Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Η πολύτιμη βιταμίνη Β12

Η πολύτιμη βιταμίνη Β12

0

Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 οδηγεί σε αναιμία (κακοήθης αναιμία), τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν το αίσθημα κόπωσης, μυϊκή αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, μούδιασμα, ζάλη και έλλειψη ισορροπίας, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα. Η κακοήθης αναιμία είναι χρόνια νόσος, που εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά αν δεν αντιμετωπιστεί. Επειδή η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες στο ήπαρ, μπορεί να περάσουν χρόνια, μέχρι να εμφανιστούν τα σημεία της ανεπάρκειας. Στο παρελθόν οδηγούσε τελικά σε θάνατο. Σήμερα η θεραπεία αναπλήρωσης με επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 διορθώνει πλήρως την ανεπάρκεια και επιτρέπει μια ομαλή ζωή.

Σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι οι πάσχοντες από ατροφική γαστρίτιδα, με παθήσεις του λεπτού εντέρου, όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Graves, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα. Άτομα με γενετική έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα στο στομάχι ή που τους έχει αφαιρεθεί το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεός) δεν μπορούν να απορροφήσουν την βιταμίνη Β12 και τους χορηγείται σε ενέσιμη μορφή.

Για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη Β12 απαιτείται η κατανάλωση ζωικών τροφίμων. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα και άλλα ζωικά προϊόντα, ενώ απουσιάζει εντελώς από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (εκτός αν είναι εμπλουτισμένα, όπως κάποια δημητριακά πρωινού). Θα πρέπει να αναφερθεί ότι συχνά η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 δεν οφείλεται μόνο στην μειωμένη πρόσληψη αλλά και στην ελλιπή απορρόφηση, η οποία μειώνεται με την πάροδο των χρόνων.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΝίκη Λευκάδας: Με Αθηναϊκό εντός έδρας (18/3-13:00)
Επόμενο άρθροΕπιτυχημένη η πρώτη παρουσία της ΠΙΝ στη FoodExpo