Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Μπανάνα η παρεξηγημένη

Μπανάνα η παρεξηγημένη

0

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και παρεξηγημένα φρούτα, καθώς αποφεύγεται συστηματικά από τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα λόγω της λανθασμένης εντύπωσης ότι παχαίνει.

Στην πραγματικότητα οι μπανάνες έχουν ελάχιστα παραπάνω θερμίδες από τα υπόλοιπα φρούτα, περίπου 85 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και είναι πολύ θρεπτικές καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνες Α και Β6, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.

Η κατανάλωσή τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, πιο συγκεκριμένα:

Αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου (μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 400mg), ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για τη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος και την καρδιακή λειτουργία, και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην προστασία έναντι της αθηροσκλήρωσης.

Περιέχουν μικρές ποσότητες στερολών, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης και συμβάλουν στον έλεγχο και στη διατήρηση των επίπεδων χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών (μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 3γρ. φυτικές ίνες) οι οποίες συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και πέψη, προκαλώντας παράλληλα αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον το ένα τρίτο των φυτικών ινών στη μπανάνα είναι διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου.

Αν και η μπανάνα περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα, ιδιαίτερα όταν ωριμάσει, αποτελεί ένα φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλουν στη καθυστέρηση της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και της απόκρισης της ινσουλίνης.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, μέταλλα και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των αθλητών αντοχής και δύναμης. Η εύκολη μεταφορά της, το χαμηλό κόστος της βοηθάει στη κατανάλωσή της από τους αθλητές γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη μυϊκών κραμπών σε αθλητές λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο.

Συμβάλει στην καλή διάθεση και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, λόγω των υψηλών επιπέδων της σε τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα μας σε σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογική μας διάθεση. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 που περιέχεται στη μπανάνα, μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο και το μαγνήσιο στη χαλάρωση των μυών.

Η κατανάλωση της συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου στα νεφρά, προστατεύει τα μάτια από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και χτίζει γερά οστά αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.

Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί ένα εξαιρετικό φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείεται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ενώ αποτελεί σαφώς ένα ποιοτικότερο σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΔημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017
Επόμενο άρθροΤην Δάφνη Αγίου Δημητρίου αντιμετωπίζει η Νίκη στην Αθήνα