Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 6ο) – Μαραπουάμα ή Muira Puama (Ptychopetalum olacoides)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 6ο) – Μαραπουάμα ή Muira Puama (Ptychopetalum olacoides)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

Το Μαραπουάμα ή Muira Puama (Ptychopetalum olacoides) είναι ένα μικρό δέντρο του Αμαζονίου (Βραζιλία) το οποίο αποκαλείται από τους ιθαγενείς και «δέντρο της δύναμης».

Ως βότανο έχει μακρά ιστορία χρήσης στην Αγγλία. Χρήσιμα τμήματα του φυτού είναι ο φλοιός και η ρίζα του.

Χρησιμοποιείται κυρίως ως αφροδισιακό και για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Παρά τη μακρόχρονη ιστορία του (ειδικά στην Αγγλία όπου και περιλαμβάνεται στα επίσημα βότανα), το Μαραπουάμα δεν έχει μελετηθεί συστηματικά. Η πιο αξιόπιστη έρευνα (δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Natural Medicine το Νοέμβριο του 1994) ανήκει στον Dr. Jacques Waynberg, διακεκριμένο κλινικό σεξολόγο, που μελέτησε στη Γαλλία τα αποτελέσματα της χορήγησης σε 262 άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά καθώς 62% των ανδρών δήλωσε σημαντική βελτίωση. Δεύτερη έρευνα με 100 άνδρες (από τον ίδιο ερευνητή) το 2.000 έδειξε ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα καθώς 90% των ανδρών δήλωσε σημαντική βελτίωση. Τα ενεργά συστατικά του Μαραπουαμα που οδηγούν σε αύξηση της Libido (σε άνδρες και γυναίκες) και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι απολύτως γνωστά.

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως υπεύθυνες είναι οι φυτοστερόλες που περιέχει το βότανο (μάλλον απίθανο), ενώ άλλοι θεωρούν πως η αποτελεσματικότητα του Μαραπουαμα οφείλεται στην δράση του ως αγχογόνο (έτσι μπορεί ίσως να εξηγηθεί η τονωτική του δράση στο νευρικό σύστημα και η προσωρινή βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος).

Το Μαραπουαμα θεωρείται βότανο που βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και η δράση του δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η «επιβίωση» του (ως αφροδισιακού), μέχρι σήμερα, και η διαρκής παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης του είναι εντυπωσιακά στοιχεία.

Το Μαραπουάμα δεν έχει νόημα να καταναλώνεται σε σκόνη ή χάπια καθώς κάποια από τα συστατικά του δεν διαλύονται στο νερό ή από τα οξέα του στομάχου.

Πρέπει να παρασκευαστεί με το δύσκολο παραδοσιακό τρόπο ως βάμμα : Τοποθετήστε 1 μέρος βοτάνου σε 4 μέρη Αλκοόλ (π.χ. Vodka ή ρούμι) και αποθηκεύστε σε σκοτεινό μέρος για 10-14 μέρες, αναταράσσοντας το δοχείο κάθε 1-2 μέρες.

Σουρώνετε με τουλουπάνι το βάμμα σε καθαρό σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι και το φυλάσσετε σε σκοτεινό δροσερό μέρος για δύο χρόνια.

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Σπύρου Ασδραχά
Επόμενο άρθροΗ Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων στο 2o Ανοιχτό Συνέδριο της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε