Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

0

Κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η συχνότητα κατανάλωσης θαλασσινών αυξάνεται. Τα καλαμάρια, το χταπόδι, οι σουπιές, οι γαρίδες και τα διάφορα οστρακοειδή υποκαθιστούν το κρέας προσφέροντας παράλληλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα  θαλασσινά είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, και ειδικότερα κορεσμένο, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης D, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Τα γαλακτοκομικά αποτελούν τον βασικό πάροχο βιταμίνης D και ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και βέλτιστη χρήση του ασβεστίου. Αντίστοιχα η B12 περιέχεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα και σε έλλειψη της αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Τέλος, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε  καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος , ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το ιώδιο.

Παρά την υψηλή διατροφική τους αξία, η αυξημένη περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη οδηγεί συχνά σε αποφυγή της κατανάλωσής τους, ειδικά από άτομα που έχουν υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα. Ωστόσο επειδή η συνολική περιεκτικότητα τους σε συνολικό και κορεσμένο λίπος είναι χαμηλή επηρεάζουν ασθενέστερα τη χοληστερόλη του οργανισμού μας σε σχέση με το κόκκινο κρέας που περιέχει συγκριτικά περισσότερο συνολικό και κορεσμένο λίπος. Επιπλέον, η παρουσία των ω-3 λιπαρών οξέων στα θαλασσινά συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα. Παρόλα αυτά η υπερκατανάλωση θαλασσινών από άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να αποφεύγεται και να είναι αντίστοιχη με αυτή του κόκκινου κρέατος. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι γαρίδες, τα καλαμάρια και τα μύδια έχουν την περισσότερη χοληστερόλη, ενώ το χταπόδι αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς περιέχει σημαντικά μικρότερα ποσοστά χοληστερόλης.

Η διατροφική αξία των θαλασσινών επηρεάζεται σημαντικά και από τον τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο, όσο και την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Συνεπώς, προτιμήστε να καταναλώσετε τα θαλασσινά σας ψητά ή βραστά αντί για τηγανιτά.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΣούρουπο
Επόμενο άρθροΜεγάλη επιτυχία σπουδαστών του ΔΙΕΚ Λευκάδας στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης 2017