Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 12ο) – Cordyceps (Κόρντισεπς)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 12ο) – Cordyceps (Κόρντισεπς)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

Για τους Κινέζους καταναλωτές που πάσχουν από κάποια ασθένεια και για τους νομάδες Θιβετιανούς που συμμετέχουν στη συγκομιδή του, το Κόρντισεπς σημαίνει ελπίδα, και πολλά λεφτά. Στις Κινεζικές αγορές πωλούν το «χρυσό σκουλήκι» ή το «Θιβετιανό μανιτάρι» διότι πιστεύεται ότι θεραπεύει τα πάντα, από καρκίνο και άσθμα μέχρι στυτική δυσλειτουργία.

Το Κόρντισεπς (Cordyceps) είναι ένα από τα πολυτιμότερα κινέζικα φαρμακευτικά βότανα.
Υπάρχουν περισσότερα από 680 είδη Κορντισεπς αλλά το πιο δημοφιλές, διαδεδομένο και αποτελεσματικό είναι το Cordyceps sinensis.

Σήμερα, 96% της παγκόσμιας συγκομιδής Κόρντισεπς προέρχεται από το υψηλό οροπέδιο του Θιβέτ και την περιοχή των Ιμαλαΐων. Τα μανιτάρια από αυτήν την περιοχή ανήκουν στο υποείδος cordyceps sinensis, γνωστή στους ντόπιους ως yartsa gunbu («το καλοκαίρι γρασίδι, το χειμώνα σκουλήκι»).

Πληθώρα θρεπτικών ουσιών και ενεργών συστατικών περιέχονται στο κορντισεπς, όπως κορντισεπικό οξύ, κορντισεπίνη, αμινοξέα, γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες, βιταμίνη Β12 κ.ά.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το Cordyceps κατέχει σημαντική θέση στην κινεζική φαρμακοποιία ενώ η Δύση μόλις πρόσφατα άρχισε να το ενσωματώνει σε ιατρικές πρακτικές.

Πολλά από όσα είναι γνωστά σχετικά με το Cordyceps sinensis, τα οφείλουμε στην έρευνα του Δρ. Georges Halpern, ιατρού και ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, καθώς και συγγραφέα πολλών βιβλίων για το Cordyceps.

Η έρευνα δείχνει ότι Cordyceps ίσως βελτιώνει την βιοενεργειακή κατάσταση των ζώων και πιθανότατα και των ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή το Cordyceps βελτιώνει το μηχανισμό εσωτερικής ισορροπίας, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοποίηση του οξυγόνου αποτελεσματικότερη. Σε αυτές τις ιδιότητες του ίσως αποδίδονται η συνολική φυσική ενίσχυση, η προστιθέμενη αντοχή, και τα αποτελέσματα «αντι-κόπωσης» που παρατηρούνται σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Cordyceps.

1. Βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη του Cordyceps sinensis στην ανακούφιση των συμπτωμάτων διαφόρων αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας βρογχίτιδας και στο άσθμα

2. Αυξάνει την κυτταρική απορρόφηση οξυγόνου έως και 40%

 3. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη του Cordyceps sinensis στις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως καρδιακές αρρυθμίες και χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας

4. Βοηθά στην αυξημένη απόδοση του κυκλοφορικού συστήματος, μείωση της χοληστερόλης και μείωση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.
Τέσσερις εξαιρετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Cordyceps sinensis βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 10% έως 21% και των τριγλυκερίδιων κατά 9% έως 26%. Παράλληλα, βοηθά στην αύξηση της HDL-χοληστερόλης («καλή χοληστερίνη»), κατά 27% έως 30%

5. Βελτίωση σε χρόνιες παθήσεις των νεφρών
Βελτίωση σε χρόνιες ασθένειες των νεφρών κατά 51% μετά από μόλις ένα μήνα

6. Μειώνει το μέγεθος των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο.
Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν διεξαχθεί στην Κίνα και την Ιαπωνία σε ασθενείς με καρκίνο  Σε μια μελέτη με 50 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, χορηγήθηκε μυκήλιο από Cordyceps Sinensis, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. To αποτέλεσμα ήταν ότι οι όγκοι μειώθηκαν σε μέγεθος στο 46% των ασθενών.

