Αρχική Top Stories Βίντεο από την καρναβαλική παρέλαση της Λευκάδας και η ράβδος που… άναψε...

Βίντεο από την καρναβαλική παρέλαση της Λευκάδας και η ράβδος που… άναψε φωτιές

4

Με την Μεγάλη Παρέλαση της Λευκάδας κορυφώθηκαν την Κυριακή 26/2 οι καρναβαλικές εκδηλώσεις “ΦΑΡΟΜΑΝΗΤΑ 2017”. Στο βίντεο θα δείτε ολόκληρη την παρέλαση, όπως την κατέγραψε ο φακός της στήλης “Άγγελος του Νότου” για το MY LEFKADA.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν ήταν πολύ ψηλό, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε και για την διοργάνωση η οποία δεν φάνηκε να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της περίστασης. Οι αστοχίες ήταν πολλές και μάλιστα κάποια παράπονα ακούστηκαν από μικροφώνου κατά την απονομή από τους βραβευμένους.

Το πλήθος το καρναβαλιστών που συμμετείχαν, ανάγκασε την παρέλαση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και με ήλιο, να καταλήξει στην πλατεία βράδυ. Η μουσική, δεν ακουγόταν σε ολόκληρη τη διαδρομή, αλλού είχε κι αλλού όχι (η μουσική στο βίντεο μπήκε στο μοντάζ!).

Στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, μπροστά από την εξέδρα, εκεί που ο ανεπανάληπτος Νίκος Βερύκιος ως Βασιλιάς Καρνάβαλος συναντούσε και παρουσίαζε τις ομάδες, ήταν πάλι χωρίς φώτα, με αποτέλεσμα τα κορυφαία δρώμενα των ομάδων να γίνονται στο ημίφως και σίγουρα με ανεπαρκή φωτισμό για βιντεοσκόπηση και φωτογραφίες!

Παρόλο που τα συγκεκριμένα προβλήματα είχαν εντοπιστεί από πέρυσι και είχαν συζητηθεί στη συνάντηση των καρναβαλιστών με τους αρμόδιους του Πολιτιστικού Κέντρου, ανταπόκριση και βελτίωση, καμία.

Την δε χαριστική βολή έδωσαν οι… επιεικώς “περίεργες” βραβεύσεις που τελικά μόνο διχόνοια, εμπαιγμό και απογοήτευση κατάφεραν να σπείρουν στις τάξεις των καρναβαλιστών.

Μία ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ επιτροπή, κατάφερε να ΙΣΟΨΗΦΙΣΕΙ ανάμεσα σε δύο σχήματα για την πρώτη θέση των Πεζοπόρων Τμημάτων κι εν συνεχεία αποφάσισε “για φέτος να αποδώσει την Καρναβαλική Ράβδο στον νικητή των Πεζοπόρων”, δηλαδή να τη μοιράσει σε ΔΥΟ ΝΙΚΗΤΕΣ!!

Φαίνεται πως στο ταξίδι στη Γαλλία που συνοδεύει την φετινή Ράβδο, κρύβεται το κλειδί του μυστηρίου.

Αφενός, η ειδικά “για φέτος” αλλαγή την τελευταία στιγμή των όρων, σε συνδυασμό με τις φήμες (?) για περίεργες καταγγελίες για… πινακίδες κυκλοφορίας στα Άρματα (που στοίχισαν και μια κλήση στο τρένο) μοιάζουν εμπαιγμός με σκοπό την (ειδικά “για φέτος”) υποτίμηση των Αρμάτων και τελικά τον αποκλεισμό από την διεκδίκηση της Ράβδου, σχημάτων που ενδεχομένως να επέλεγαν να συμμετάσχουν ως πεζά τμήματα με έμφαση στις στολές, εάν γνώριζαν από την αρχή τους τελικούς όρους.

Και από την άλλη, η ανικανότητα επιλογής από την Επιτροπή ΕΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗ, έστω και με αυτούς τους όρους, έχει φέρει διχόνοια στους νικητές που ήδη ζητούν να αποφασίσουν οι αρχηγοί των καρναβαλικών ομάδων για τον ένα και μοναδικό Νικητή της Ράβδου και του ταξιδιού που την συνοδεύει.

Εν ολίγοις, ένα μπάχαλο αποφάσεων, ενεργειών και φαινομενικής προχειρότητας στη διοργάνωση, που σκορπούν την απογοήτευση στους καρναβαλιστές ειδικά στους “πισωχωρίτες”, πολλοί από τους οποίους, αυτήν τουλάχιστον τη στιγμή, δηλώνουν πως δεν θέλουν να συμμετάσχουν ξανά σε καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Λευκάδα.

Είναι κρίμα λοιπόν, ομάδες που τα μέλη τους αναλαμβάνουν την δημιουργία των κατασκευών και των στολών με μεράκι και κέφι και στήριξη μόνο από τοπικούς χορηγούς, να απογοητεύονται και να εμπαίζονται από τους διοργανωτές, καθώς και να ταλαιπωρούνται από τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ελλείψεις κάθε χρόνο.

Η εκτίμηση μου λοιπόν είναι ότι η απόκτηση της Ράβδου, ενός βραβείου ή ενός ταξιδιού δεν είναι η κινητήριος δύναμη των καρναβαλιστών. Αυτά έχουν τη χρησιμότητα τους στη μεταλαμπάδευση του ενθουσιασμού στις νεώτερες γενιές.

Αυτό που έχουν ανάγκη είναι το ενδιαφέρον από τους διοργανωτές, η επίλυση των χρόνιων τεχνικών προβλημάτων και φυσικά η ίση μεταχείριση, καθώς οι ανισότητες και ο εμπαιγμός, δυστυχώς απομακρύνουν δραστήριους ανθρώπους του τόπου μας από την συμμετοχή στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Είναι δεδομένο πως για την επιτυχία τέτοιων διοργανώσεων, όλοι είναι απαραίτητοι και δεν περισσεύει κανένας.

Το απεύχομαι, μα δυστυχώς είναι ορατός ο κίνδυνος απαξίωσης ενός θεσμού, που κάθε χρόνο αποδεικνύει όλο και περισσότερο, ότι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την προσέλκυση επισκεπτών στον τόπο μας εν μέσω του χειμώνα.

Ο Δήμος Λευκάδας αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα πρέπει επιτέλους να δώσουν την πρέπουσα σημασία στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του τόπου μας και με κινητήριο δύναμη την ζωντάνια των καρναβαλιστών, να απογειώσουν τα Φαρομανητά!

Βίντεο – Ρεπορτάζ: Άγγελος Τρωϊάνος

Προηγούμενο άρθροΝομοθετική παρέμβαση “ανάσα” για τα καταστήματα στην οδό Γολέμη
Επόμενο άρθροΚραυγή αγωνίας υπαλλήλου σούπερ μάρκετ