Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Η διατροφική αξία του λιναρόσπορου

Η διατροφική αξία του λιναρόσπορου

0

flax_seed-600x295

Ο λιναρόσπορος προέρχεται από το φυτό “λινάρι” ή “λίνο”, το οποίο είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, κυρίως για τις κλωστικές του ίνες που χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμα για την ύφανση του λινού υφάσματος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας, στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην απώλεια βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος  και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • Βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
  • Διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
  • Λιγνάνες, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα. Ο λιναρόσπορος είναι η καλύτερη πηγή του φυτικού ω-3 που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA).

Ο λιναρόσπορος μπορεί :

Να μειώσει τη χοληστερόλη του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει φαίνεται ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, αποτρέποντας τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Να μειώσει την οστική απώλεια. Μελέτη έδειξε ότι υπήρχε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας σε ποντίκια μετά από διατροφή με λιναρόσπορο.

Να βελτιώσει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο λιναρόσπορο συμβάλλουν δραστικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.

Να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ALA έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.

Έχει αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με μελέτες οι λιγνάνες του λιναρόσπορου φαίνεται να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

Προσοχή!

Ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, θα πρέπει να αποφεύγουν τον λιναρόσπορο λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του. Ακόμα, οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε λιγνίνες, οι οποίες δρουν σαν φυτικά οιστρογόνα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο. Οι άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη πρέπει να αποφεύγουν τις πηγές ALA. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου.

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες συνιστάται 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα, ενώ για τα παιδιά όχι περισσότερο από το ¼ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Επειδή ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, ξεκινήστε να τον προσθέτετε στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες τις οποίες να αυξάνετε αργά.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση συνεδρίασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.-Ι.Ν. στις 5/10/2015
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση: “Μικρές και Μεγάλες Στιγμές” της Δέσπως Γράψα – Καλέζου