Αρχική Μόνιμες Στήλες In Memoriam Μάικλ Κέιν

Μάικλ Κέιν

0

Ο Σερ Μάικλ Κέιν (Michael Caine, πραγματικό ονοματεπώνυμο Maurice Joseph Micklewhite, 14 Μαρτίου του 1933) είναι Βρετανός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, βραβευμένος με ύψιστες τιμητικές διακρίσεις. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του έπειτα από μια κάκιστη πορεία, κάνοντας περιστασιακές δουλειές, πριν καταταγεί στο βρετανικό στρατό και υπηρετήσει στη Γερμανία και στον πόλεμο της Κορέας. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία έπιασε δουλειά σε θέατρο του Σάσεξ σαν βοηθός του διευθυντή σκηνής. Μετά πέτυχε να μετάσχει σε μερικές παραστάσεις του “Carfax Theatre”, όπου απέκτησε τις πρώτες του θεατρικές εμπειρίες επί σκηνής

Έλαβε μέρος σε περισσότερες από 100 τηλεοπτικές παραγωγές συνεργαζόμενες με βρετανικές εταιρείες θεάματος και τελικά έπαιξε στο εμβληματικό έργο “Ζουλού” (1964), όταν κέρδισε την παγκόσμια προσοχή ερμηνεύοντας εξαιρετικά το ρόλο ενός αριστοκράτη αξιωματούχου. Ωστόσο, η ερμηνεία του ως Χάρι Πάλμερ στην ταινία “Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες” του 1965 και “Άλφι, ο Σατράπης” (1966) ήταν εκείνες που του χάρισαν την καθιέρωση. Αξιοσημείωτες ήταν οι παρουσίες του καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 έως ακόμη και τις αρχές του ’00, με έργα όπως τα “Η Κλέφτρα” (1966), “Αποστολή στο Βερολίνο” (1966), “Βρόμικο Παιχνίδι” (1969), “Η Μάχη της Αγγλίας” (1969), “Ληστεία αλά Ιταλικά” (1969), “Πολύ αργά για Ήρωες” (1970), “Συλλάβετε τον Κάρτερ” (1971) κ.α. Το 1972 εμφανίστηκε πλάι στο θρύλο του βρετανικού θεάτρου Λόρενς Ολίβιε στην ταινία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς “Σλουθ”, που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Άντονι Σάφερ. Το 1975 πραγματοποίησε ακόμη, μια εντυπωσιακή παρουσία με συμπρωταγωνιστή το Σον Κόνερι στο μνημειώδες “Ο Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς” του Τζον Χιούστον.

Ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στο βραβευμένο “Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα” (1983), τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ στο “Η Χάνα και οι Αδελφές της” του Γούντι Άλεν (1986), αλλά και αρκετά μεταγενέστερα, εντυπωσίασε στα έργα “Γλυκιά Φωνή” (1998) και “Θέα στον Ωκεανό” (1999) (όπου έλαβε το δεύτερό του βραβείο Όσκαρ). Έλαβε την τελευταία του υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ το 2002 για την ταινία “Ο Ήσυχος Αμερικανός”. Τυγχάνει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δυο στα χρονικά ηθοποιών οι οποίοι έχουν προταθεί σαν υποψήφιοι των βραβείων Όσκαρ κάθε δεκαετία από το 1960 και μετά.

Χθες Τετάρτη, 14 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από τη γέννηση του.

* Τα βιογραφικά στοιχεία έχουν ληφθεί από το αντίστοιχο λήμμα της Βικιπαίδειας.

In Memoriam – Μια “μικρή” στήλη με αποφθέγματα μεγάλων ανθρώπων.

Η στήλη αποτελεί μεταφορά, προσαρμογή και επέκταση του “Quotes Project”, ενός συνεχιζόμενου εβδομαδιαίου -γραφιστικού πρωτίστως- project της FNK.

Γραφιστική αποτύπωση / Επιμέλεια κειμένου:
Νικόλαος Ι. Καββαδίας – Graphic Designer
nikolaos.kavadias[at]gmail.com

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο Νώντας Κοντοπρίας από τη θέση του Προέδρου της Δόξας Λευκάδας
Επόμενο άρθροΚυπελλούχος της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ο Τηλυκράτης