Αρχική Μόνιμες Στήλες In Memoriam Ναγκίμπ Μαχφούζ

Ναγκίμπ Μαχφούζ

0

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ (نجيب محفوظ, 11 Δεκεμβρίου 1911 – 30 Αυγούστου 2006​) ήταν Αιγύπτιος λογοτέχνης, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Γεννήθηκε στο Κάιρο, στην πυκνοκατοικημένη συνοικία «Ελ Γκαμαλίγια». Εργάστηκε στο δημόσιο μέχρι το 1972, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε στα 1939. Από τότε έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από τριακόσια διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Πρόσφατη ανθολόγηση του έργου του, έδειξε 179 μεταφράσεις των βιβλίων του, σε 25 γλώσσες.

Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, το οποίο χαρακτήρισε πλούσιο σε αποχρώσεις, άλλοτε απόλυτα ρεαλιστικό και άλλοτε γεμάτο αμφιθυμικές αναμνήσεις. «Τα παιδιά από το Γκεμπελάουι», θεωρείται από τους κριτικούς το καλύτερο έργο του. Το 1994 έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, από φανατικούς ισλαμιστές.

Σήμερα Πέμπτη, 30 Αυγούστου, συμπληρώνονται 12 χρόνια από το θάνατο του.

* Τα βιογραφικά στοιχεία έχουν ληφθεί από το αντίστοιχο λήμμα της Βικιπαίδειας.

In Memoriam – Μια “μικρή” στήλη με αποφθέγματα μεγάλων ανθρώπων.

Η στήλη αποτελεί μεταφορά, προσαρμογή και επέκταση του “Quotes Project”, ενός συνεχιζόμενου εβδομαδιαίου -γραφιστικού πρωτίστως- project της FNK.

Γραφιστική αποτύπωση / Επιμέλεια κειμένου:
Νικόλαος Ι. Καββαδίας – Graphic Designer
nikolaos.kavadias[at]gmail.com

Προηγούμενο άρθροΕξόρμηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας στην Σκάλα της Τζαβέλαινας
Επόμενο άρθροΣυγχαρητήριες επιστολές για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων