Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Candida και διατροφή

Candida και διατροφή

0

candida_albicans_2

Η Candida albicans είναι ένας μύκητας που ζει και υπάρχει φυσιολογικά στο λεπτό έντερο χωρίς να δημιουργεί προβλήματα καθώς ελέγχεται από τα καλά βακτήρια της εντερικής χλωρίδας και από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία την εμποδίζουν να υπεραναπτυχθεί. Εάν για οποιαδήποτε αιτία υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στο εσωτερικό περιβάλλον του εντέρου, όπως στην περίπτωση λήψης ισχυρών αντιβιοτικών, κακής διατροφής, εξασθενημένου ανοσοποιητικού κ.α. ο μύκητας Candida αυξάνεται ανεξέλεγκτα και γίνεται βλαβερός και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα υγείας στον οργανισμό, ειδικά σε χρόνιες καταστάσεις.

Τα κύρια συμπτώματα του candida περιλαμβάνουν στοματικές και δερματικές μυκητιάσεις, μυκητιάσεις του κόλπου στις γυναίκες και έντονη επιθυμία για γλυκά. Η υπερανάπτυξη του Candida στο έντερο εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα συντελώντας σε εμφάνιση κόπωσης, πονοκέφαλο, εναλλαγές διάθεσης, φτωχή μνήμη και αδυναμία συγκέντρωσης, διατροφικές αλλεργίες, φουσκώματα κ.α.

Η συχνή και μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών, στεροειδών,  αντιόξινων και φαρμάκων κατά του έλκους, δίαιτες υψηλές σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, η εγκυμοσύνη και ο διαβήτης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καντιδίασης, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν κούραση και ληθαργικότητα, εξάντληση, μούδιασμα, πόνο στο στομάχι, πόνο στις αρθρώσεις,  πόνο στους μύες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα και αέρια, προστατίτιδα, δυσκολία στη στύση, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, ενδομητρίωση ή στειρότητα, κρίσεις άγχους και κρύα χέρια και πόδια. Ο μύκητας Candida συνδέεται ακόμα και με τον καρκίνο.

Ο μύκητας Candida έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Candida τρέφεται κυρίως από τη ζάχαρη (σε όλες τις μορφές της), την οποία μεταβολίζει παράγοντας υποπροϊόντα που αυξάνουν τα συμπτώματα στέρησής της, δημιουργώντας έτσι την επιτακτική ανάγκη για συχνότερη και περισσότερη κατανάλωσή της. Αυτό δημιουργεί μια ακατανίκητη επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών και λοιπών υδατανθράκων, επηρεάζοντας την ικανότητα ενός ατόμου να ελέγξει την όρεξή του και να περιορίσει τη θερμιδική του πρόσληψη.

Για να αντιμετωπιστεί ο candida πρέπει να του στερήσουμε την τροφή του, να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επανεισάγουμε τους καλούς μικροοργανισμούς στο σώμα μας ώστε να επέλθει η ισορροπία στην εντερική χλωρίδα. Τα άτομα που πάσχουν από καντιδίαση πρέπει να ακολουθήσουν για ένα διάστημα μια συγκεκριμένη διατροφή αποφεύγοντας την κατανάλωση ζάχαρης και περιορίζοντας την συνολική πρόσληψη υδατανθράκων. Αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση σε τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, θαλασσινά, μη αμυλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, η ολική πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνεται σταδιακά. Πρέπει να αποφεύγονται επίσης τροφές που περιέχουν κάθε τύπο μαγιάς, συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων τροφών όπως ψωμί φτιαγμένο με μαγιά, τυρί, μανιτάρια και μπύρα.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα αναφέρουν ότι περνάνε τέσσερεις εβδομάδες προτού παρατηρηθούν βελτιώσεις. Για πολλούς μπορεί να περάσουν μήνες. Μόλις παρατηρηθεί βελτίωση στα συμπτώματα επανεντάσσονται σταδιακά τα απαγορευμένα τρόφιμα στη διατροφή.

Τα τρόφιμα που απαγορεύονται είναι τα εξής:

  • Η ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι βύνης, το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι σφενδάμου και η μελάσα. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες συσκευασμένων τροφίμων, διότι μπορεί να κρύβονται μορφές ζάχαρης και αποφύγετε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν σουκρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, λακτόζη, γλυκόζη, μανιτόλη και σορβιτόλη.
  • Απλοί υδατάνθρακες. Λευκό ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, κέικ, κουλούρια κ.α.
  • Φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη μυκήτων.
  • Μαγιά και τρόφιμα που την περιέχουν.
  • Το γάλα και τα τυριά, ειδικότερα τα μουχλιασμένα (blue cheese, ροκφόρ).
  • Όλα τα είδη ξυδιού και οι τροφές που το περιέχουν, όπως μαγιονέζα, ντρεσινγκς σαλάτας, κέτσαπ, μουστάρδα και τουρσί.
  • Μανιτάρια.
  • Παστά και καπνιστά κρέατα και ψάρια.
  • Τα φιστίκια, αράπικα και Αιγίνης και τα προϊόντα τους.
  • Όλα τα αλκοολούχα ποτά.
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη και χυμοί φρούτων.
  • Καφές και τσάι.

Μετά από τη σχετική δίαιτα χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή ώστε να μην ξαναπροσβληθεί ο οργανισμός από τον μύκητα αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης και λιγοστεύοντας τα τρόφιμα που ευνοούν την ανάπτυξή του.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΗ σωτηρία της Χαριτίνης από το σωματείο ζωόφιλων Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Λειτουργία Σχολής Διαιτησίας Ποδοσφαίρου