Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 5ο) – Μάκα (lepidium meyenii)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 5ο) – Μάκα (lepidium meyenii)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

Η Μάκα (lepidium meyenii) είναι ρίζωμα σε σχήμα πατάτας που ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα (4.100- 4.500m.) και σε συνθήκες (φτωχό έδαφος, ψυχρό κλίμα) στις οποίες τα περισσότερα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Η Μάκα φύεται μόνο στις Περουβιανές Άνδεις και για 2.000 χρόνια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βότανα στο τόπο καταγωγής της.

Τα οφέλη στην υγεία του Μaca ήταν γνωστά προ αμνημονεύτων χρόνων, ακόμη και πριν από την κατοχή του Περού από τους Ισπανούς. Οι Ισπανοί χρησιμοποιούσαν το βότανο Maca από τον 16ο αιώνα για πολλούς λόγους υγείας.

Συστατικά:

Αποτελείται από 59% υδατάνθρακες, 10,2% πρωτεΐνες, 2,2% λιπίδια, νερό και διάφορες αρωματικές ουσίες.

Είναι πλούσιο σε πολύτιμα διατροφικά στοιχεία όπως:
• Βιταμίνες: Β1, Β2, Β12, C, E
• Μέταλλα: σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, νάτριο, χαλκό, πυρίτιο και μαγγάνιο
• Λιπαρά οξέα: λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, ολεϊκό οξύ

Το Maca περιέχει macamides και macaenes, οι οποίες είναι άμεσα υπεύθυνες της αποτελεσματικότητας του maca για την ενίσχυση της λίμπιντο. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών στερολών όπως: sitosterol, stigmasterol, ergosterol, ergostadienol, campesterol. Επίσης περιέχει αμινοξέα, σαπωνίνες, αλκαλοειδή κλπ. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυτά που έχουν βιολογικές ενεργές αρωματικές isothiocynates, ιδίως της ομάδας p-methoxybenzyl που είναι υπεύθυνες για τις θαυμάσιες αφροδισιακές του ιδιότητες και glucosinolates που βοηθούν πολύ στη γονιμότητα.

Έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική υποστηρίζουν ότι το Maca:

Αυξάνει τη γενετήσια ορμή (Libido)
Το Maca είναι γνωστό επιστημονικά ως Lepidiun meyenii και εθεωρείτο ιερό από τους Ίνκας. Οι πολεμιστές Ίνκας έπαιρναν το βότανο Μaca πριν πάνε στην μάχη για να έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, συνειδητοποίησαν ότι το βότανο δημιουργούσε παράλληλα αυξημένη λίμπιντο, σε τέτοιο βαθμό ώστε ήταν απαγορευμένη η χρήση του Maca εκτός από τις μάχες, για την προστασία των γυναικών και παιδιών από τις σεξουαλικές τους παρορμήσεις.

Το Maca είναι πολυσυζητημένο στον Δυτικό κόσμο, λόγω της αποτελεσματικότητας για την αποκατάσταση της σεξουαλικής ευεξίας. Σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία χορηγήθηκε Μaca (αντί των συνθετικών φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις) και οι περισσότεροι από αυτούς επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του.

Ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας – Βελτιώνει τη ζωτικότητα και αντοχή
Η Μάκα ανήκει στη κατηγορία των Superfoods καθώς είναι μία πραγματική «φαρμακαποθήκη» της φύσης. Η τονωτική δράση της οφείλεται στη πληθώρα βιταμινών, οξέων και μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Χρησιμοποιείται από αθλητές για αύξηση της αντοχής και βελτίωση των επιδόσεων.

Βοηθά όσους έχουν δυσλειτουργία στύσης
Χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό του οργανισμού και για την αντιμετώπιση προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας. Ως «αφροδισιακό», η Μάκα αποκαλείται από πολλούς και «Viagra της φύσης».

Αυξάνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων και βοηθά στη γονιμότητα
Πέρα από τη βελτίωση της λίμπιντο, το Μaca έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την αύξηση της παραγωγής και της κινητικότητας του σπέρματος. Το περιεχόμενο των γλυκοζινολικών αλάτων του Μaca φέρεται να είναι υπεύθυνο για τη βελτίωση της γονιμότητας.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Το Maca είναι γνωστό για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, κόπωση, ακόμη και ορμονικών προβλημάτων στις γυναίκες. Το Maca βοηθά στην ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων της διάθεσης και τη μείωση των διαφόρων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Σταθεροποιεί τις σωματικές λειτουργίες
Το Maca μπορεί να έχει προσδιοριστεί ως ενισχυτής της λίμπιντο και της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά επιστημονικά προσδιορίστηκε ως το βότανο που βοηθά στην σταθεροποίηση και την επίτευξη της ισορροπίας των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι αν το σώμα σας πρέπει να μειώσει ή να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση για τη ρύθμιση πχ. της λίμπιντο τότε θα εκτελέσει τις λειτουργίες που απαιτούνται για να κάνει ακριβώς αυτό.

Ρυθμίζει το ενδοκρινικό σύστημα
Το Maca είναι ένα ισχυρό βότανο που μπορεί να ρυθμίσει το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από αδένες που παράγουν ορμόνες απαραίτητες για βασικές λειτουργίες σώμα. Το βότανο Μaca έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και την τόνωση στις μεταβολικές λειτουργίες. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα Μaca ενθαρρύνουν την παραγωγή των ορμονών.

Υποστηρίζει τα επινεφρίδια
Το Maca είναι ένας προσαρμοστής – εξισσοροπιστής και ως εκ τούτου συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του σώματος.

Το ασβέστιο, τα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες Β1, Β2, Β12 ενισχύουν στη διαδικασία της πέψης. Από την άλλη πλευρά, το αλκαλικό περιεχόμενο του maca βοηθά το σώμα να αφομοιώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Βοηθά στους αδένες
Το Maca περιέχει αλκαλοειδή που ενεργούν στον αδένα της υπόφυσης, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ισορροπία των αδένων.

Η βιταμίνη C που περιέχει το maca ενισχύει επίσης τις λειτουργίες του θύμου αδένα.

Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου
Το βότανο maca περιέχει γλυκοζινόλη και ίνες που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ραχιτισμού και άλλων παθήσεων των οστών.

Ανακουφίζει από τον πόνο
Το Maca περιέχει terpenoids και σαπωνίνες που της δίνει τη δυνατότητα να ανακουφίσει από τον πόνο και να λειτουργεί ως αναλγητικό και ηρεμιστικό, όχι μόνο με ένα συγκεκριμένο όργανο, αλλά γενικά.

Πόσο ασφαλές είναι το Maca;
Το Maca έχει χρησιμοποιηθεί από τους Περουβιανούς ήδη από τα μέσα του 15ου αιώνα, ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Η ρίζα maca μεγαλώνει σε περιοχές που είναι τουλάχιστον 12.000 πόδια πάνω από την θάλασσα. Σε αντίθεση με άλλα βότανα που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις όταν χρησιμοποιείται καταχρηστικά, το maca δεν έχει αντενδείξεις ή τοξικότητα.

Δεν θεωρείται βότανο, αλλά ένα τρόφιμο. Το γεγονός ότι έχει ένα μέρος της καθημερινής διατροφής στο Περού το καθιστά ασφαλές για κατανάλωση. Οι ερευνητές συμφωνούν, ότι διαθέτει ένα δυναμικό χαμηλής τοξικότητας λαμβάνοντας υπόψη τη μακροπρόθεσμη χρήση ως τροφίμου.

Η ρίζα maca θεωρείται τόσο ασφαλής που δεν υπάρχει απαγόρευση για να χρησιμοποιείται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης..

Ρόφημα: Προσθέστε 1 κουταλάκι της ρίζας σε σκόνη σε μία κούπα λ.χ. καφέ ή χυμού (ή και στο γιαούρτι σας). Η μέγιστη δοσολογία για τη Μακα ορίζεται στα 5,0gr ημερησίως. Ξεκινήστε με χαμηλή δόση (1-2,0gr για 2 τουλάχιστον εβδομάδες) και να την αυξήσετε σταδιακά (μέχρι 4,0gr την τέταρτη εβδομάδα).

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΕορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Νυδρί
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Εκλογικής Επιτροπής Επιμελητηρίου Λευκάδας