Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 13ο) – Γανόδερμα (Ganoderma lucidum)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 13ο) – Γανόδερμα (Ganoderma lucidum)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

Το Γανόδερμα το λαμπερό (Ganoderma lucidum) είναι βασιδιομύκητας (basidiomycete macrofungus), που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων Polyporacea.

Αναπτύσσεται σε μια ευρεία ποικιλία δέντρων, κυρίως φυλλοβόλα δέντρα π.χ. βελανιδιές, ιτιές κ.ά. Μερικές φορές θα αναπτυχθεί και σε κωνοφόρα δέντρα όπως πεύκα και έλατα. Έχει την τάση να ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές.

Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως «το μανιτάρι της αθανασίας» στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες εδώ και 2000 χρόνια.

Το ganoderma περιγράφεται με τον όρο “Lingzhi ή Reishi” και είναι ένας τύπος μανιταριού, του Ganoderma Lucidum. Η λέξη “Lingzhi”, στα Κινέζικα σημαίνει «βότανο με πνευματική δύναμη» και αναφέρεται επίσης και σαν «το μανιτάρι της αθανασίας»  και στην Ιαπωνία ονομάζεται Reishi (δέκα χιλιάδων χρόνων μανιτάρι).

Το ganoderma έχει έξι διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικό σχήμα και χρώμα. Κορυφαία από αυτές, θεωρείτε η κόκκινη ποικιλία, που φέρει τα πιο ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Από τα πιο αξιόλογα βότανα για τη διατροφή μας, το θεραπευτικό αυτό μανιτάρι χρησιμοποιείτε στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική για πάνω από 4.000 χρόνια και είναι γνωστό σαν ο «Βασιλιάς των θαυματουργών βοτάνων».

Τα αποτελέσματα της χρήσης του καταγράφονται στο ιατρικό κινέζικο σύγγραμμα «Shinnoh Honsohkyo», στο οποίο αναφέρεται πως ανάμεσα σε 365 ιαματικά βότανα, το έλαιο του Ganoderma lucidum, είναι το κορυφαίο και βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.Το μανιτάρι γανόδερμα αποκαλούνταν και «Μυστικό των Αυτοκρατόρων», διότι θεωρούνταν πως η βρώση του εξασφάλιζε νεότητα και μακροζωία και για τον λόγο αυτό, το κατανάλωναν οι βασιλιάδες και ειδικότερα της δυναστείας των Mινγκ.

Τις ευεργετικές του ιδιότητες δεν τις οφείλει στη σάρκα του αλλά στο έλαιό του το οποίο είναι έως και 70 φορές πιο ισχυρό από τη σάρκα και προέρχεται από τους σπόρους του μανιταριού. Αρκεί να αναλογιστούμε πως για την παραγωγή ενός κιλού ελαίου απαιτούνται 1.000 κιλά μανιταριών για να καταλάβουμε πόσο σπάνιο και δυσεύρετο μπορεί να είναι.

Ετυμολογία ονομασίας: Η λατινική λέξη για τα κυρίως φαρμακευτικά είδη, «Lucidum», σημαίνει  «λαμπερό»  ή «φωτεινό». Ουσιαστικά, το ίδιο σημαίνει και το όνομα του γένους Ganoderma, το οποίο προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις: γανός (=λαμπερός) και η λέξη δέρμα (derma) δηλαδή λαμπερό δέρμα.

Προσαρμογόνο βότανο: Τα προσαρμογόνα βότανα παρέχουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τη χαμηλή πίεση του αίματος. Ομοίως, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αντιμετώπιση των επιπέδων της χοληστερόλης, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL-C), χωρίς να αυξήσει και την κακή (LDL-C).

Μόνο 300 βότανα έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα, με το Ganoderma Lucidum να είναι στην κορυφή της λίστας.

Δραστικά συστατικά: Το ganoderma lucidum περιέχει 400 βιοενεργά μικροσυστατικά που επιδρούν θετικά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλουν αποτελεσματικά στη θωράκισή του από διάφορες παθήσεις. Το «θαυματουργό» αυτό μανιτάρι είναι άλλωστε και η μόνη γνωστή πηγή γανοδερικών οξέων – μιας ομάδας τριτερπενίων – τα οποία έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τις στεροειδείς ορμόνες και βοηθούν σημαντικά στη μείωση της πίεσης του αίματος και της «κακής» χοληστερόλης. Επίσης, η πλούσια σύστασή του σε πολυσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, αλκαλοειδή, κουμαρίνη, τανίνη κ.ά. του προσδίδει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ακόμα πλούσιο σε εργοστερόλες, μανιτόλη, ακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, συστατικά δηλαδή που θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Πέραν όσων ήδη έχουμε αναφέρει, περιέχει επίσης σπάνιους πολυσακχαρίτες που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής μορίων RNA και DNA στο μυελό των οστών όπου δημιουργούνται τα κύτταρα Β και Τ. Εχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία και τη μακροζωία καθώς θωρακίζουν τον οργανισμό από ιούς και λοιμώξεις. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, το ganoderma lucidum επιδρά θετικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στη θεραπεία της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης, στην καταπολέμηση της ανδρικής ανικανότητας, στη μείωση της χοληστερόλης, την υπέρταση και την υπόταση, στις παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ. Βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμά τις αλλεργίες, παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης.

Η πληθώρα των συστατικών που περιέχει το καθιστούν ένα πολύ ισχυρό αντιιικό που θωρακίζει το ανοσοποιητικό, ειδικά αυτή την εποχή που οι ιώσεις και οι ασθένειες βρίσκονται σε έξαρση.

Επίσης, επιδρά θετικά στη φυσική φθορά του χρόνου και αναδεικνύεται ως το καλύτερο ελιξίριο μακροζωίας, αφού ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία διατήρησης της νεότητας, συμβάλλει στην καθυστέρηση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων και βοηθά στην πνευματική διαύγεια και τη ριζική αναζωογόνηση του οργανισμού.

Καρδιαγγειακό σύστημα: Τα γανοντερικά οξέα, που βρέθηκαν στο Ganoderma lucidum, προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, αλλά και παρεμπόδιση της πήξης του αίματος.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυσακχαρίτες του G. lucidum διαφοροποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τόσο in vivo και in vitro. Οι ανοσο-ρυθμιστικές επιπτώσεις των πολυσακχαριτών του G. lucidum συμπεριλαμβάνουν την προώθηση της λειτουργίας των αντιγόνο-παρουσιαστικών κυττάρων, του συστήματος μονοπύρηνων-φαγοκυττάρων, τη χημική και κυτταρική ανοσία. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιούνται για το άσθμα, δερματίτιδα, βρογχίτιδα, ρευματισμούς, επιπεφυκίτιδα κ.α.

Αρθρίτιδα: Το Reishi βοηθά στο να εμποδίσει να μειώσει τον κίνδυνο και να πολεμήσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτό διότι υπάρχει παράλληλη δράση των τριτερπένιων, του οργανικού γερμάνιου και των ρυθμιστών του ανοσοποιητικού που επιτρέπουν τον έλεγχο των φλεγμονών το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται ανάλογα.

Άσθμα: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γερμάνιου, των τριτερπενιών επιτρέπουν την χαλάρωση των μυών που υποστηρίζουν τους βραγχικούς σωλήνες ελαττώνοντας την δριμύτητα από το άσθμα. Επιπρόσθετα στην επίδραση των ανοστροποποιητικών συστατικών του εμποδίζουν την εκδήλωση των αναταραχών.

Αυτοάνοσες ασθένειες: Χάρις στην δράση της λεντινάνης και των άλλων πολυσακχαρίτων όπως η β-γλουτάνη ρυθμίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός μας και επιπλέον καταπολεμούν ασθένειες όπως η ψωρίαση, η λευκή, ο λύκος, η αρθρίτιδα κλπ.

