Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Κυτταρίτιδα – Αιτίες και λύσεις

Κυτταρίτιδα – Αιτίες και λύσεις

3
orange

orange

Γράφει η Μαρία Φωτεινού.

• Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει στο θέμα της κυτταρίτιδας είναι το υπόδερμα ή αλλιώς λιπώδης ιστός, ένα στρώμα προστασίας του δέρματος πλούσιο σε λιποκύτταρα.

Η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται όταν οι αποθηκευτικοί χώροι λίπους του δέρματος γεμίσουν, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον όγκο τους, προκειμένου να χωρέσουν ακόμη περισσότερο λίπος. Λόγω αυτής της συσσώρευσης τα αιμοφόρα αγγεία συμπιέζονται, προξενώντας κατακράτηση υγρού και μειωμένη αποβολή τοξινών, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του δέρματος να αποκτά την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

• Τα ήδη της κυτταρίτιδας:

Α σταδίου, γνωστή και ως ‘χαλαρή κυτταρίτιδα’

[χαμηλού βαθμού, εμφανής μόνο μετά από «τσίμπημα» της περιοχής]

Β σταδίου, που ονομάζεται και ‘οιδηματική’

[μέτριου βαθμού, εμφανής μόνο σε όρθια στάση]

Γ σταδίου, η πιο προχωρημένης μορφής κυτταρίτιδα, που ονομάζεται ‘συμπαγής’

[μεγάλου βαθμού, εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ξαπλωτή στάση]

• Γιατί έχουν κυρίως οι γυναίκες;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 7 στις 8 γυναίκες, από την ηλικία της εφηβείας και μετά, ακόμα και αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό. Καθοριστικό παράγοντα σε αυτό το γεγονός παίζει η επίδραση των ορμονών. Ο λόγος που δεν πλήττει λοιπόν τόσο συχνά τους άντρες οφείλεται στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών) που έχουν.

Επίσης το χόριο (το στρώμα του δέρματος πάνω από τον λιπώδη ιστό), είναι λιγότερο ανθεκτικό στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα και τελικά να καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το λίπος που υπάρχει από κάτω να εισχωρεί σε αυτό και η κυτταρίτιδα να γίνεται ορατή στην επιφάνεια του δέρματος.

• Παράγοντες που επηρεάζουν την κυτταρίτιδα

1) Ορμονικοί: Όπως προείπαμε οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση καθώς και κάποιες ορμονικές διαταραχές ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

2) Γενετικοί: Τα γονίδια που καθορίζουν το φύλο, τη φυλή, το μεταβολικό μας ρυθμό, την κατανομή του λίπους στο σώμα μας καθώς και το κυκλοφορικό μας σύστημα, μπορεί να προδιαθέτουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας σε ένα άτομο.

3) Διατροφή: Τα περιττά κιλά, η κακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και απλούς υδατάνθρακες (κυρίως ζάχαρη), η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών και νερού και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες που μας επιβαρύνουν.

4) Τρόπος ζωής: Η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το άγχος καθώς και τα πολύ στενά ρούχα που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος παίζουν σημαντικό ρόλο στον βαθμό της κυτταρίτιδας.

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας στο σώμα μας λοιπόν είναι ο συνδυασμός της κληρονομικότητας με την κακή διατροφή και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Επειδή όμως τα γονίδιά μας δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα υπόλοιπα.

Διατροφικές συστάσεις και σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

• Διατηρείστε το βάρος σας φυσιολογικό.

• Μειώστε την πρόληψη κορεσμένου λίπους. (fast-food, λιπαρά κρέατα, τηγανιτά, σάλτσες, κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, βούτυρο, λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα)

• Νερό. η άφθονη κατανάλωσή του κρίνεται απαραίτητη, μιας και παίζει καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες), καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού (π.χ. γαστρεντερικό)

• Μειώστε την κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρης) και αντικαταστήστε τους με σύνθετους (δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά). Με αυτόν τον τρόπο και η προσλαμβανόμενη από τις τροφές ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στον οργανισμό μας και θα παίρνουμε τις απαραίτητες άπεπτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως η δυσκοιλιότητα επιδεινώνει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

• Περιορίστε το αλάτι διότι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε αλμυρές τροφές (πατατάκια, κονσέρβες, αλμυρά τυριά) και την υπερβολική προθήκη αλατιού στο φαγητό.

Άλλες σχετικές συστάσεις

• Περιορίστε το αλκοόλ.

• Αποφύγετε το κάπνισμα.

• Ασκηθείτε καθημερινά. Κάθε μορφή άσκησης από το απλό περπάτημα ως το γυμναστήριο συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στη σωστή αιμάτωση των ιστών.

maria foteinou

 

Προηγούμενο άρθροHoly Rock Night από τους Dissent
Επόμενο άρθροΤροπικοί εισβολείς