Αρχική Μόνιμες Στήλες In Memoriam Ναπολέων Βοναπάρτης

Ναπολέων Βοναπάρτης

0

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (Napoléon Bonaparte, 15 Αυγούστου 1769 – 5 Μαΐου 1821) ήταν Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας (ως Ναπολέων Α΄) επικληθείς Μέγας. Θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα, ιδρυτής Βασιλικής δυναστείας, καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών Βασιλείων και Χωρών στα οποία και άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του.

Ως μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας και πολιτική και στρατιωτική μεγαλοφυΐα, ο αυτοκράτορας της Γαλλίας λειτούργησε ως καταλύτης για τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο, συνδέοντας το όνομά του με μια σειρά από θριάμβους. Ο φέρελπις υπολοχαγός του πυροβολικού αναρριχήθηκε γρήγορα στις τάξεις του στρατού στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης πριν φτάσει στο αξίωμα του στρατηγού και – έπειτα από το διαβόητο πραξικόπημα του 1799 – υπηρετήσει ως πρώτος ύπατος και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας (1804).

Χαρισματικός ηγέτης, κορυφαίος στρατηγός και διπλωμάτης από τους λίγους, κατάφερε να οδηγήσει τα στρατεύματά του στην κατάκτηση ενός σοβαρού μέρους της ευρωπαϊκής ηπείρου και θα ήταν ο βαρύς χειμώνας που θα τον σταματούσε στην εκστρατεία για την κατάληψη της Ρωσίας (1812), κάτι που θα τον έφερνε σε κατάσταση εξορίας. Εκεί βέβαια έπαιξε και η τύχη σαφώς τον ρόλο της: «Έχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους».

Ο Μέγας Ναπολέων επανήλθε όμως το 1815 για να ηττηθεί οριστικά στο Βατερλό, που έμεινε συνώνυμο της πανωλεθρίας στα στόματα των λαών της Ευρώπης! Κι αν η Ιστορία επεφύλαξε γι’ αυτόν άδοξο τέλος, καθώς πέθανε εξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης στη μέση του Ατλαντικού, ο ίδιος το έλεγε αλλιώς: «Ο θάνατος δεν είναι τίποτα. Το να ζεις όμως νικημένος και άδοξα είναι σαν να πεθαίνεις κάθε μέρα».

Η επεκτατική μανία του Βοναπάρτη άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου, την ίδια ώρα που ο οργανωτικός του νους μεταμόρφωσε εκ θεμελίων τη στρατιωτική εκπαίδευση και στελέχωση, εγκαθίδρυσε τον Ναπολεόντειο Κώδικα και άλλαξε άρδην τόσο την εκπαίδευση όσο και μια σειρά ακόμα πιεστικών κοινωνικών ζητημάτων. Κι αν οι εχθροί του τον ήθελαν κοντό, ήταν μόνο για να τον ρεζιλέψουν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον τρόμο που προκαλούσε το όνομά του στα αντίπαλα στρατεύματα. «Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο, το να αιφνιδιαστείς, ποτέ», έλεγε ο κατακτητής της Ευρώπης που έμελλε να μετατραπεί σε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του σύγχρονου κόσμου.

Την Τρίτη που πέρασε, 15 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν 248 χρόνια από τη γέννηση του.

* Τα βιογραφικά στοιχεία έχουν ληφθεί από το αντίστοιχο λήμμα της Βικιπαίδειας και από το αφιέρωμα του NewsBeast.gr στην ενότητα Πορτραίτα.

In Memoriam – Μια “μικρή” στήλη με αποφθέγματα μεγάλων ανθρώπων.

Η στήλη αποτελεί μεταφορά, προσαρμογή και επέκταση του “Quotes Project”, ενός συνεχιζόμενου εβδομαδιαίου -γραφιστικού πρωτίστως- project της FNK.

Γραφιστική αποτύπωση / Επιμέλεια κειμένου:
Νικόλαος Ι. Καββαδίας – Graphic Designer
nikolaos.kavadias[at]gmail.com

Προηγούμενο άρθροΧορός μέχρι πρωίας στο πανηγύρι στην Εγκλουβή
Επόμενο άρθροΜουσικό Σύνολο Λευκάδας: Προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων