Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Βιολογικά προϊόντα

Βιολογικά προϊόντα

2
bilogical

bilogical

Γράφει η Μαρία Φωτεινού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στη δημοσιότητα πολλά διατροφικά σκάνδαλα, γεγονός που κάνει όλους τους καταναλωτές να αμφισβητούν όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ακόμα και αν δεν το έχουμε πει οι ίδιοι, σίγουρα θα το έχουμε ακούσει από κάποιο προσφιλές μας πρόσωπο, ότι πλέον, τα τρόφιμα που μας παρέχονται επιβαρύνουν τον οργανισμό μας… έτσι έχει παρατηρηθεί μια στροφή των καταναλωτών προς στα βιολογικά τρόφιμα, που ενώ κάποτε τα βρίσκαμε μόνο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, πλέον είναι διαθέσιμα και στα περισσότερα super market. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα και θρεπτικότερα σε σχέση με τα συμβατικά, καν αν εν τέλει αξίζει να τα προτιμάμε.

• Πότε ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται βιολογικό ή οργανικό;
Ως βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα ορίζονται αυτά που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/ 91.
Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή βιολογικών προϊόντων βασίζεται σε φυσικούς τρόπους και τεχνικές καλλιέργειας, στηρίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας και γονιμότητας του εδάφους. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργειες, όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου – λιπάσματος και ορμόνης, ενώ αντίθετα χρησιμοποιούνται οργανικές ουσίες, όπως η κοπριά, το άχυρο κ.ά. Σε μια βιολογική παραγωγή, η καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών βασίζεται στην έκθεση των επιβλαβών οργανισμών στους φυσικούς εχθρούς τους, δηλαδή έντομα, μύκητες, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν είναι παθογόνοι για μια καλλιέργεια.

Επιπλέον στη βιολογική κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, οι έλεγχοι και άλλους τομείς, όπως τον τρόπο σταβλισμού, την αντιμετώπιση των ασθενειών χωρίς αντιβιοτικά, τη σφαγή σε πιστοποιημένα σφαγεία. Βασικό μέλημα των μονάδων αυτών είναι η διατροφή των ζώων να αποτελείται από βιολογικές φυτικές τροφές, όπως το καλαμπόκι και ο σανός. Η βιολογική εκτροφή στοχεύει στη σωστή ανάπτυξη των ζώων με φυσικές μεθόδους, σύμφωνα με τους βιορυθμούς τους, και κατ’ επέκταση απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζώων..

• Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά βιολογικών προϊόντων;

Όταν ο καταναλωτής επιλέξει να αγοράσει κάποιο βιολογικό προϊόν ταυτόχρονα έχει αποδεχτεί και την πιο «τσιμπημένη» τιμή του σε σχέση με το αντίστοιχο συμβατικό. Γι αυτό προσοχή, γιατί υπάρχουν και επιτήδειοι.

Τα βιολογικά προϊόντα όταν είναι συσκευασμένα πρέπει να φέρουν κατάλληλη σήμανση. (χαρακτηριστικό “φύλλο” με τα αστεράκια της ΕΕ)

Η σήμανση πρέπει να δίνει στοιχεία για την επιχείρηση στην οποία παράγονται και συσκευάζονται τα τρόφιμα, τον κωδικό πιστοποίησης, τα στοιχεία του φορέα πιστοποίησης και την ένδειξη με το αντίστοιχο στάδιο πιστοποίησης.

Τα χύμα προϊόντα, είναι βιολογικά μόνο όταν στο σημείο πώλησης επιδεικνύονται τα κατάλληλα έγγραφα πιστοποίησης των προϊόντων.

Τα ‘παραδοσιακά προϊόντα’ δεν είναι κατ’ ανάγκη βιολογικά. Στην περίπτωση που είναι βιολογικά, πρέπει να φέρουν την κατάλληλη σήμανση.

• Τα βιολογικά τρόφιμα είναι μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας;
Το κατά πόσο τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία από τα συμβατικά, έχει αποτελέσει θέμα έντονων αντιπαραθέσεων στην επιστημονική κοινότητα. Από διάφορες μελέτες και έρευνες είναι γενικά αποδεκτό πως η θρεπτική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, με εξαίρεση τη βιταμίνη C, που μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένη στα βιολογικά προϊόντα. Επομένως οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων δεν πρέπει και δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ο Κανονισμός σχετικά με την Επισήμανση των Τροφίμων απαγορεύουν ρητά τέτοιους ισχυρισμούς, εφόσον δεν αποδεικνύονται επιστημονικά. Άρα, ο καταναλωτής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, καταναλώνοντας τόσο βιολογικά προϊόντα, όσο και συμβατικά. Εκείνο που κάνει πιο υγιεινά τα βιολογικά προϊόντα είναι η έλλειψη όλων εκείνων των βλαβερών ουσιών (φυτοφάρμακα, ορμόνες, κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες με σκοπό την αύξηση της παραγωγής. Σύμφωνα μάλιστα με μία νέα έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση βιολογικής τροφής μείωσε την έκθεση σε οποιοδήποτε ανιχνεύσιμο φυτοφάρμακο κατά περίπου 30%!

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνουμε μόνο βιολογικά τρόφιμα, γιατί ακόμα και αν δεν είναι υψηλότερης θρεπτικής αξίας, φέρουν λιγότερα κατάλοιπα λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο συν για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, επειδή πολλοί δεν έχουμε τη δυνατότητα -λόγω κόστους- να παίρνουμε τα πάντα βιολογικά, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προμηθευόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πιο ευάλωτα και στα οποία χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων. Μάλιστα, σύμφωνα με το Environmental Working Group, τα φρούτα που συνήθως περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια, ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών, ενώ στη λίστα των πιο επιβαρυμένων λαχανικών βρίσκονται οι πατάτες, το σπανάκι και οι πιπεριές. Από την άλλη, λιγότερο επιβαρυμένα φαίνεται να είναι το καλαμπόκι, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, ο αρακάς και τα εσπεριδοειδή.

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2012/01/maria_foteinou.jpg

Προηγούμενο άρθροΠοια ελληνική λέξη ξεκινάει από «ζν»;
Επόμενο άρθροΟ Αντιδήμαρχος Τάσος Γαζής στην τουριστική έκθεση του Μιλάνου