Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Dinner Is Served

Γράφει η Μαρία Φωτεινού.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση βραδινού γεύματος είναι άμεσα συνυφασμένη με τη αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόσληψη κιλών είναι αποτέλεσμα θετικού ενεργειακά ισοζυγίου, όταν δηλαδή τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε μέσα στη ημέρα. Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορούμε να φάμε κάτι ελαφρύ για βραδινό, ή ακόμα και να αποτελέσει αυτό, το κυρίως γεύμα της ημέρας μας, αν λόγω συνθηκών (π.χ. δουλειά) δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές είναι παγίδες, που δεν θα μας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας προσθέσει περιττά κιλά:

• Μην ξαπλώνετε απευθείας μετά το βραδινό. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, όπως μια μικρή βόλτα στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες για παραγωγή ενέργειας. Το βραδινό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στην ποιότητα του ύπνου σας.

• Φροντίστε να μην αφήνετε πολλές ώρες το στομάχι σας άδειο. Αν πεινάτε πολύ θα καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φάτε κάποιο σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. 1-2 φρούτα ή 2-3 αποξηραμένα δαμάσκηνα, ή 1 μπάρα δημητριακών, ή μία μικρή χούφτα αμύγδαλα είναι καλές επιλογές για να σας δώσουν ενέργεια, να κρατήσουν ενεργό τον μεταβολισμό και να σας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.

• Επιλέξτε κάτι ελαφρύ για βράδυ. Καταναλώστε μία σαλάτα (χωρίς σως) με 1 βραστό αυγό, ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ή ένα ποτήρι γάλα 1,5% με ½ φλιτζάνι δημητριακά, ή ένα πιάτο σούπα, ή ένα γιαούρτι 2% με 1 κουταλάκι μέλι ή 2 φρυγανιές.

• Αν έχετε σκοπό να φάτε το βράδυ αντιστρέψτε ενα μεσημεριανό με το βραδινό γεύμα.

• Τρώτε με αργό ρυθμό. Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να αναγνωρίσει το φαγητό. Από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά.

• Καθίστε στο τραπέζι και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας. Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε.

• Αν το βραδινό είναι για σας το κυρίως γεύμα, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας «κρατήσουν» μέχρι το βράδυ. Το πιάτο σας πρέπει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Ακολουθήστε αυτό τον κανόνα : ‘τρώμε πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν φτωχοί’

maria foteinou