Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Αυγό, μια θρεπτική και παρεξηγημένη τροφή

Αυγό, μια θρεπτική και παρεξηγημένη τροφή

0

eateggs

Το αυγό αποτελεί αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων που καταναλώνεται με πολλούς τρόπους είτε μόνο του είτε ως συστατικό κάποιου φαγητού ή γλυκού.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο και με μεγάλη διατροφική αξία τρόφιμο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ και σίδηρο.

Ένα μέτριο αυγό παρέχει κατά μέσο όρο 90 θερμίδες και περιέχει 7γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Τα αμινοξέα αυτά λέγονται απαραίτητα γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής, για το λόγο αυτό το αυγό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική τροφή για τα παιδιά και τους αθλητές στους οποίους οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι αυξημένες. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στο κρόκο, και τα 2/3 των λιπαρών του οξέων είναι ακόρεστα. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε περίπου 200 γραμμάρια.

Κανένα τρόφιμο δεν έχει παρεξηγηθεί και αδικηθεί όσο το αυγό, καθώς επί σειρά ετών θεωρούνταν υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και απαγορευόταν αυστηρά η κατανάλωση του, ιδιαίτερα του κρόκου, από ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και υπερλιπιδαιμίες, ενώ η σύσταση για τον υγιή πληθυσμό περιοριζόταν στα 2-3 αυγά την εβδομάδα. Πλήθος μελετών τις τελευταίες δυο δεκαετίες απενοχοποίησε το αυγό καθώς αποδείχτηκε ότι η κατανάλωση του ακόμη και σε καθημερινή βάση, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον η συνολική διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή ότι η αύξηση της χοληστερόλης στον οργανισμό σχετίζεται με τη κατανάλωση κορεσμένων λιπών και όχι τη χοληστερόλη των τροφών. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε παχιά κρέατα, αλλαντικά, τηγανιτά φαγητά, βούτυρο, πλήρες λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Πλέον η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα θεωρείται σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία απολύτως ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λίπος και κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά.

Η κατανάλωση αυγού παρέχει επιπλέον σημαντικά οφέλη για την υγεία:

  • Ο κρόκος είναι πλούσιος σε χολίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την εγκεφαλική λειτουργία στους ενήλικες ενώ συντελεί στην σωστή ανάπτυξή του εγκεφάλου των εμβρύων.
  • Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον κρόκο του αυγού βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας ασθένειας των ματιών που οδηγεί σε τύφλωση.
  • Οι πρωτεΐνες του αυγού βοηθούν στην μυϊκή αποκατάσταση των αθλητών μετά από αγώνα ή προπόνηση αλλά και στην αποφυγή μυϊκής απώλειας στους ηλικιωμένους.
  • Βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους καθώς, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, προκαλεί κορεσμό.

Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΕθελοντικός καθαρισμός και στους Πηγαδησάνους
Επόμενο άρθροΠΑΣ Πρέβεζα-Τηλυκράτης 0-1