7. Ρυθμίζει το Ανοσοποιητικό Σύστημα 
Η ικανότητα του σώματός Μας να καταπολεμά λοιμώξεις και όγκους εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των κυττάρων Φυσικοί Φονείς (NK – Natural Killers). Το Cordyceps sinensis αυξάνει την δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ, συνεισφέρει στην δημιουργία μυών – αυξάνει τη δύναμη, χτίζει καλύτερα / νεότερα κύτταρα

8. Προστατεύει από τη ζημιά των ελευθέρων ριζών
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το Cordyceps sinensis προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

9. Προσφέρει Αντοχή & Ζωτικότητα 
Μειώνει τον πόνο των μυών, ενισχύει την ανάκαμψη τους, προωθεί την καλύτερη αξιοποίηση οξυγόνου Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του Cordyceps φαίνεται να είναι η απλή πράξη της οξυγόνωσης. Το Κορντισεπς διαστέλλει τους αεραγωγούς των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να παρέχεται περισσότερο οξυγόνο στο αίμα. Συνεπώς, περισσότερο οξυγόνο φτάνει σε κάθε κύτταρο, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων αλλά και υψηλότερα επίπεδα ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε Eπαγγελματίες Αθλητές και Personal Trainers.

10. Καταπολεμά τις Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες 
Τρεις ξεχωριστές κινεζικές διπλά τυφλές και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες, σε περισσότερους από 200 άνδρες με «μειωμένη λίμπιντο και άλλα σεξουαλικά προβλήματα» έδειξαν εντυπωσιακά παρόμοια αποτελέσματα. Κατά μέσο όρο, το 64% όσων έλαβαν Cordyceps ανέφεραν σημαντική βελτίωση μετά το πέρας της πειραματικής περιόδου

Σε μια άλλη διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που διεξήχθη με 21 ηλικιωμένες γυναικες με παρόμοια προβλήματα, το 90% ανέφερε βελτίωση της κατάστασής τους μετά τη χρήση Cordyceps.

11.  Το πρώτο εγκεκριμένο και μη-ενέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία σε υποτροπιάζουσες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας, βασίζεται στο Cordyceps Sinensis.

12. Βελτιώνει τη βιωσιμότητα & λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

13. Συνεισφέρει στην επιδιόρθωση βλαβών του DNA

14. Συνεισφέρει σημαντικά στην ηπατική λειτουργία

Χρήση: Οι ασθενείς, ακολουθούν παραδοσιακές φαρμακευτικές πρακτικές, και βράζουν το μανιτάρι ως τσάι ή το μασάνε ωμό.

Προφυλάξεις: Το Κορντισεπς είναι εξαιρετικά ασφαλές προϊόν, ωστόσο, σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού, αποφύγετε την κατανάλωση του διότι ΔΕΝ υπάρχουν (προς το παρόν τουλάχιστον)  επαρκείς μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του είναι ασφαλής.

Επίσης, εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ΠΡΙΝ ξεκινήσετε την κατανάλωση Cordyceps συμβουλευτείτε έναν ιατρό ή βοτανολόγο που εμπιστεύεστε.

Παρενέργειες: Eφ’ όσον τηρείται η συνιστώμενη δοσολογία, το Cordyceps είναι ασφαλές και χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, σε ορισμένες κλινικές μελέτες έχουν αναφερθεί ήπιες αντιδράσεις, όπως διάρροια, ξηροστομία και ναυτία.

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΤι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για τον δρόμο της Απόλπαινας-Ζόρικοι οι επόμενοι μήνες
Επόμενο άρθροΕξόρμηση στο όρος Περιστέρι στην κορυφή Καλόγηρος