Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Σαρακοστιανή διατροφή

Σαρακοστιανή διατροφή

diatrofi

Γράφει η Μαρία Φωτεινού.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η περίοδος της σαρακοστής που για πολλούς από μας είναι συνώνυμη με τη νηστεία. Έρευνες έχουν δήξει πως η νηστεία μπορεί να έχει ευεργετικές δράσεις και για την υγεία μας, αφού η περιοδική φυτοφαγία που τη χαρακτηρίζει, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, διαιτητικής χοληστερόλης και ζωικής πρωτεΐνης και να αυξάνεται η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολύτιμων φυτοχημικών που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα.

Ωστόσο τα άτομα που νηστεύουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πρέπει να προσέξουν πιθανές ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο, βιταμίνη Β12 .

Νηστίσιμες πηγές ασβεστίου

• Σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, παστέλι)

• Μύδια, στρείδια

• Μπρόκολο

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

• Ξερά φρούτα (ειδικά τα σύκα)

• Όσπρια

• Εμπλουτισμένα τρόφιμα (προϊόντα σόγιας, μπάρες δημητριακών, χυμοί φρούτων)

Νηστίσιμες πηγές βιταμίνης D

• Εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού)

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική.

Νηστίσιμα πηγές σιδήρου

• Όσπρια – σόγια

• Ξερά φρούτα

• Ξηροί καρποί

• Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

• Μύδια, στρείδια

• Εμπλουτισμένα δημητριακά (μπάρες και δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση με γάλα)

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου

• Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή και ο χυμός τους, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).

• Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση ασβεστίου με προϊόντα πολυφαινολών (π.χ. τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια) τανίνες (μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού)

Νηστίσιμα πηγές βιταμίνης Β12

• θαλασσινά

• εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού).

Συμπερασματικά πόσο ωφέλιμη ή επικίνδυνη είναι η νηστεία;

Οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία ή έχουν κάποια παθολογική ασθένεια, λόγω των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να καλύψουν τις θρεπτικές τους ανάγκες ακολουθώντας φυτοφαγικές διατροφές. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συμπερασματικά, η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, ελεγχόμενα και για μικρό χρονικό διάστημα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να τονωθεί ο οργανισμός μας και να αποτοξινωθεί από το κρέας αλλά και για να βελτιωθούν οι διατροφικές μας συνήθειες. Σε ειδικές περιπτώσεις είναι σημαντικό να επισκεφτούμε κάποιον επιστήμονα ο οποίος θα μας συμβουλεύσει κατάλληλα σχετικά με τις θρεπτικές μας ανάγκες και τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί ή να ζημιωθεί η υγεία μας.

maria foteinou