Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Πόσο παχαίνουν τα διαφορετικά τμήματα του κοτόπουλου

Πόσο παχαίνουν τα διαφορετικά τμήματα του κοτόπουλου

Το κοτόπουλο είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές άπαχης  πρωτεΐνης στις δίαιτες, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα χωρίς να έχει πολύ λίπος. Ωστόσο κάθε τμήμα του έχει ελαφρώς διαφορετική σύσταση, και ως εκ τούτου διαφορετικό αριθμό θερμίδων και διαφορετικό τύπο πρωτεΐνης και λίπους.

Κοτόπουλο στήθος

Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.Μια μερίδα στήθος κοτόπουλου 100 γραμμαρίων (χωρίς πέτσα) περιέχει:

  • Θερμίδες: 165
  • Πρωτεΐνη: 31 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 3,6 γραμμάρια
  • Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των θερμίδων στο στήθος κοτόπουλου προέρχεται από πρωτεΐνες και το 20% προέρχεται από λίπος. Τα ποσά αναφέρονται σε ένα απλό στήθος κοτόπουλου χωρίς πρόσθετα συστατικά. Το μαγειρέμα σε λάδι ή σάλτσες αυξάνει τις συνολικές θερμίδες, τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα (172 γραμμάρια) έχει 284 θερμίδες, 53,5γραμμάρια πρωτεΐνης και 6,2 γραμμάρια λίπους.

Κοτόπουλο μπούτι (ολόκληρο)

Το μπούτι κοτόπουλου είναι πιο τρυφερό και γευστικό από το στήθος, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λίπος.Μια μερίδα 100 γραμμαρίων από μπούτι κοτόπουλου(χωρίς πέτσα) περιέχει:

  • Θερμίδες: 209
  • Πρωτεΐνη: 26 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 10,9 γραμμάρια

Άρα το 53% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 47% προέρχεται από λίπος.

Ένα μπούτι κοτόπουλου (52 γραμμάρια) χωρίς πέτσα και κόκαλα έχει 109 θερμίδες, 13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5,7 γραμμάρια λίπους.

Κοτόπουλο μπούτι (μόνο το πόδι)

Το μπούτι κοτόπουλου αποτελείται από δύο μέρη: τον μηρό και το πόδι. Το “μπουτάκι”, όπως το λέμε συνήθως, είναι το κάτω μέρος από το μπούτι, δηλαδή το πόδι. Ένα μπουτάκι κοτόπουλου κοτόπουλου( χωρίς πέτσα και κόκαλα) περιέχει ανά 100 γραμμάρια:

  • Θερμίδες: 172
  • Πρωτεΐνη: 28,3 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 5,7 γραμμάρια

Επομένως, το 70% περίπου  των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το 30% προέρχεται από λίπος.

Ένα μπουτάκι κοτόπουλου (44 γραμμάρια) χωρίς πέτσα και κόκαλα έχει 76 θερμίδες, 12,4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,5 γραμμάρια λίπους.

Φτερούγα κοτόπουλου (χωρίς πέτσα)

Ανά 100 γραμμάρια, οι φτερούγες κοτόπουλου περιέχουν:

  • Θερμίδες: 203
  • Πρωτεΐνη: 30,5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 8,1 γραμμάρια

Αυτό σημαίνει ότι το 64% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το 36% από λίπος.

Μια φτερούγα κοτόπουλου (21 γραμμάρια) χωρίς την πέτσα έχει 42,6 θερμίδες, 6,4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1,7 γραμμάρια λίπους.

Η πέτσα από το κοτόπουλο προσθέτει θερμίδες

Ενώ ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα έχει 284 θερμίδες με 80% πρωτεΐνη και 20% λίπος, αυτοί οι αριθμοί μεταβάλλονται δραματικά όταν συμπεριλαμβάνετε η πέτσα.

Έναστήθος κοτόπουλου με πέτσα (196 γραμμάρια), χωρίς κόκαλα περιέχει:

  • Θερμίδες: 386
  • Πρωτεΐνη: 58,4 γραμμάρια
  • Λίπος: 15,2 γραμμάρια

Σε ένα στήθος κοτόπουλου με πέτσα, το 50% των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες και το άλλο 50% από λίπος. Επιπλέον, η κατανάλωση της πέτσας προσθέτει περίπου 100 θερμίδες.

Αντίστοιχα, μια φτερούγα κοτόπουλου με πέτσα (34 γραμμάρια) έχει 99 θερμίδες, σε σύγκριση με τις 42 θερμίδες σε μια φτερούγα χωρίς την πέτσα (21 γραμμάρια). Έτσι, το 60% των θερμίδων στις φτερούγες κοτόπουλου με πέτσα προέρχεται από λίπος, σε σύγκριση με το 36% αν δεν έχουν πέτσα.

Το μαγείρεμα παίζει σημαντικό ρόλο

Το κρέας κοτόπουλου από μόνο του είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λίπος σε σύγκριση με άλλα κρέατα. Οι θερμίδες ωστόσο αυξάνονται κατά το μαγείρεμα από τη στιγμή που θα προστεθούν λάδι, σάλτσες, κουρκούτι κλπ,.

Για παράδειγμα, ένα μπούτι (μηρός) κοτόπουλου (52 γραμμάρια) περιέχει 109 θερμίδες και 5,7 γραμμάρια λίπους (χωρίς πέτσα και κόκαλο). Αλλά το ίδιο  κομμάτι τηγανισμένο μαζί με κουρκούτι έχει 144 θερμίδες και 8,6 γραμμάρια λίπους. Ένας μηρός κοτόπουλου τηγανισμένος σε μια επίστρωση αλευριού περιέχει ακόμη περισσότερο, 162 θερμίδες και 9,3 γραμμάρια λίπους.

Ομοίως, μια φτερούγα κοτόπουλου (21 γραμμάρια) χωρίς κόκαλα και πέτσα έχει 43 θερμίδες και 1,7 γραμμάρια λίπους. Ωστόσο, η ίδια φτερούγα με σάλτσα μπάρμπεκιου έχει 61 θερμίδες και 3,7 γραμμάρια λίπους, ενώ μια φτερούγα κοτόπουλου τηγανισμένη με επίστρωση αλευριού έχει 61 θερμίδες και 4,2 γραμμάρια λίπους.

Οι καταλληλότερες μέθοδοι μαγειρέματος που προσθέτουν το λιγότερο λίπος είναι το βράσιμο και το ψήσιμο.

___________________________________________________________________

Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860Διατρ