Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Αν κόψω το κάπνισμα θα παχύνω;

Αν κόψω το κάπνισμα θα παχύνω;

0
smoking

smoking

Γράφει η Μαρία Φωτεινού.

Οι περισσότεροι καπνιστές κάποια στιγμή στη ζωή τους, έχουν σκεφτεί να κόψουν αυτή την αδιαμφισβήτητα βλαβερή συνήθεια. Ένας από τους συνήθεις φόβους- δικαιολογίες που μας κάνουν να αναβάλουμε αυτό το εγχείρημα, είναι ότι μπορεί να επακολουθήσει ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους μας.

Δυστυχώς, είναι αλήθεια, ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει συνδεθεί μια αύξηση του σωματικού βάρους. Ποιο συγκεκριμένα κατά μέσο όρο: 

  • ·Οι μισοί από αυτούς που διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν 2 – 6 κιλά
  • ·Ένας στους δέκα πρώην καπνιστές ενδέχεται να πάρει 12 – 15 κιλά
  • ·Οι περισσότεροι παίρνουν αυτά τα κιλά στους 6 πρώτους μήνες μετά από τη διακοπή του καπνίσματος.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

  • Η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού έχει την ιδιότητα να διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο εκτός των άλλων επηρεάζει τον μεταβολικό μας ρυθμό, αυξάνοντας έτσι ελαφρά τις καύσεις μας.  Χαρακτηριστικό είναι πως ένα τσιγάρο επάγει 3% αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας μέσα σε μισή ώρα. Από μελέτες έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων  προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού κατά 8%-11% δηλαδή περίπου 200 θερμίδες κατά μέσο όρο ημερησίως. Διακόπτοντας λοιπόν το τσιγάρο μειώνεται και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός με αποτέλεσμα να ευνοείται η αύξηση του βάρους.
  • Η πρόσληψη βάρους όμως, που συνοδεύει την διακοπή του καπνίσματος, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Αντιθέτως βάζουμε και ‘μείς το χεράκι μας σε αυτό, καθώς  έρευνα έχει δείξει ότι το 70% της αύξησης βάρους που παρατηρείται, μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.  Συγκεκριμένα η νικοτίνη, έχει παρατηρηθεί πως προκαλεί καταστολή της όρεξης, επηρεάζοντας σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Με τη διακοπή του καπνίσματος λοιπόν, ‘βελτιώνεται’ τόσο η αίσθηση της πείνας όσο και η γευστική ικανότητα των καπνιστών με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται πιο ελκυστικό.
  • Επιπρόσθετα είναι και η δύναμη της συνήθειας. Ο πρώην καπνιστής που έχει συνηθίσει να κρατάει κάτι και να «απασχολεί» τα χέρια του, στις ώρες αμηχανίας, αναζητά να αντικαταστήσει το τσιγάρο και καταφεύγει στο τσιμπολόγημα.
  • Τέλος ας μη ξεχνάμε, ότι για τους καπνιστές το τσιγάρο, είναι μια ευχαρίστηση. Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσε να καλύψει το κενό της απόλαυσης αυτής; Η απάντηση είναι προφανής…. το φαγητό, και μάλιστα τροφές που έχουν έντονη γεύση, τρόφιμα δηλαδή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Για όλους εκείνους που σκοπεύουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά παράλληλα ανησυχούν για τον κίνδυνο αύξησης του βάρους τους… υπάρχει λύση. Οι 200-300 θερμίδες την ημέρα είναι ένας εύκολα ελέγξιμος αριθμός (αν υπάρχει βέβαια θέληση) και αποτελεί την χρυσή τομή της ενεργειακής εξισορρόπησης.

Το σχέδιο των 5 σημείων

  1. Ενσωματώστε κάποιο είδος άσκησης στην καθημερινότητά σας και γυμναστείτε περισσότερο από δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
  2. Ενσωματώστε τρεις μικρές συνόδους των 25 λεπτών σε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να μειώσετε τις φυσιολογικές ηλικιακές πτώσεις της μυϊκής μάζας και, συνεπώς, του μεταβολικού ρυθμού.
  3. Κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων για πέντε ημέρες πριν από τη διακοπή του καπνίσματος.
  4. Κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων αφού σταματήσετε το κάπνισμα. Συγκρίνετέ το με το ημερολόγιο δίαιτας σας όταν καπνίζατε και προσδιορίστε πότε τρώτε περισσότερο και ποια είδη τροφίμων καταναλώνετε.
  5. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές και έχετε σε ετοιμότητα φρούτα, λαχανικά και πρόχειρα φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να τα καταναλώνετε σε τέτοιες στιγμές.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν συνυπολογιστεί η επιβάρυνση που δημιουργεί στο αναπνευστικό σύστημα και σε όλα τα αγγεία του σώματος, η ινσουλινοαντίσταση και η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, τότε έχουμε βρει το σωστό λόγο για να το προσπαθήσουμε σοβαρά και να τα καταφέρουμε!

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2012/01/maria_foteinou.jpg

Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΣτην τουριστική έκθεση Βρυξελλών η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων