και γαστρεντερίτιδα

gastr

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του λεπτού και του παχέος εντέρου η οποία μπορεί να προκληθεί από ιούς ή βακτήρια και έχει ως συμπτώματα οξεία διάρροια και εμετούς. Προσβάλλει παιδιά και ενήλικες και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής ή από μολυσμένα τρόφιμα και ποτά. Η διατήρηση της επαρκούς ενυδάτωσης και διατροφής είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν διαρροϊκές υδαρές κενώσεις και εμετούς. Συχνά συνυπάρχουν πυρετός, στομαχόπονος, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι ή κράμπες. Συνήθως η κατάσταση αυτή διαρκεί 3 – 5 μέρες, σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν καλό είναι κανείς να απευθυνθεί στο γιατρό του.

Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση, κατάσταση η οποία για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους κρίνεται αρκετά επικίνδυνη. Η αναπλήρωση των χαμένων υγρών επομένως αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων νερού, ζεστών ροφημάτων και ισοτονικών διαλυμάτων. Συστήνεται η αποφυγή πρόσληψης υγρών για περίπου 1 ώρα μετά το επεισόδιο, καθώς η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών αμέσως μετά από εμετό ή διάρροια μπορεί να προκαλέσει και άλλο επεισόδιο. Μόλις τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ηρεμήσουν ξεκινήστε σιγά σιγά και σταδιακά την ενυδάτωση με υγρά όπως:

  • Νερό
  • Αραιωμένη πορτοκαλάδα ή λεμονάδα (χωρίς ανθρακικό) με νερό
  • Χαμομήλι με μέλι ή ζάχαρη
  • Διαλύματα ηλεκτρολυτών
  • Ισοτονικά ποτά
  • Ελαφριές σούπες και ζωμούς

Σε περίπτωση αδυναμίας επαρκούς πρόσληψης υγρών η εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια λήψη υγρών μπορεί να είναι απαραίτητη.

Ορισμένα τρόφιμα είναι δυνατόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως:

  • Λιπαρά φαγητά ή φαγητά με σάλτσες και καρυκεύματα
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ροφήματα με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια και λαδερά
  • Σορβιτόλη και άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (τσίχλες, αναψυκτικά κ.α.)
  • Ωμά λαχανικά ή φρούτα

Τα τρόφιμα που ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας είναι τα εξής:

  • Ρύζι λαπάς
  • Βρώμη
  • Λευκό ψωμί, φρυγανιές και απλά κράκερ
  • Πατάτες βραστές ή πουρές
  • Μπανάνα και μήλο (αποφλοιωμένο)
  • Μακαρόνια νερόβραστα
  • Κοτόπουλο βραστό χωρίς πέτσα ή ψάρι ή άπαχο κρέας

Εάν έχετε πολλές διάρροιες προσθέστε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό, εφόσον φυσικά δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που αντενδείκνυται η λήψη αλατιού.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860