Αρχική Μόνιμες Στήλες In Memoriam Τζέρι Λιούις

Τζέρι Λιούις

0

Ο Τζέρι Λιούις (Jerry Lewis, 16 Μαρτίου 1926 – 20 Αυγούστου 2017) ήταν Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ανθρωπιστής, ιδιαίτερα γνωστός για το slapstick χιούμορ του. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, σε θεάτρικές παραστάσεις και ραδιοφώνικές εκπομπές. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1946 σαν κωμικό δίδυμο με τον ηθοποιό Ντιν Μάρτιν, δημιουργώντας το ντουέτο Martin and Lewis, δίνοντας παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιοφωνικά σόου, συναυλίες, ηχογραφήσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Όλα αυτά μέχρι το 1956 όπου έκαστος ακολούθησε διαφορετικές πορείες στον χώρο.

Μετά το 1957 ο Λιούις, στη σόλο καριέρα του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το The Delicate Delinquent, (στην οποία έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως παραγωγός), The Bellboy (στην οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γράφοντας για πρώτη φορά και το σενάριο), το The Nutty Professor αλλά και σε πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές ενώ κυκλοφόρησε και δίσκους, δίνοντας και ζωντανές ερμηνείες, και άλλα πολλά. Από το 1966 έως και το 2010, ο Λιούς ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής του Labor Day Telethon, ενός ετήσιου τηλεμαραθώνιου που πραγματοποιούνταν την Ημέρα της Εργασίας, για την Muscular Dystrophy Association.

Ο Λιούις έλαβε, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, πολλά βραβεία από το American Comedy Awards, τη Los Angeles Film Critics Association, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αλλά και απέκτησε δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Τη Δευτέρα που πέρασε, 20 Αυγούστου, συμπληρώθηκε 1 χρόνος από το θάνατο του.

* Τα βιογραφικά στοιχεία έχουν ληφθεί από το αντίστοιχο λήμμα της Βικιπαίδειας.

In Memoriam – Μια “μικρή” στήλη με αποφθέγματα μεγάλων ανθρώπων.

Η στήλη αποτελεί μεταφορά, προσαρμογή και επέκταση του “Quotes Project”, ενός συνεχιζόμενου εβδομαδιαίου -γραφιστικού πρωτίστως- project της FNK.

Γραφιστική αποτύπωση / Επιμέλεια κειμένου:
Νικόλαος Ι. Καββαδίας – Graphic Designer
nikolaos.kavadias[at]gmail.com

Προηγούμενο άρθροΘλίψη και απελπισία για τους καλλιεργητές λαθυριών της Καρυάς
Επόμενο άρθροΤρία δυνατά events αυτή την εβδομάδα στο Karma