Γαστρίτιδα: Χάρις στα θαυμάσια συστατικά που περιέχει το μανιτάρι, καταπολεμά με αποτελεσματικότητα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ειδικότερα τα κύτταρα του στομάχου δουλεύουν καλύτερα χάρις στην διαδραστικότητα των συστατικών του που ελέγχουν την έκκριση οξέων.

Ηπατική λειτουργία και επίπεδα γλυκόζης αίματος: Το G. lucidum ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση (in vivo) και δραστηριότητα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β σε ποντίκια (in vitro). Τα γανοντερικά οξέα αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης σε ανθρώπινα ηπατικά κυτταρικά in vitro, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε ένα ζωικό μοντέλο, το εκχύλισμα G. lucidum φάνηκε ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2DM), με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του ορού, λόγω καταστολής της έκφρασης του γονιδίου για την ηπατική φωσφο-ενολο-πυροσταφυλική καρβοξυ-κινάση (PEPCK).

Νευρικό σύστημα: Το εκχύλισμα Ganoderma lucidum (GLE) μείωσε σημαντικά τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου, αύξησε το χρόνο ύπνου, τον non-REM χρόνο ύπνο σε αρουραίους που έλαβαν pentobarbital. Φαίνεται ότι το GLE ασκεί υπνωτική δράση όμοια-βενζοδιαζεπίνης, τουλάχιστον εν μέρει. Χρησιμοποιείται επίσης για ένα μεγάλο αριθμό των ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών νόσων, ανορεξίας και αδυναμίας μετά από μακρά ασθένεια.

Καρκίνος: Το Ganoderma lucidum, σε επιθετικές μορφές καρκίνου, ενισχύει την επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και εμποδίζει την εξάπλωση. Εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων, βοηθώντας τη δράση της φαρμακευτικής θεραπείας, σε τοπικό επίπεδο. Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα. Ομαλοποιεί επίσης τις άλλες λειτουργίες του σώματος, μειώνοντας τις πιθανότητες των άλλων συστηματικών επιπλοκών.

Πάρκινσον: Τα αντιοξειδωτικά του μανιταριού Reishi βοηθούν στο να εμποδιστεί η φθορά κυττάρων του εγκεφάλου που είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν στο Πάρκινσον, και αυτοί που καταναλώνουν τακτικά τα μανιτάρια σχεδόν απίθανο να νοσήσουν.

Παρενέργειες: Για μερικές ημέρες, ​​όπου το σώμα καθαρίζεται και αποβάλλει όλες τις τοξίνες. ίσως εμφανιστούν κάποια συμπτώματα αποτοξίνωσης (π.χ. ήπιες πεπτικές διαταραχές, ζάλη και εξανθήματα του δέρματος). Αυτό οφείλεται στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών και δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως «αλλεργία» ή «παρενέργεια» γιατί είναι φυσιολογικά σημάδια ανάκαμψης και μια ένδειξη ότι το μανιτάρι Γανόδερμα φέρνει αποτελέσματα.

Ωστόσο, να λαμβάνεται με προσοχή από ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις οργάνων και χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Λόγω της ικανότητας του να αραιώνει το αίμα, το γανόδερμα θα μπορούσε να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία. Για αυτό συνιστάται προσοχή σε ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές (έλκος, αιμοφιλία) ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει διάρροια και αιματηρές κενώσεις σε συμπληρωματικές δόσεις. Ήπια γαστρεντερική δυσφορία, ναυτία και διάρροια έχει βρεθεί σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο που λαμβάνουν ganopoly (εκχύλισμα πολυσακχαρίτη από το γανόδερμα).

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθρο26 κιλά κοκαΐνη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Πρέβεζα
Επόμενο άρθροΤο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών