Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 15ο) – Ginseng

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 15ο) – Ginseng

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

Το Τζίνσενγκ (Panax ginseng – ginseng chinese) είναι ένα πολυετές φυτό με σαρκώδη ρίζα, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερα αργή ανάπτυξη και το οποίο ανήκει στην οικογένεια Araliacea . Το Τζινσενγκ (ή Γκινσενγκ) το βρίσκουμε σε ολόκληρο σχεδόν το Βόρειο Ημισφαίριο, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία (κυρίως στη Κορέα, τη Βόρεια Κίνα και τη Σιβηρία). Το Panax vietnamensis, το οποίο έχει βρεθεί στο Βιετνάμ, είναι το «Νοτιότερο» Ginseng που υπάρχει.

Η λέξη Τζινσενγκ προέρχεται από το Κινέζικο όρο rénshēn που, σε ελεύθερη απόδοση, μεταφράζεται ως «ανθρώπινη ρίζα» – πιθανότατα η ρίζα ονομάστηκε έτσι επειδή «θυμίζει» τα ανθρώπινα πόδια. Ο Βοτανικός όρος Panax, που προσδιορίζει το γένος, προέρχεται από την Ελληνική λέξη «πανάκεια» και αποδίδεται στον Σουηδό Βοτανολόγο Carl von Linné.

Ιστορικά: To Ginseng φαίνεται να ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Κίνα πριν από 5.000 χρόνια. Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ρίζα του φυτού αποτέλεσε, σε πρώτη φάση, μόνο τροφή για το πληθυσμό – οι Κινέζοι σύντομα ανακάλυψαν τις αναζωογονητικές, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιότητες του.

Μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ. η ζήτηση για Ginseng μεγάλωσε τόσο πολύ, ώστε η ρίζα του φυτού άρχισε να αποτελεί σημαντικό αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Περιοχές όπως είναι η σημερινή Κορέα, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πολύτιμο Κινέζικο μετάξι απλά και μόνο συλλέγοντας και προσφέροντας άγριο Ginseng.

Στις αρχές του 17ου αιώνα η ζήτηση για Ginseng έφτασε πλέον σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να ξεκινήσει η εντατική και συστηματική καλλιέργεια του στην Ασία.

Στην Αμερική η πορεία του Ginseng ακολούθησε την ίδια πορεία. Το 1716 ένας ιερέας – έχοντας μάθει για τη ζήτηση για Ginseng στη Κίνα – άρχισε να αναζητεί τη ρίζα στην Αμερικάνικη Ήπειρο. Η ρίζα εντοπίστηκε στο Καναδά και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα τα «φυσικά αποθέματα» είχαν εξαντληθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει και στην Αμερικάνικη Ήπειρο η συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Πηγές αναφέρουν πως το (άγριο) Ginseng έφτασε στο σημείο της «εξαφάνισης» του τόσο στην Ασία όσο και την Αμερική.

Τονωτικό: Ιστορικά το Ginseng χρησιμοποιήθηκε από τους Κινέζους για την τόνωση του οργανισμού – η χρήση του σήμερα παραμένει σχεδόν ίδια. Οι Κινέζοι θεωρούσαν πως το Τζινσενγκ «προσαρμόζει» τη δράση του ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου (προσαρμογενή αποτελέσματα) – λ.χ. θεωρούσαν πως λειτουργεί «ενισχυτικά» σε νεαρούς, υγιείς οργανισμούς, «αναζωογονητικά»  και «τονωτικά» σε ασθενείς και ηλικιωμένους και «κατασταλτικά» σε αδύναμους οργανισμούς που βρίσκονται κάτω από ισχυρό «σοκ».

Το Ginseng είναι ένα από τα λίγα βότανα για τα οποία έχουν γίνει εκατοντάδες, συστηματικές επιστημονικές έρευνες. Από πάρα πολλούς βοτανοθεραπευτές και ερευνητές, θεωρείται σήμερα «ο βασιλιάς των τονωτικών» του φυτικού βασιλείου.

Είναι ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας. Έτσι, θεωρείται κατάλληλο τόσο για την αντιμετώπιση της φυσικής αδυναμίας και εξάντλησης, όσο και σε περιπτώσεις έντονου άγχους και κατάθλιψης ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονου συναισθηματικού στρες, διανοητικού στρες και νευρικής υπερκόπωσης.

Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα.

Επιπλέον διεγείροντας τους ενδοκρινείς αδένες βοηθά στην απορρόφηση όλων των βιταμινών και μετάλλων. Θεωρείται προληπτικό πολλών παθήσεων και φάρμακο επίσης. Είναι ευεργετικό στην πίεση του αίματος, στη σεξουαλική ικανότητα, στην αϋπνία, σε κάθε είδους αβιταμίνωσης, αναιμίας, σε έλλειψη γλυκόζης κλπ.

Επίσης αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού μας σε όλους τους χημικούς, βιολογικούς παράγοντες και ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων και ονομάζεται «Η ρίζα της ζωής».

Αποτελεί, σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, ισχυρό διεγερτικό του οργανισμού καθώς χρησιμοποιείται ακόμη και από αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσης τους. Θεωρείται πως βελτιώνει αισθητά τη «ζωντάνια», καθώς ενισχύει ολόκληρο τον οργανισμό – είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ανάρρωσης ασθενών καθώς και σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που αισθάνονται πτώση της ζωτικότητας τους.

Θεωρείται πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις σεξουαλικών δυσλειτουργιών (τόσο σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, όσο και σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης).
Σε συνδυασμό συνήθως με άλλα βότανα, θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ασθενειών της καρδιάς, των νεφρών και του κυκλοφορικού συστήματος.

Γενικά, λόγω της υψηλής τονωτικής του δράσης, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα και προτείνεται από πολλούς Βοτανοθεραπευτές σε κάθε τύπου θεραπεία. Θεωρείται πως το συγκεκριμένο βότανο «δεν θεραπεύει αλλά τονώνει» – χρειάζεται σε όλες τις θεραπείες όμως, ο οργανισμός να είναι όσο πιο ισχυρός γίνεται για να αυξηθούν οι πιθανότητες θεραπείας του.

Τρόποι χρήσης: Μπορεί να γίνει αφέψημα αν το αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 κούπα ροφήματος).

Σιγοβράζετε 3 γρ. ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, στραγγίζετε και πίνετε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες.

Μπορείτε, επίσης, να βράσετε τη ρίζα 2 φορές, να κρατήσε­τε το πρώτο αφέψημα μετά από 45 λεπτά περίπου βράσιμο και, αφού αλλάξετε το νερό, να φτιάξετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, άλλη μία δόση.

Παρενέργειες: Γενικά, το τζίνσενγκ θεωρείται ασφαλές βότανο και, μέχρι σήμερα, δεν έχουν διαπιστωθεί βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, φαγούρα), ναυτία, διάρροια, πρήξιμο, ­διαταραχές στην πίεση του αίματος, πόνο στο στήθος.

Δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με υπέρταση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και σε συνδυασμό με άλλα διεγερτικά. Δεν πρέπει να καταναλώνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα – μέχρι 1 μήνα σε καθημερινή βάση.

Θα πρέπει να αποφεύγετε η λήψη του από άτομα με χρόνιες και οξείες καρδιαγγειακές παθήσεις, από διαβητικούς και από άτομα που πάσχουν από άσθμα και ψυχιατρικά νοσήματα. H ταυτόχρονη λήψη ginseng με φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά, τα αντιπηκτικά, τα οιστρογόνα και τα κορτικοστεροειδή, πρέπει να αποφεύγεται

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΤο πανούργο σχέδιο του Κολοκοτρώνη για να μη χυθεί ελληνικό αίμα κατά την πολιορκία της Λευκάδας από τους Βρετανούς
Επόμενο άρθροΑποφάσεις 11ης ειδικής και 12ης τακτικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας